Jump to content

Śledź po kaszubsku


niedobry78

Recommended Posts

Cześć! naoglądałem się dziś Gesslerowej i złapałem chęć na śledzie po kaszubsku...ale luba moja tak coś ględziła, że nie zarejestrowałem nic z przepisu...wie ktoś z Was moi drodzy jak zrobić takie prawdziwe śledzie, które mogą stać długo i są ponoć wyśmienite i czy robi się je z filetów np a'la matias czy z takich świeżych hm?

 

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2011 18:54 ]

aha...a teraz Wam marudziłem i z kolei nie usłyszałem jaka to super zupa "hamburska" chyba też rybna...kurcze mam nadzieję , ze podczas walk znajdzie sobie moja białogłowa jakieś zajęcie bo jak będzie tak zakłócać swoim nadawaniem to na 99 procent dzisiejszy wieczór skończę w jakimś areszcie za awantury domowe ehehehe

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Robiąc śledzie po Kaszubsku według Geslerowej musisz do nich wsypać garść łupieżu i pęczek włosów.

Ona jest tak dobrą kucharką jak imć Baranowski żeglarzem :sad:

Henio, co jak co, ale kocham Cię bracie za te słowa.

Myślałam, że jestem jedyną, która odrzuca na sam widok tej jej szopy włosów, wpychanych we wszystkie garnki... ufff.

Link to comment
Share on other sites

eheheh...to prawda sama w sobie jest makabryczna...a jak jeszcze gdzieś sie wypowiedziała, że pachnie czekoladą i czymś tam to myślałem, że sobie w łeb palnę z łuku...no ale nieistotne chodzi mi o przepis bo wydał mi się ciekawy...natomiast ta pani do gotowania rzeczywiscie pasuje jak pięść do nosa :)
Link to comment
Share on other sites

Śledzie po kaszubsku - składniki:

 

- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)

- 2 łyżki cukru

- 1/4 szklanki oleju

- 4 łyżki octu

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego

- 30 dkg cebuli

- 3 ziarenka ziela ang.

- 3 liście laurowe

- ziarenka gorczycy

 

Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:

Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw.

Link to comment
Share on other sites

Coś nie mam przekonania do tego przepisu, ponieważ Małgosia nie raczyła odpowiedzieć na pytania, jakie mają być ogórki? Czy w takim ogromnym portalu jest tylko jeden przepis? Wolałbym konkretny przepis bez wariacji.

Czy to do mnie personalnie się tyczyło???

Jeśli tak to sorki..nie zaglądałam dawno w swoje przepisy .Ale istnieje "dobry człowieku" taka funkcja jak PW..i wtedy bezpośrednio zwracasz się z pytaniem "tu i teraz" ..

Więc nie biadol nad swym losem i nad tym ,że "Małgosia nie raczyła" ( bo nie raczy w większości :devil: ) tylko pisz na PW!

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Henio!!!!!!...ale tu się debata wywiązała hehe...a ktoś wie co to za zupa hamburska hm?

A co do zup to mi się od wczoraj pyrka na małym ogniu rosół z gęsi...jak wpadnie mi pod rękę brukiew ale chyba wszystko juz zużyte...to zrobię pyszną zupkę z brukwią

Link to comment
Share on other sites

Witam mam do uwędzenia dorsze i belony ,zastosować tradycyjną solankę czy zasolenie solą na sucho,proszę o poradę nie posiadam doświadczenia z rybami :blush:

Tylko na sucho, żadnej solanki. Ryba nieżywa nie potrzebuje już wody, jest wręcz niewskazana :cool:

Link to comment
Share on other sites

Tylko na sucho, żadnej solanki. Ryba nieżywa nie potrzebuje już wody, jest wręcz niewskazana :cool:

Dlaczego? Z moich skromnych doswiadczeń wynika odwrotnie. Ryba trzymana w solance jest równo nasolona. A godzina czy dwie oduszania przed wędzeniem to chyba nie problem.

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Oprócz przepisu Henia i Małgoś/chyba najpopularniejsze/jest jeszcze parę innych przepisów mających w nazwie przymiotnik"kaszubski".wszak Kaszuby to królestwo śledzia :thumbsup:

Podaję przepis zapisany w moich notatkach jako "śledzie po kaszubsku 2":

4 filety śledziowe.

2 łyżki rodzynek.

Marynata:

1 szklanka białego octu winnego,

1 łyżeczka ziaren gorczycy,

3 utłuczone ziarna ziela ang.

1 liść laurowy,

szczyptę cukru,

pieprz.

Sos:

po 1/3 szklanki keczupu i oleju,

1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej papryki,

1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki.

Wykonanie:

do rondla wlać 1,5 szklanki wody,ocet,dodać gorczycę ziele,liść laurowy,cukier,pieprz.Zagotować.Do letniej marynaty dodać filety,trzymać w niej 24 godz.Rodzynki namoczyć w letniej wodzie.Śledzie osuszyć,pokroić w w wąskie ukośne paski i zwinąć w koreczki.Ułożyć na półmisku,włożyć do każdego rodzynkę.Zmiksować keczup z olejem,dodać paprykę i natkę,doprawić pieprze.Sosem polać śledzie.Wstawić na 24 godz. do lodówki.


Przepis następny:

5 płatów matiasów,

2 łyżki miodu,

4 średnie cebule,

2 łyżki octu winnego,

1-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

1/3 szklanki oleju,sól ,pieprz.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w plastry,dusić do miękkości na rozgrzanym oleju,dodać miód,ocet,koncentrat pomidorowy,wymieszać,doprawić solą i pieprzem.Sos wystudzić.Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na zgrabne kawałki.Układać w słoju,lub salaterce warstwami.Macerować minimum 2 dni.

Ten przepis jest inny."Śledż po kaszubsku w śmietanie",ale naprawdę godny polecenia.

1/2 kg.filetów śledziowych,

1 szklanka oleju lub dobrej oliwy,

2 cebule,

2 opakowania śmietany 18%/minimum/,

5 dag.rodzynek,

1-3 łyżki cukru,

pęczek pietruszki,

grubo mielony,lub utłuczony pieprz.

Filety wymoczyć i pokroić w drobną kostkę.W kamiennym garnku/słoju/ułożyć warstwami śledzie przesypując cebulą pietruszką i pieprzem.Zalać olejem i wstawić do lodówki na min.14 godz.Przed podaniem wyjąć z zalewy i odcedzić.Włożyć do miski,dodać śmietanę ,cukier i namoczone rodzynki/można je pominąć/. Wszystko dokładnie wymieszać tak by olek połączył się ze śmietaną.

Edited by Kruszynka
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

o.k...dzięki piękne...a ta zupa hamburska? ktoś wie?? oglądamy KSW 16!!! Khalidov GO GO GO!!!!!!!

Zupa z Hamburga według Kuchni Niemieckiej z seriiPodróże kulinarne to: zupa z węgorza z suszonymi śliwkami, gruszkami, marchwią, szparagami itd. Jak mi naprawią skaner a będziesz zainteresowany całym przepisem to mogę go wrzucić :wink:
Link to comment
Share on other sites

A ja zrobiłem śledzie po kaszubsku wg. przepisu Henia.To były najlepsze śledzie jakie jadłem a czym starsze tym lepsze.Przepis bez żadnych udziwnień i to mi odpowiada najlepiej.Może następnym razem dam tylko mniej koncentratu ,ale i tak były pyszne.I to nie jest tylko moja opinia bo było paru degustatorów. Dzięki Ci Heniu. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...