beiot Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Flaczki z jelenia Roboty przy nich po zbóju, a flaczków garstka, ale warto spróbować. Składniki: - żołądek jelenia, - pieprz, - sól, - majeranek, -ziele angielskie, - włoszczyzna. Żołądek po wypróżnieniu i umyciu należy pociąć na pasy ok 10cm szerokości. Zagotować w garnku wodę i każdy pasek zanurzamy w wodzie na kilka sekund do 4 max. Jeśli będzie za długo zanurzony to się skurczy i po robocie. Sparzony pasek kładziemy na deskę i np łyżką usuwamy frędzelki wyściełające wnętrze żołądka. Mięsień musi być czyściutki i biały. Jest to dość żmudna robota. Następnie oczyszczamy jeszcze zewnętrzną stronę z resztek łoju. Dalej kroimy oczyszczony żołądek w paseczki. i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 min. Wodę należy odlać mięso wypłukać. Możemy tak wymienić wodę z dwa razy. Następnie gotujemy do miękkości. Otrzymujemy takie flaczki. Jest ich naprawdę niewiele. Dalsza czynności to ugotowanie rosołu, wywaru z dziczyzny i warzyw. Ja użyłem żeber z jelenia i kości. Rosół doprawiamy do smaku. Jak kto lubi. Po ugotowaniu wybieramy warzywa. Obieramy mięso z obgotowanych kości i kroimy, następnie wrzucamy do rosołu. Wkładamy też wcześniej przygotowane flaczki i chwilę gotujemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Jadłem i potwierdzam, że to :thumbsup: :thumbsup: A w przyszłym tygodniu mama gotuje świeżą porcję :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.