niedobry78 Posted May 21, 2011 Report Share Posted May 21, 2011 Cześć! naoglądałem się dziś Gesslerowej i złapałem chęć na śledzie po kaszubsku...ale luba moja tak coś ględziła, że nie zarejestrowałem nic z przepisu...wie ktoś z Was moi drodzy jak zrobić takie prawdziwe śledzie, które mogą stać długo i są ponoć wyśmienite i czy robi się je z filetów np a'la matias czy z takich świeżych hm? [ Dodano: Sob 21 Maj, 2011 18:54 ] aha...a teraz Wam marudziłem i z kolei nie usłyszałem jaka to super zupa "hamburska" chyba też rybna...kurcze mam nadzieję , ze podczas walk znajdzie sobie moja białogłowa jakieś zajęcie bo jak będzie tak zakłócać swoim nadawaniem to na 99 procent dzisiejszy wieczór skończę w jakimś areszcie za awantury domowe ehehehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 21, 2011 Report Share Posted May 21, 2011 tu masz sprawdzony przepis: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1118 [ Komentarz dodany przez: vtec: Pon 23 Maj, 2011 20:19 ] Poprawiłem link, ponieważ prowadził do starej wersji naszej strony głównej /vtec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted May 21, 2011 Author Report Share Posted May 21, 2011 o.k...dzięki piękne...a ta zupa hamburska? ktoś wie?? oglądamy KSW 16!!! Khalidov GO GO GO!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harapug Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Robiąc śledzie po Kaszubsku według Geslerowej musisz do nich wsypać garść łupieżu i pęczek włosów. Ona jest tak dobrą kucharką jak imć Baranowski żeglarzem :sad: Henio, co jak co, ale kocham Cię bracie za te słowa. Myślałam, że jestem jedyną, która odrzuca na sam widok tej jej szopy włosów, wpychanych we wszystkie garnki... ufff. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted May 22, 2011 Author Report Share Posted May 22, 2011 eheheh...to prawda sama w sobie jest makabryczna...a jak jeszcze gdzieś sie wypowiedziała, że pachnie czekoladą i czymś tam to myślałem, że sobie w łeb palnę z łuku...no ale nieistotne chodzi mi o przepis bo wydał mi się ciekawy...natomiast ta pani do gotowania rzeczywiscie pasuje jak pięść do nosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz1945 Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Coś nie mam przekonania do tego przepisu, ponieważ Małgosia nie raczyła odpowiedzieć na pytania, jakie mają być ogórki? Czy w takim ogromnym portalu jest tylko jeden przepis? Wolałbym konkretny przepis bez wariacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Śledzie po kaszubsku - składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)- 2 łyżki cukru- 1/4 szklanki oleju- 4 łyżki octu- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 30 dkg cebuli- 3 ziarenka ziela ang.- 3 liście laurowe- ziarenka gorczycy Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Coś nie mam przekonania do tego przepisu, ponieważ Małgosia nie raczyła odpowiedzieć na pytania, jakie mają być ogórki? Czy w takim ogromnym portalu jest tylko jeden przepis? Wolałbym konkretny przepis bez wariacji. Czy to do mnie personalnie się tyczyło??? Jeśli tak to sorki..nie zaglądałam dawno w swoje przepisy .Ale istnieje "dobry człowieku" taka funkcja jak PW..i wtedy bezpośrednio zwracasz się z pytaniem "tu i teraz" .. Więc nie biadol nad swym losem i nad tym ,że "Małgosia nie raczyła" ( bo nie raczy w większości :devil: ) tylko pisz na PW! Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted May 23, 2011 Author Report Share Posted May 23, 2011 Dzięki Henio!!!!!!...ale tu się debata wywiązała hehe...a ktoś wie co to za zupa hamburska hm?A co do zup to mi się od wczoraj pyrka na małym ogniu rosół z gęsi...jak wpadnie mi pod rękę brukiew ale chyba wszystko juz zużyte...to zrobię pyszną zupkę z brukwią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Witam mam do uwędzenia dorsze i belony ,zastosować tradycyjną solankę czy zasolenie solą na sucho,proszę o poradę nie posiadam doświadczenia z rybami :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Solanka i będzie dobrze. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości chłopie z warmii, pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Witam mam do uwędzenia dorsze i belony ,zastosować tradycyjną solankę czy zasolenie solą na sucho,proszę o poradę nie posiadam doświadczenia z rybami :blush: Tylko na sucho, żadnej solanki. Ryba nieżywa nie potrzebuje już wody, jest wręcz niewskazana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Tylko na sucho, żadnej solanki. Ryba nieżywa nie potrzebuje już wody, jest wręcz niewskazana Dlaczego? Z moich skromnych doswiadczeń wynika odwrotnie. Ryba trzymana w solance jest równo nasolona. A godzina czy dwie oduszania przed wędzeniem to chyba nie problem. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Biotit,to żywą rybę chcesz do solanki wkładać :rolleyes: :rolleyes: Zastanów się :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetes Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Witam!Przepis na "śledzie po kaszubsku" porównałem ze znanym już sobie przepisem na "śledzie w pomidorach" - prawie identyczne.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 (edited) Oprócz przepisu Henia i Małgoś/chyba najpopularniejsze/jest jeszcze parę innych przepisów mających w nazwie przymiotnik"kaszubski".wszak Kaszuby to królestwo śledzia Podaję przepis zapisany w moich notatkach jako "śledzie po kaszubsku 2":4 filety śledziowe.2 łyżki rodzynek.Marynata:1 szklanka białego octu winnego,1 łyżeczka ziaren gorczycy,3 utłuczone ziarna ziela ang.1 liść laurowy,szczyptę cukru,pieprz.Sos:po 1/3 szklanki keczupu i oleju,1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej papryki,1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki.Wykonanie:do rondla wlać 1,5 szklanki wody,ocet,dodać gorczycę ziele,liść laurowy,cukier,pieprz.Zagotować.Do letniej marynaty dodać filety,trzymać w niej 24 godz.Rodzynki namoczyć w letniej wodzie.Śledzie osuszyć,pokroić w w wąskie ukośne paski i zwinąć w koreczki.Ułożyć na półmisku,włożyć do każdego rodzynkę.Zmiksować keczup z olejem,dodać paprykę i natkę,doprawić pieprze.Sosem polać śledzie.Wstawić na 24 godz. do lodówki.Przepis następny:5 płatów matiasów,2 łyżki miodu,4 średnie cebule,2 łyżki octu winnego,1-3 łyżki koncentratu pomidorowego,1/3 szklanki oleju,sól ,pieprz.Wykonanie:Cebulę pokroić w plastry,dusić do miękkości na rozgrzanym oleju,dodać miód,ocet,koncentrat pomidorowy,wymieszać,doprawić solą i pieprzem.Sos wystudzić.Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na zgrabne kawałki.Układać w słoju,lub salaterce warstwami.Macerować minimum 2 dni.Ten przepis jest inny."Śledż po kaszubsku w śmietanie",ale naprawdę godny polecenia.1/2 kg.filetów śledziowych,1 szklanka oleju lub dobrej oliwy,2 cebule,2 opakowania śmietany 18%/minimum/,5 dag.rodzynek,1-3 łyżki cukru,pęczek pietruszki,grubo mielony,lub utłuczony pieprz.Filety wymoczyć i pokroić w drobną kostkę.W kamiennym garnku/słoju/ułożyć warstwami śledzie przesypując cebulą pietruszką i pieprzem.Zalać olejem i wstawić do lodówki na min.14 godz.Przed podaniem wyjąć z zalewy i odcedzić.Włożyć do miski,dodać śmietanę ,cukier i namoczone rodzynki/można je pominąć/. Wszystko dokładnie wymieszać tak by olek połączył się ze śmietaną. Edited December 11, 2014 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 o.k...dzięki piękne...a ta zupa hamburska? ktoś wie?? oglądamy KSW 16!!! Khalidov GO GO GO!!!!!!!Zupa z Hamburga według Kuchni Niemieckiej z seriiPodróże kulinarne to: zupa z węgorza z suszonymi śliwkami, gruszkami, marchwią, szparagami itd. Jak mi naprawią skaner a będziesz zainteresowany całym przepisem to mogę go wrzucić :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 A ja zrobiłem śledzie po kaszubsku wg. przepisu Henia.To były najlepsze śledzie jakie jadłem a czym starsze tym lepsze.Przepis bez żadnych udziwnień i to mi odpowiada najlepiej.Może następnym razem dam tylko mniej koncentratu ,ale i tak były pyszne.I to nie jest tylko moja opinia bo było paru degustatorów. Dzięki Ci Heniu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 arkadiusz ja bardzo lubię śledzie - znajdę go w opcji SZUKAJ ? [ Dodano: Pon 06 Cze, 2011 20:09 ] mówiłeś o tych po kaszubsku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 arkadiusz ja bardzo lubię śledzie - znajdę go w opcji SZUKAJ Ten przepis masz na pierwszej stronie tego tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 OK. Dzięki bardzo, jutro idę po śledzie. PozdrawiamWłodek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 wszak Kaszuby to królestwo śledzia Myslalem ze królestwo śledzia to Holandia :???: pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 A ja, że Dania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts