terroirPL Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 Studiuję forum (za mną już prawie połowa), ale to jeszcze potrwa, więc postanowiłem nie czekać na zakończenie lektury tylko rozpocząć własne eksperymenty. Ponieważ jestem wybitnie leniwy, mam dwie lewe ręce i cierpię na permanentny brak czasu, szukam rozwiązań najprostszych i najmniej pracochłonnych. Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska. Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi: - za dużo kolendry, mało innych aromatów - zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie) - dominujący tłuszcz trochę psuje efekt Równocześnie spróbowałem wędzenia. Wybrałem wersję bezpieczną dla początkujących: dymogenerator. Co prawda urządzenie odbiera zadymianiu połowę uroku, ale ma też zalety: - niezwykle je upraszcza i pozwala uniknąć wielu błędów wynikających z braku doświadczenia - oszczędza drewno - w przyszłości zamierzam wędzić winoroślą a to wciąź towar deficytowy - daje możliwość kontrolowanego dodawania przypraw (np. ziaren jałowca, ziela angielskiego ... ) Jako komorę wykorzystuję grillokominek wbudowany w ścianę domu. Palenisko zamknąłem prowizorycznie płytą, przysłoniłem komin i zadziałało. Oczywiście takie rozwiązanie pozwala jedynie na wędzenie dymem zimnym; ale to mi w zupełności wystarcza (na razie). Konstrukcję rozbuduję na pewno o proste ogrzewanie (grill elektryczny?), tak żeby można było uzyskać +20stopni w stosunku do temperatury otoczenia. W zimie umożliwi to wędzenie w ogóle, w lecie pozwoli wędzić dymem ciepłym. Całość uzupełniłem własnym młodym winem gronowym. Wynik na zdjęciu poniżej (smak był lepszy niż wygląd). Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej . Zaczynam wierzyć, że rzemiosło wędzarnicze* jest umiejętnością dostępną dla zwykłego śmiertelnika, jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny. *Oczywiście tak łatwo jest tylko na poziomie rzemieślnika-amatora bez odrobiny samokrytyki, sztukę wędzarniczą pozostawiam Dziadkowi, Bagno, ... i innym Mistrzom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska. Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi: - za dużo kolendry, mało innych aromatów - zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie) - dominujący tłuszcz trochę psuje efektProponuję polędwicę zamiast karkówki ... naprawdę pychotka. Robiłam jedno i drugie ... polędwica rewelacyjna :thumbsup: Co do Twoich wyrobów to mogę pogratulować.. :clap: jak na pierwszy raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szostek Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 A-men, ] Trenuj bo trening czyni mistrza. Jak widzisz mistrzowie trenowali długo aż do emerytury i dalej. Nie przejmuj się, tylko szukaj smaków, bo jak wiesz to jest uzależnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 Równocześnie spróbowałem wędzenia.Ja też zaczynałem "wpadając' przypadkowo na to forum i byłem kompletnie zielony w tych tematach... ale powoli, powoli i jakoś idzie, najważniejsze że rodzina i znajomi sa zachwyceni Pozdrawiam i życzę wytrwałości w zadymianiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej .Wyroby wyglądają na udane :clap: . Kompozycja też fajna. Teraz do dzieła. Rękawy do góry i do roboty :wink: Ku uciesze pożeraczy i Twojej. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted May 31, 2011 Report Share Posted May 31, 2011 jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny. Jak na pierwszy raz to rewelacja :clap: , co do karkówki a'la parmeńska to się nie wypowiadam, bo nie robiłem, ale polecam polędwicę a'la...wychodzi "miodzio". Powodzenia we własnych wyrobach :thumbsup: :thumbsup: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
terroirPL Posted October 19, 2011 Author Report Share Posted October 19, 2011 Witam ponownie, Przede wszystkim chciałbym zapewnić, że pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone. Prawdą jest natomiast, że nie zrobiłem postępów - ot, powtórzyłem kilka razy zestaw ze zdjęcia powyżej i to na razie absolutnie mnie satysfakcjonuje ... Wyjątkowy (i wciąź chyba słabo uzasadniony) entuzjazm znajomych wzbudzają wędliny a'la parmeńskie - gorąco polecam! Zestaw uzupełniam zwykle własnym chlebem i winem gronowym - czego chcieć więcej? ps. pracuję jedynie na adaptacją mojego grillokominka z dymogeneratorem na sezon zimowy - wszak święta za pasem ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts