Viszna Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Witam! Ostatnio w znanym pewnie większości, markecie "czerwonego robaczka w kropki" :wink: żona zakupiła coś takiego: http://republika.pl/viszna/wedlinydomowe/swojskachata1.jpg http://republika.pl/viszna/wedlinydomowe/swojskachata2.jpg http://republika.pl/viszna/wedlinydomowe/swojskachata3.jpg Czy Ktoś z Was może podrzucić, a pewnie szybciej "pokierować gdzie na forum znajdę" przepis na takie mięsko? Szukałem na forum i jest dużo przepisów na mięsa w słoiku, ale wg którego robić aby był jak najbardziej podobny smak? Bo sądzę, że na pewno Ktoś już takie (lub podobne) mięsko robił. pozdrawiam Piotr W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Szukałem na forum i jest dużo przepisów na mięsa w słoiku, ale wg którego robić aby był jak najbardziej podobny smak? Ciężko będzie :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Viszna,jest dużo przepisów na mięsa w słoiku, ale wg którego robić aby był jak najbardziej podobny smak? Sam widzisz ile dodatków wymienionych jest na etykiecie, po co Ci ten smak? Zrób wg receptury, która nie zawiera chemii i dodaj przyprawy, które lubisz .Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Czesc Viszna...To jest forum dla osób zajmujących sie wyrobem wędlin domowym sposobem a nie dla chemików !! :- :-) pozdro.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Gregtom, :grin: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Czy Ktoś z Was może podrzucić, a pewnie szybciej "pokierować gdzie na forum znajdę" przepis na takie mięsko?witam zrób Pan zwykłą tuszonkę i dopraw wg swego uznania. pozdrawiam p.s.będzie smaczniejsza od swojskiej chaty,widział tam kto w słoiku 89% mięsa :shock: ja tam widzę 60/50 z galaretą wp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 No i jak zwykle :devil: ..... czy Wy już nie potraficie powstrzymać się od mentorstwa? :shock: człowiek spróbował toto... i smak odpowiadał dlatego pyta który z dostępnych przepisów będzie podobny..... ja Mu nie odpowiem bo tego czegoś nie jadłem ale i mądrości prawić nie zamierzam :devil: ja tam widzę 60/50 z galaretą wp.nie widzieliśmy całej zawartości :rolleyes: - Marku, jak zrobisz tuszonkę to tez Ci galaretka wypłynie ale powiesz że użyłeś 100% mięsa prawda? (no... prawie 100 bo odejmiesz przyprawy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted May 10, 2011 Author Report Share Posted May 10, 2011 Witam i dzięki za odpowiedzi, wiem, że tam jest dużo chemii i "polepszaczy" ale tak jak napisał abratek akurat mi podpasował ten smak. No nic, będę musiał popróbować po prostu różnych przepisów. Dzięki z info i pozdrawiam Piotr W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 "Starannie dobrany bukiet przypraw nadał mięsu tradycyjny smak"Pamapol s.a.http://www.tubiedronka.net/polishproducts/Co potrafi PAMAPOL :question: np. szynka drobiowa mielonahttp://www.pamapol.com.pl/pl/Produkty/Kategorie/2:Konserwy_miesne,196:120g,205:Szynka_drobiowa_mielonafilm promocyjny PodsumowanieWarto robić swojskie domowe wyroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmxion Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Witam. Mam pytanko. Czy udało się znaleźć smak najbardziej zbliżony do tego kupnego? Pytam bo mam ten sam problem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Czy udało się znaleźć smak najbardziej zbliżony do tego kupnego? Jak do tradycyjnej tuszonki dodasz wielofosforanów i glutaminianu to się "zbliżysz" ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmxion Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 No tego napewno nie zrobię bo to profanacja... Ostatnio zrobiłem takie cudo ale smakuje bardziej jak kiełbasa a nie mięso.. chociaż wygląda tak samo :-) Rozumiem że bez chemii podobny smak jest nieosiągalny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Spróbuj wieprzowinę w sosie własnym. na pewno będzie jeszcze lepsza, a przede wszystkim zdrowsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmxion Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Chętnie spróbuję. A mogę dostać jakiś link do przepisu godnego uwagi? No chyba że masz autorski przepis... Też chętnie spróbuję :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 (edited) Poszukaj na forum lub stronie głównej, w konserwach. Na pewno jest.http://wedlinydomowe.pl/konserwy/inne-konserwy/289-wieprzowina-we-wlasnym-sosie Edited January 27, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmxion Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 "Starannie dobrany bukiet przypraw nadał mięsu tradycyjny smak" To jest cała tajemnica smaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart78 Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Etykieta to faktycznie specyfiki ze spiżarni chemika Ale sam czasem jadam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts