Jump to content

"Hot-Dog" z pieczarkami

lesniak

Recommended Posts

Poszukuje przepisu na farsz do Hod - doga z pieczarkami w właściwie to była bułka z pieczarkami w latach 80 - 90 wszędzie to sprzedawali a teraz zniknęło. A mi smakowało lepiej niż ten z parówka.

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja to nazywałem "fałszywe hotdogi" :lol:

wiem że w różnych miejscach farsz wyglądał inaczej...

ja odwzorowałem wg swojego smaku...

pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i duszę na maśle,

cebulę zależnie od wielkości w półplasterki lub ćwierćplasterki i smażę osobno (zeszklić nie rumienić)

- smażę osobno żeby było szybciej.... ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zgrać te procesy

na koniec solę, pieprzę i zaprawiam delikatnie mąką tak aby nue były to "suche" pieczarki

proporcje według gustu

Bułki wydrążam (tamte były nadziewane na "gorący pal" :grin: ) i podgrzewam w piekarniku aby były chrupiace :lol:

mniam :thumbsup:

To się zwało zapiekanki.

Koło mnie była budka i robili to na bagietce. Są dostępne w sprzedaży gotowe ale to odpad a nie jedzenie.

Ja to robię tak:

Bagietka do tego pieczarki. Ja szkle na maśle cebule. Pieczarki obieram ze skórki i siekam. po czym dusze z cebula. Na to grubo stary żółty ser i ogóreczek kiszony/konserwowy co kto lubi. I do piekarnika.

Jak już jesteśmy przy pieczarkach to podobny przepis tylko dusimy w śmietanie i dodajemy świeżą natkę pietruchy i wychodzi niezły sos ja to robię od strzału z zapiekankami po prostu jak się uduszą dodaje śmietanę.

Bułki wydrążam (tamte były nadziewane na "gorący pal" ) i podgrzewam w piekarniku aby były chrupiace

Ja niedawno jadem bułeczki wypiekane z farszem pieczarkowym, też dobre były.

:thumbsup:

abratek mój błąd ;).

Z PRL to się załapałem na końcówkę

Podlasiak

Bo lubię :tongue: Mam takie skrzywienie, nie ma to żadnego uzasadnienia poza moim widzimisię. Po prostu jak mam dodać taki "brudny" kapelusz do czegoś to powoduje to u mnie dyskomfort psychiczny, jak siekam taki obrany biały kapelusik to mam lepsze samopoczucie :grin:

Pieczarki obieram ze skórki

:shock: Dlaczego ???

Dawne odmiany miały grubą skórkę. pamiętam, moja Mama też obierała. Może więc obieranie ma nas bardziej wprowadzić mentalnie w stan PRL-u?

To może tak: postój przez kilka godzin przed sklepem, powiedz sobie, że skoro parówek się nie udało kupić, to zrobisz z pieczarkami, kup pieczarki, obierz i dalej wg. przepisu :grin:

To się zwało zapiekanki.

Koło mnie była budka i robili to na bagietce. Są dostępne w sprzedaży gotowe ale to odpad a nie jedzenie.

Ja to robię tak:

Bagietka do tego pieczarki. Ja szkle na maśle cebule. Pieczarki obieram ze skórki i siekam. po czym dusze z cebula. Na to grubo stary żółty ser i ogóreczek kiszony/konserwowy co kto lubi. I do piekarnika.

Jak już jesteśmy przy pieczarkach to podobny przepis tylko dusimy w śmietanie i dodajemy świeżą natkę pietruchy i wychodzi niezły sos ja to robię od strzału z zapiekankami po prostu jak się uduszą dodaje śmietanę.

No nie chodzi mi o zapiekankę do tego farsz umiem robić tamto było jak hod - dog bagietka przekrajana w poprzek na dwie części z dziura w srodku a nie wzdłuż i bez sera.

Darino, tylko po co udziwniać??? :shock:

kiedy sprzedawano te bułki z pieczarkami nikt nie dodawał żadnych cudaków... - to był czysty farsz z pieczarek i cebuli doprawiony (zazwyczaj na ostro) pieprzem i solą.... czasem "zaciągany" lekko mąką (ja tak właśnie lubię )

i naprawdę nie szukajmy jakiegoś ścisłego przepisu bo modyfikacji było wiele - niech każdy dopasuje do swojego smaku zapisanego w pamięci...

jest tylko kilka ogólnych wskazówek i tyle

Podlasiak,

Nie każdy zdaje sobie sprawę jak to się uprawia !!!

). Następnie ułożyć obornik w pryzmę (I) szer. 120-180 cm i wys. 150-180 cm. Temperatura w pryzmie powinna uzyskać 70-75˚C. Po 5 dniach, gdy temp. zacznie spadać, przerzucić pryzmę, tak aby obornik z warstw zewnętrznych znalazł się wewnątrz, jednocześnie dodając wodę do uzyskania pożądanej wilgotności (II). Po 6 dniach obornik przerzucić i założyć III pryzmę, dodając niewielką ilość wody oraz około 25 kg gipsu na 1 tonę obornika. Po 4 dniach przerzucić pryzmę po raz trzeci, a po następnych 4 dniach po raz czwarty. Do zakładania uprawy można przystąpić po 2 dniach od ostatniego przerobienia obornika.

Chcialbym dozucic co jeszcze na temat czyszczenia , skrobania pieczarek..

Ogladalem niedawno w TV program kulinarny w ktorym kucharz objasnial jak powinno sie pieczarki czyscic... A wiec pieczarki szczotkuje sie delikatnie szczoteczka do mycia rąk !! Zadnego skrobania ani obierania ze skorki.!!

Pozatym pieczarek sie tez nie myje ani nie płucze w wodzie..!! Pieczarka sklada sie w 90 prozentach z wody i podczas mycia/płukania absorbuje jeszcze wiecej wody i robi sie papiasta podczas smarzenia..

Wode albo jakies sosy , smietany albo rosol dodawac dopiero po podsmazeniu pieczarki i wtedy odda nam ten grzybek wspanialy i wzmocniony smak..

pozdro

Pozatym pieczarek sie tez nie myje ani nie płucze w wodzie

Teoretycznie wiem, nie wyobrażam sobie jednak użycia pieczarek bez uprzedniego ich opłukania. Ja płuczę króciutko każdą pieczarkę oddzielnie, żeby nie nasiąkały zbytnio wodą i układam na ręczniku do osuszenia, dopiero wtedy używam do potraw.

Wydaje mi sie ze to tez sprawa jakosci towaru...

Niekiedy uda sie kupic pieczarki juz oczyszczone i wystarczy je lekko przeszczotkowac ale nieraz sa tez mocno zbrudzone wtedy tez klade na sitko i krotko pod wode...

Mieszkam nad pizzerią i czesto zamawiam u niego pizze...Zawsze ma swieże i wysokiej jakosci pieczarki ktorych na pewno nie myje ani nie płucze...

:thumbsup:

Niekiedy uda sie kupic pieczarki juz oczyszczone i wystarczy je lekko przeszczotkowac

przepraszam bardzo ale dla mnie to jest chore.... wiedząc jak i gdzie rosną pieczarki niemycie ich pod pozorem "nasiąkania" to jakieś nieporozumienie.... :rolleyes: - ilez te pieczarki podczas mycia naciągną wody?.... - ja rozumiem że temperatura załatwia sprawę ale jakośw świadomości zostaje....

Mieszkam nad pizzerią ...Zawsze ma swieże i wysokiej jakosci pieczarki ktorych na pewno nie myje ani nie płucze...

i Ty na prawdę nie domyślasz się dlaczego??? :shock: - ekonomia .....

PS

idę sprawdzić ile pieczarki naciągną podczas mycia

W Lomzy na przyklad takie bulki z pieczarkami robi ten sam gosc juz od co najmniej dwudziestu kilku lat , chodzilismy tam zawsze z kolegami po szkole , teraz zawsze gdy tylko jestem w kraju chodze tam z moimi dziecmi.Wpomnienia wracaja pychota :thumbsup:

Abratku...

Masz jak zwykle racje..Nie ma juz ludzi np:

-- Milego Piekarza .. "Ktory cieszy sie wyrobem wlasnych bulek oraz wypiekow"

-- Usmiechnietego Ogrodnika .. "Ktory kazda roslinke starannie podlewa i pielegnuje"

-- Rzeznika ktory .. "Z miloscia i cierplowoscia robi wedlinki dla dzieciakow i rodzinki"

-- Ciesli .. ktory z checia "Pomoze w budowie" nawet po swojej robocie !

-- Mechanik .. ktury za klasniecie reki naprawi Ci bryke !

-- Elektryk...Murarz itd..itd..

Aha..Sąsiad...choduje pieczarki u siebie w piwnicy i zawsze sie podzieli..

Nie trzeba ich plukac ani myc..

Ten z Pizzeri to starszy facet z Marokko i z usmiechem jakiemus dzieciakowi sprzeda Pizze , nawet jesli mu brakuje kilka centow..

Z tego co wyczytalem to jestes Biologiem oraz Ekonomista...Ja w odruznieniu zawsze dostaje usmiech za jakas pomoc/usluge...

pozdro..