goornick Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 Witam wszystkich i dziękuję za tak wspaniałą atmosferę jaką ty tworzycie oraz za to, że po latach narzekania na pogarszającą się jakość w sklepach przełamałem się i zacząłem robić coś sam ku zadowoleniu rodzinki. Od kilku tygodni posiadam taki szynkowar: http://tnij.org/szynkowarJestem zadowolony z jakości wykonania (model, który dostałem ma już dospawane nóżki więc jest przepływ wody pod nim) i z kształtu - szukałem czegoś co nie będzie okrągłe w przekroju. Zrobiłem pierwszą wędlinę z samej łopatki + peklosól, kolendra, gałka i żelatyna, parzona w wodzie 80stC 1,5 cm powyżej poziomu wsadu przez 1,5h i wyszła rewelacyjnie. Natomiast po odkrojeniu kilku centymetrów dotarłem do surowego mięsa... Żartów nie ma tym bardziej, że następną wędliną miała być szynka z kurczaka Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że mięso wewnątrz powinno osiągnąć ~68 st, a drób powyżej 74st. W związku z tym do następnej produkcji włożyłem termometr ze szpikulcem do środka wsadu. No i się zaczęło: 75st osiągnąłem po kilku (4-5) godzinach. Wędlina z kurczaka wyszła smaczna, soczysta i, co najważniejsze nikt się nie zatruł. Następne produkcje robiłem już zawsze z termometrem i zawsze proces parzenia trwał kilka godzin.Doszedłem już do tego, że sprawdzałem wskazania termometru szpikulcowego z tym, którym kontroluję temp. wody, ale okazało się, że oba pokazują to samo.Generalnie mój proces produkcji wygląda następująco: przygotowanie wsadu, wsad do woreczka, woreczek do szynkowaru i szynkowar do lodówki na noc. Póżniej szynkowar do wody 80st do osiągnięcia temp. wewnątrz, schłodzenie w zimnej często zmienianej wodzie (ok. 1h) i do lodówki na noc. Zaznaczam, że po schłodzeniu w wodzie metal jest zimny, ale temperatura wew. wkładu jest ciągle wysoka, pow. 60st. Może ktoś z Was jest w stanie mi podpowiedzieć dlaczego moja rzeczywistość nijak się ma do przepisów, które generalnie mówią o 1 godzinie parzenia na 1kg wsadu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.