Jump to content

Kiełbasa hot dog z koguta


beiot

Recommended Posts

Kiełbasa hot dog z koguta

 

Może być wykonana z kurczaka, ale odradzam sklepowego (fermowego).

 

Składniki:

- mięsa z koguta (jasnego i ciemnego ze skórą)

- peklosól 17g/kg,

- cebula prażona 3g/kg,

- papryka słodka 2g/kg,

- cukier 1g/kg,

- kolendra mielona 0,5g/kg,

- czosnek granulowany 1g/kg,

- kwiat muszkatołowy mielony 1g/kg,

- majeranek 1g/kg,

- gorczyca mielona 1g/kg,

- jelita baranie lub osłonki kolagenowe 19mm,

- ser żółty twardy ok. 100g.

 

Mięso sklasyfikować, tj. zdjąć skórę, wyciąć ścięgna i błony. Zapeklować używając peklosolą na sucho 24h.

 

Skórę jeśli jest twarda zaparzyć do stanu miękkości i zemleć na sitku 2-3mm, ścięgna i błony (kl. III) też zemleć na sitku 2-3mm. Mięso kl. I białe i ciemne zemleć na sitku 8mm.

 

Jeśli ktoś woli kiełbasę bardziej smakowitą warto dodać ok. 0,5kg peklowanego na sucho boczku zmielonego na sitku 6mm. Kiełbasa z samego koguta lub kurczaka jest dość sucha.

 

Zmielone mięsa dokładnie wymieszać, dodać przyprawy oraz starkowany na wiórki ser.

 

 

Napełnić ściśle osłonki. Wykłuć powietrze. Wędzić dymem o temp. ok. 50 stopni do uzyskania brązowego koloru. Następnie podnieść temp do ok. 80 stopni i podpiec ok. 30min. Powiesić do ostygnięcia, a następnie podsuszyć w lodówce ok. 2-3 dni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...