Jump to content

"Hot-Dog" z pieczarkami


lesniak

Recommended Posts

Poszukuje przepisu na farsz do Hod - doga z pieczarkami w właściwie to była bułka z pieczarkami w latach 80 - 90 wszędzie to sprzedawali a teraz zniknęło. A mi smakowało lepiej niż ten z parówka.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja to nazywałem "fałszywe hotdogi" :lol:

 

wiem że w różnych miejscach farsz wyglądał inaczej...

ja odwzorowałem wg swojego smaku...

pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i duszę na maśle,

cebulę zależnie od wielkości w półplasterki lub ćwierćplasterki i smażę osobno (zeszklić nie rumienić)

- smażę osobno żeby było szybciej.... ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zgrać te procesy

 

na koniec solę, pieprzę i zaprawiam delikatnie mąką tak aby nue były to "suche" pieczarki

 

proporcje według gustu

 

Bułki wydrążam (tamte były nadziewane na "gorący pal" :grin: ) i podgrzewam w piekarniku aby były chrupiace :lol:

 

mniam :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

To się zwało zapiekanki.

Koło mnie była budka i robili to na bagietce. Są dostępne w sprzedaży gotowe ale to odpad a nie jedzenie.

Ja to robię tak:

Bagietka do tego pieczarki. Ja szkle na maśle cebule. Pieczarki obieram ze skórki i siekam. po czym dusze z cebula. Na to grubo stary żółty ser i ogóreczek kiszony/konserwowy co kto lubi. I do piekarnika.

 

Jak już jesteśmy przy pieczarkach to podobny przepis tylko dusimy w śmietanie i dodajemy świeżą natkę pietruchy i wychodzi niezły sos ja to robię od strzału z zapiekankami po prostu jak się uduszą dodaje śmietanę.

Link to comment
Share on other sites

Bułki wydrążam (tamte były nadziewane na "gorący pal" ) i podgrzewam w piekarniku aby były chrupiace

Ja niedawno jadem bułeczki wypiekane z farszem pieczarkowym, też dobre były.

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

abratek mój błąd ;).

 

Z PRL to się załapałem na końcówkę

 

Podlasiak

Bo lubię :tongue: Mam takie skrzywienie, nie ma to żadnego uzasadnienia poza moim widzimisię. Po prostu jak mam dodać taki "brudny" kapelusz do czegoś to powoduje to u mnie dyskomfort psychiczny, jak siekam taki obrany biały kapelusik to mam lepsze samopoczucie :grin:

Link to comment
Share on other sites

Pieczarki obieram ze skórki

:shock: Dlaczego ???

Dawne odmiany miały grubą skórkę. pamiętam, moja Mama też obierała. Może więc obieranie ma nas bardziej wprowadzić mentalnie w stan PRL-u?

 

To może tak: postój przez kilka godzin przed sklepem, powiedz sobie, że skoro parówek się nie udało kupić, to zrobisz z pieczarkami, kup pieczarki, obierz i dalej wg. przepisu :grin:

Link to comment
Share on other sites

To się zwało zapiekanki.

Koło mnie była budka i robili to na bagietce. Są dostępne w sprzedaży gotowe ale to odpad a nie jedzenie.

Ja to robię tak:

Bagietka do tego pieczarki. Ja szkle na maśle cebule. Pieczarki obieram ze skórki i siekam. po czym dusze z cebula. Na to grubo stary żółty ser i ogóreczek kiszony/konserwowy co kto lubi. I do piekarnika.

 

Jak już jesteśmy przy pieczarkach to podobny przepis tylko dusimy w śmietanie i dodajemy świeżą natkę pietruchy i wychodzi niezły sos ja to robię od strzału z zapiekankami po prostu jak się uduszą dodaje śmietanę.

No nie chodzi mi o zapiekankę do tego farsz umiem robić tamto było jak hod - dog bagietka przekrajana w poprzek na dwie części z dziura w srodku a nie wzdłuż i bez sera.

Link to comment
Share on other sites

Darino, tylko po co udziwniać??? :shock:

 

kiedy sprzedawano te bułki z pieczarkami nikt nie dodawał żadnych cudaków... - to był czysty farsz z pieczarek i cebuli doprawiony (zazwyczaj na ostro) pieprzem i solą.... czasem "zaciągany" lekko mąką (ja tak właśnie lubię )

 

i naprawdę nie szukajmy jakiegoś ścisłego przepisu bo modyfikacji było wiele - niech każdy dopasuje do swojego smaku zapisanego w pamięci...

jest tylko kilka ogólnych wskazówek i tyle

Link to comment
Share on other sites

Podlasiak,

Nie każdy zdaje sobie sprawę jak to się uprawia !!!

). Następnie ułożyć obornik w pryzmę (I) szer. 120-180 cm i wys. 150-180 cm. Temperatura w pryzmie powinna uzyskać 70-75˚C. Po 5 dniach, gdy temp. zacznie spadać, przerzucić pryzmę, tak aby obornik z warstw zewnętrznych znalazł się wewnątrz, jednocześnie dodając wodę do uzyskania pożądanej wilgotności (II). Po 6 dniach obornik przerzucić i założyć III pryzmę, dodając niewielką ilość wody oraz około 25 kg gipsu na 1 tonę obornika. Po 4 dniach przerzucić pryzmę po raz trzeci, a po następnych 4 dniach po raz czwarty. Do zakładania uprawy można przystąpić po 2 dniach od ostatniego przerobienia obornika.

Link to comment
Share on other sites

Chcialbym dozucic co jeszcze na temat czyszczenia , skrobania pieczarek..

 

Ogladalem niedawno w TV program kulinarny w ktorym kucharz objasnial jak powinno sie pieczarki czyscic... A wiec pieczarki szczotkuje sie delikatnie szczoteczka do mycia rąk !! Zadnego skrobania ani obierania ze skorki.!!

 

Pozatym pieczarek sie tez nie myje ani nie płucze w wodzie..!! Pieczarka sklada sie w 90 prozentach z wody i podczas mycia/płukania absorbuje jeszcze wiecej wody i robi sie papiasta podczas smarzenia..

 

Wode albo jakies sosy , smietany albo rosol dodawac dopiero po podsmazeniu pieczarki i wtedy odda nam ten grzybek wspanialy i wzmocniony smak..

 

pozdro

Link to comment
Share on other sites

Pozatym pieczarek sie tez nie myje ani nie płucze w wodzie

Teoretycznie wiem, nie wyobrażam sobie jednak użycia pieczarek bez uprzedniego ich opłukania. Ja płuczę króciutko każdą pieczarkę oddzielnie, żeby nie nasiąkały zbytnio wodą i układam na ręczniku do osuszenia, dopiero wtedy używam do potraw.
Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi sie ze to tez sprawa jakosci towaru...

 

Niekiedy uda sie kupic pieczarki juz oczyszczone i wystarczy je lekko przeszczotkowac ale nieraz sa tez mocno zbrudzone wtedy tez klade na sitko i krotko pod wode...

 

Mieszkam nad pizzerią i czesto zamawiam u niego pizze...Zawsze ma swieże i wysokiej jakosci pieczarki ktorych na pewno nie myje ani nie płucze...

 

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Niekiedy uda sie kupic pieczarki juz oczyszczone i wystarczy je lekko przeszczotkowac

przepraszam bardzo ale dla mnie to jest chore.... wiedząc jak i gdzie rosną pieczarki niemycie ich pod pozorem "nasiąkania" to jakieś nieporozumienie.... :rolleyes: - ilez te pieczarki podczas mycia naciągną wody?.... - ja rozumiem że temperatura załatwia sprawę ale jakośw świadomości zostaje....

Mieszkam nad pizzerią ...Zawsze ma swieże i wysokiej jakosci pieczarki ktorych na pewno nie myje ani nie płucze...

i Ty na prawdę nie domyślasz się dlaczego??? :shock: - ekonomia .....

 

PS

idę sprawdzić ile pieczarki naciągną podczas mycia

Link to comment
Share on other sites

W Lomzy na przyklad takie bulki z pieczarkami robi ten sam gosc juz od co najmniej dwudziestu kilku lat , chodzilismy tam zawsze z kolegami po szkole , teraz zawsze gdy tylko jestem w kraju chodze tam z moimi dziecmi.Wpomnienia wracaja pychota :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

Abratku...

 

Masz jak zwykle racje..Nie ma juz ludzi np:

 

-- Milego Piekarza .. "Ktory cieszy sie wyrobem wlasnych bulek oraz wypiekow"

-- Usmiechnietego Ogrodnika .. "Ktory kazda roslinke starannie podlewa i pielegnuje"

-- Rzeznika ktory .. "Z miloscia i cierplowoscia robi wedlinki dla dzieciakow i rodzinki"

-- Ciesli .. ktory z checia "Pomoze w budowie" nawet po swojej robocie !

-- Mechanik .. ktury za klasniecie reki naprawi Ci bryke !

-- Elektryk...Murarz itd..itd..

Aha..Sąsiad...choduje pieczarki u siebie w piwnicy i zawsze sie podzieli..

Nie trzeba ich plukac ani myc..

 

Ten z Pizzeri to starszy facet z Marokko i z usmiechem jakiemus dzieciakowi sprzeda Pizze , nawet jesli mu brakuje kilka centow..

 

Z tego co wyczytalem to jestes Biologiem oraz Ekonomista...Ja w odruznieniu zawsze dostaje usmiech za jakas pomoc/usluge...

 

pozdro..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...