krzysiekpt Posted January 30, 2007 Report Share Posted January 30, 2007 Jestem początkujący w dziedzinie wędlin domowych, dziękuję za znalazłem tą stronę jak i forum oliwki. Proponuję temat co gdzie kupić. Przebywam w Krakowie i mam tu bardzo utrudnione kupienie czegokolwiek. Może tak: Do maszynki do mielenia mięsa produkcji "bratniego narodu" rozmiar 5 kupiłem sitko o oczkach 8 w sklepie przy Alejach przed Jubilatem - koszt 8 Pln, a stary nożyk i sitko 4 dałem do naostrzenia przy kleparzu ul. Długa 74 taki sklep z nożami - koszt 7 zł. Pewnie to dużo, dlatego czekam na informację kto kupił co za ile w Krakowie??. Poszukuję przędzy i szpagatu i osłonek termokurczliwych. Peklosoli i saletry. Mięsko swoje poprzednie zapeklowałem solą peklującą bardzo mała torebka 50 g za 63 gr- Tesco Kapelanka. Było to peklowanie przez nastrzyk i potem w zalewie. Do nastrzyku wystarczyła igła + strzykawka kupiona w aptece - 44 gr. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted January 30, 2007 Report Share Posted January 30, 2007 Proszę odwiedzić plac targowy " TOMEX" w Nowej Hucie. Tam na straganie w części , gdzie sprzedają przybysze z dalekich krajów jest przemiła pani , która posiada takie rzeczy jak osłonki , przyprawy oraz drobny sprzęt. Ja się tam zaopatruję i nawet nie jest drogo.Pozdrawiam wszystkich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekpt Posted January 30, 2007 Author Report Share Posted January 30, 2007 Dziękuje za odpowiedź. Byłem na Tomexie najpierw lecz wtedy pogoda nie dopisała i tej części ludzi nie było będę tam na pewno jak będzie sucho. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 To i ja sie podlacze GDYNIA Sol peklujaca w kauflandzie (zona kupila - nie wiem za ile) 50gMam maszynke rozmiar 8 i jade dzis na rynek do Chyloni szukac sitek i nozy, przy okazji popytam o jelita.Moze ktos wie gdzie w Gdyni, lub okolicach, mozna zakupic akcesoria do wyrobu wedlin?Jak cos namierze to dam znac. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekx Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 Witam wszystkich zadymiaczyw Gdyni akcesoria do wyrbu wędlin można kupić w sklepie warzywniczo - spozywczym róg ul. Cylońskiej i Morskiej.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KECAJ Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 Hurtownia masarska "Kaban" Kraków ul. Walerego Sławka na przeciw stacji paliw. pozdrawiam tam się zaopatruję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekpt Posted January 31, 2007 Author Report Share Posted January 31, 2007 Dzięki na pewno podjadę do tej hurtowni i mam nadzieję, że przewidują opcję detaliczną Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 w Gdyni akcesoria do wyrbu wędlin można kupić w sklepie warzywniczo - spozywczym róg ul. Cylońskiej i Morskiej.Trafilem tam wczoraj, maja jelita wieprzowe, siatki, oslonki i przyprawy. Na rynku w Chyloni mozna kupic sitka i noze do maszynek. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekpt Posted February 1, 2007 Author Report Share Posted February 1, 2007 No i byłem na Tomexie. Rzeczywiście jest bardzo miła pani i można kupić wszystko. Ja kupiłem przędzę 0.1 kg 5.5 PLN, inne ceny lejek plastikowy 6 zł, przyprawy w dużych paczkach 2 lub 4 zł. Wykonałem telefon do hurtowni Kaban ul. Sławka 11a tel 012 655 29 01 i wybieram się tam jutro zobaczyć co mają. Po rozmowie telefonicznej wiem, że można kupić w detalu przędzę, jelita itp przędza 3 PLN, podjadę zobaczę i opiszę. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Cieszę się , że mogłem pomóc. Jak coś znajdę jeszcze ciekawego , to poinformuję. Pozdrawiam wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekpt Posted February 2, 2007 Author Report Share Posted February 2, 2007 Jak obiecałem tak zrobiłem. Byłem w "Kabanie". Dojazd dla osoby poruszającej się MPK tak jak ja nieciekawy. Autobus 179 i 164 przystanek Zajezdnia Wola stamtąd tylko jakieś 50m. Ceny na jedne rzeczy naprawdę niskie na inne normalne:Przędza biała 0.1kg-3 złPeklosól 1kg-2 zł Termometr drewniany 11 zł, były też elektroniczne z sondą, ale to na pewno nie teraz jakieś 180 zł Lejek plastikowy 6 złPrzyprawy mają tanio lecz jest minus najmniejsza paczka 0.5 kgkupiłemMajeranek 0.5 kg-9.74złPapryka słodka 0.5 kg-9.00zł Po mniejsze paczki radze udać się do miłej pani na Tomexie U której kupiłem jelita 20m-10 zł i osłonki sztuczne 10m-5 zł Pierwszy mój wyrób kiełbasa biała właśnie się parzy szkoda, że nie miałem jak udokumentować jej powstawania Reszta mięska się pekluje na konserwy, bo uzmysłowiłem sobie że tyle tego już zrobiłem, że nie zjem, a szykuje się wyjazd Jeszcze jedno w Tesco są takie pudełka na kawę z nierdzewki w cenie 4 zł zakupiłem 2 czekają na przeistoczenie się w szynkowary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackosz Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Sobol,Byłem na rynku w Chylonii, ale mieli sitka tylko pojedyńcze i te najbardziej "chodliwe". Może nie trafiłem, A niech to pech !! :devil: :devil: Zamówiłem komplet w www.sitka.com.pl zobaczymy jak z realizacją. Jak będzie OK, to powiadomię na forum. Sklep na rogu Morskiej i Chylońskiej zlokalizowałem, ale jechałem w stronę Rumii i nie chciało mi się zawracać. Wpadnę tam w tygodniu.Dzięki za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 5, 2007 Report Share Posted February 5, 2007 jackoszW Chyloni pytalem jednej pani, czy jest mozliwosc zamowienia innych sitek i powiedziala mi ze nie ma sprawy. Podjade w tygodniu i sprobuje zamowic. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Posted February 5, 2007 Report Share Posted February 5, 2007 witam. czy ktos wie gdzie moge kupic lejki do nadziewarki ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetes Posted February 5, 2007 Report Share Posted February 5, 2007 Witam wszystkich! Mam pytanie, czy ktoś kupował coś na TanieAGD.pl KASIK & PIOBAR. Chciałem tam kupić maszynkę do mielenia ( http://www.kasik-sklep.5o.pl/product_info.php?cPath=90&products_id=50710) i wagę elektroniczną (http://www.kasik-sklep.5o.pl/product_info.php?cPath=92&products_id=1053) Może ktoś ma informację nt. jakości tych produktów. Ktoś na forum wspominał chyba o tej firmie w kontekście chyba nadziewarek, ale nie przypomina sobie aby były tam jakieś opinie (chyba, że coś przegapiłem).Będę wdzięczny.Pozdrawiam zetes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekpt Posted February 7, 2007 Author Report Share Posted February 7, 2007 Nie kupowałem, w linku który podałeś nic się nie wyświetla. Przejrzałem maszynki elektryczne i ręczne. Elektryczną polecałbym jednak Polską są drogie, ale dobrze zrobione i części bez prloblemu. Co do ręcznej maszynki które tam są wyglądają jak chińskie, które widziałem i słyszałem o nich złe wieści. Ja wydobyłem z zakamarków kuchni maszynkę nr 5 produkcji zaprzyjaźnionego narodu i naostrzyłem nożyk razem z sitkiem, teraz przekręcić parę kilo mięsa schodzi chwilkę. Zamierzam kupić ręczną maszynkę nr 10, ale Polską, bo do niej zawsze się wszystko dokupi. Koszt takiej to jakieś 100 zł. Co do wagi to nie wiem, ale jak jest zrobiona w jakiejś tolerancji to musi ją trzymać tam jest że 1 g i to musi być kontrolowane chyba. Ma funkcję tary to można coś na niej położyć i przyjąć to jako zero, bo wagi mają taką martwą strefę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Mam pytanie, czy ktoś kupował coś na TanieAGD.pl KASIK & PIOBAR.Kupowałem tam nadziewarkę kolankową. Szczegóły w wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=450&highlight=nadziewarka+kolankowa Moim zdaniem handlują chińską tandetą. Towar tani i badziewny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetes Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Maad - dzięki. Uratuję troszkę grosza. Przypmniałem sobie takie motto mojego teścia "tanio kupisz - drogo zapłacisz". Mój dziadek też miał podobne "jak cię nie stać to nie kupuj byle czego". A mnie nie stać na wyrzucanie pieniędzy. Pozdrawiamzetes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackosz Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Witam,Potrzebującym chciałbym polecić zakupy w www.sitka.com.pl . :wink: Transakcja szybka, tania - profesjonalnie.Właśnie odebrałem kpl. sitek i noży.POLECAM !!!! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Jackosz: mozesz podac koszty przesylki? sitka w chyloni na rynku kosztuja ok 13-15pln wiec podejrzewam ze taniej wyjdzie kupic na sitka.com.pl pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackosz Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 SobolZa sitka "10" , "16" , szarpak i nożyk podwójny - 25 zł :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Strona ta jest przez nas reklamowana od poczatku istnienia stronki. Wiecej w dziale maszynki do mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fako3 Posted November 21, 2007 Report Share Posted November 21, 2007 w Dąbrowie Górniczej - Antoniów akcesoria do wyrobu wędlin można kupić Solanki jelita osłonki Byłem widziałem kupiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bizi Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Witam!Ja robię zakupy w Przegini Duchownej, tj. 20km od Krakowa w stronę Alwerni (opcja raczej dla zmotoryzowanych). Firma nazywa się ADAM-POL, czynne do 17 a w sob do 14.z tego co tu przeczytałem, to maja niższe ceny niż w Kabanie, jakościowo bardzo dobry towar, no i oferują mniejsze opakowania- co dla mnie ma duże znaczenie. Można kupić właściwie wszystko co potrzebne do domowej produkcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepper Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Od jutra w sieci sklepów Plus, mają sie pojawić podobne do tego termometry( nie mają tego czerwonego "chwytnika")http://www.allegro.pl/item320246330_termometr_do_grila_wedzarni_piekarnika.html..za 12,99pln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts