Jump to content

Co gdzie kupić??

krzysiekpt

Recommended Posts

Jestem początkujący w dziedzinie wędlin domowych, dziękuję za znalazłem tą stronę jak i forum oliwki. Proponuję temat co gdzie kupić. Przebywam w Krakowie i mam tu bardzo utrudnione kupienie czegokolwiek. Może tak: Do maszynki do mielenia mięsa produkcji "bratniego narodu" rozmiar 5 kupiłem sitko o oczkach 8 w sklepie przy Alejach przed Jubilatem - koszt 8 Pln, a stary nożyk i sitko 4 dałem do naostrzenia przy kleparzu ul. Długa 74 taki sklep z nożami - koszt 7 zł. Pewnie to dużo, dlatego czekam na informację kto kupił co za ile w Krakowie??. Poszukuję przędzy i szpagatu i osłonek termokurczliwych. Peklosoli i saletry. Mięsko swoje poprzednie zapeklowałem solą peklującą bardzo mała torebka 50 g za 63 gr- Tesco Kapelanka. Było to peklowanie przez nastrzyk i potem w zalewie. Do nastrzyku wystarczyła igła + strzykawka kupiona w aptece - 44 gr. Pozdrawiam Krzysiek

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Proszę odwiedzić plac targowy " TOMEX" w Nowej Hucie. Tam na straganie w części , gdzie sprzedają przybysze z dalekich krajów jest przemiła pani , która posiada takie rzeczy jak osłonki , przyprawy oraz drobny sprzęt. Ja się tam zaopatruję i nawet nie jest drogo.

Pozdrawiam wszystkich.

To i ja sie podlacze ;)

GDYNIA

Sol peklujaca w kauflandzie (zona kupila - nie wiem za ile) 50g

Mam maszynke rozmiar 8 i jade dzis na rynek do Chyloni szukac sitek i nozy, przy okazji popytam o jelita.

Moze ktos wie gdzie w Gdyni, lub okolicach, mozna zakupic akcesoria do wyrobu wedlin?

Jak cos namierze to dam znac.

Pozdrawiam

w Gdyni akcesoria do wyrbu wędlin można kupić w sklepie warzywniczo - spozywczym róg ul. Cylońskiej i Morskiej.

Trafilem tam wczoraj, maja jelita wieprzowe, siatki, oslonki i przyprawy.

Na rynku w Chyloni mozna kupic sitka i noze do maszynek.

pozdrawiam

No i byłem na Tomexie. Rzeczywiście jest bardzo miła pani i można kupić wszystko. Ja kupiłem przędzę 0.1 kg 5.5 PLN, inne ceny lejek plastikowy 6 zł, przyprawy w dużych paczkach 2 lub 4 zł. Wykonałem telefon do hurtowni Kaban ul. Sławka 11a tel 012 655 29 01 i wybieram się tam jutro zobaczyć co mają. Po rozmowie telefonicznej wiem, że można kupić w detalu przędzę, jelita itp przędza 3 PLN, podjadę zobaczę i opiszę. Pozdrawiam Krzysiek

Jak obiecałem tak zrobiłem. Byłem w "Kabanie". Dojazd dla osoby poruszającej się MPK tak jak ja nieciekawy. Autobus 179 i 164 przystanek Zajezdnia Wola stamtąd tylko jakieś 50m. Ceny na jedne rzeczy naprawdę niskie na inne normalne:

Przędza biała 0.1kg-3 zł

Peklosól 1kg-2 zł

Termometr drewniany 11 zł, były też elektroniczne z sondą, ale to na pewno nie teraz jakieś 180 zł :(

Lejek plastikowy 6 zł

Przyprawy mają tanio lecz jest minus najmniejsza paczka 0.5 kg

kupiłem

Majeranek 0.5 kg-9.74zł

Papryka słodka 0.5 kg-9.00zł

Po mniejsze paczki radze udać się do miłej pani na Tomexie :)

U której kupiłem jelita 20m-10 zł

i osłonki sztuczne 10m-5 zł

Pierwszy mój wyrób kiełbasa biała właśnie się parzy :) szkoda, że nie miałem jak udokumentować jej powstawania :( Reszta mięska się pekluje na konserwy, bo uzmysłowiłem sobie że tyle tego już zrobiłem, że nie zjem, a szykuje się wyjazd

Jeszcze jedno w Tesco są takie pudełka na kawę z nierdzewki w cenie 4 zł zakupiłem 2 czekają na przeistoczenie się w szynkowary :)

Sobol,

Byłem na rynku w Chylonii, ale mieli sitka tylko pojedyńcze i te najbardziej "chodliwe". Może nie trafiłem, A niech to pech !! :devil: :devil:

Zamówiłem komplet w www.sitka.com.pl zobaczymy jak z realizacją. Jak będzie OK, to powiadomię na forum. Sklep na rogu Morskiej i Chylońskiej zlokalizowałem, ale jechałem w stronę Rumii i nie chciało mi się zawracać. Wpadnę tam w tygodniu.

Dzięki za info.

Witam wszystkich!

Mam pytanie, czy ktoś kupował coś na TanieAGD.pl KASIK & PIOBAR. Chciałem tam kupić maszynkę do mielenia

( http://www.kasik-sklep.5o.pl/product_info.php?cPath=90&products_id=50710)

i wagę elektroniczną

(http://www.kasik-sklep.5o.pl/product_info.php?cPath=92&products_id=1053)

Może ktoś ma informację nt. jakości tych produktów. Ktoś na forum wspominał chyba o tej firmie w kontekście chyba nadziewarek, ale nie przypomina sobie aby były tam jakieś opinie (chyba, że coś przegapiłem).

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

zetes.

Nie kupowałem, w linku który podałeś nic się nie wyświetla. Przejrzałem maszynki elektryczne i ręczne. Elektryczną polecałbym jednak Polską są drogie, ale dobrze zrobione i części bez prloblemu. Co do ręcznej maszynki które tam są wyglądają jak chińskie, które widziałem i słyszałem o nich złe wieści. Ja wydobyłem z zakamarków kuchni maszynkę nr 5 produkcji zaprzyjaźnionego narodu i naostrzyłem nożyk razem z sitkiem, teraz przekręcić parę kilo mięsa schodzi chwilkę. Zamierzam kupić ręczną maszynkę nr 10, ale Polską, bo do niej zawsze się wszystko dokupi. Koszt takiej to jakieś 100 zł. Co do wagi to nie wiem, ale jak jest zrobiona w jakiejś tolerancji to musi ją trzymać tam jest że 1 g i to musi być kontrolowane chyba. Ma funkcję tary to można coś na niej położyć i przyjąć to jako zero, bo wagi mają taką martwą strefę.

Maad - dzięki.

Uratuję troszkę grosza. Przypmniałem sobie takie motto mojego teścia "tanio kupisz - drogo zapłacisz". Mój dziadek też miał podobne "jak cię nie stać to nie kupuj byle czego". A mnie nie stać na wyrzucanie pieniędzy.

Pozdrawiam

zetes.

• 9 months later...
  • 2 months later...

Witam!

Ja robię zakupy w Przegini Duchownej, tj. 20km od Krakowa w stronę Alwerni (opcja raczej dla zmotoryzowanych). Firma nazywa się ADAM-POL, czynne do 17 a w sob do 14.

z tego co tu przeczytałem, to maja niższe ceny niż w Kabanie, jakościowo bardzo dobry towar, no i oferują mniejsze opakowania- co dla mnie ma duże znaczenie. Można kupić właściwie wszystko co potrzebne do domowej produkcji

• 2 weeks later...