Jump to content

Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz ...


terroirPL

Recommended Posts

Studiuję forum (za mną już prawie połowa), ale to jeszcze potrwa, więc postanowiłem nie czekać na zakończenie lektury tylko rozpocząć własne eksperymenty. Ponieważ jestem wybitnie leniwy, mam dwie lewe ręce i cierpię na permanentny brak czasu, szukam rozwiązań najprostszych i najmniej pracochłonnych.

 

Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska.

Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi:

- za dużo kolendry, mało innych aromatów

- zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie)

- dominujący tłuszcz trochę psuje efekt

 

Równocześnie spróbowałem wędzenia. Wybrałem wersję bezpieczną dla początkujących: dymogenerator. Co prawda urządzenie odbiera zadymianiu połowę uroku, ale ma też zalety:

- niezwykle je upraszcza i pozwala uniknąć wielu błędów wynikających z braku doświadczenia

- oszczędza drewno - w przyszłości zamierzam wędzić winoroślą a to wciąź towar deficytowy

- daje możliwość kontrolowanego dodawania przypraw (np. ziaren jałowca, ziela angielskiego ... )

Jako komorę wykorzystuję grillokominek wbudowany w ścianę domu. Palenisko zamknąłem prowizorycznie płytą, przysłoniłem komin i zadziałało.

Oczywiście takie rozwiązanie pozwala jedynie na wędzenie dymem zimnym; ale to mi w zupełności wystarcza (na razie). Konstrukcję rozbuduję na pewno o proste ogrzewanie (grill elektryczny?), tak żeby można było uzyskać +20stopni w stosunku do temperatury otoczenia.

W zimie umożliwi to wędzenie w ogóle, w lecie pozwoli wędzić dymem ciepłym.

 

Całość uzupełniłem własnym młodym winem gronowym.

Wynik na zdjęciu poniżej (smak był lepszy niż wygląd).

 

Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej ;).

Zaczynam wierzyć, że rzemiosło wędzarnicze* jest umiejętnością dostępną dla zwykłego śmiertelnika, jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny.

*Oczywiście tak łatwo jest tylko na poziomie rzemieślnika-amatora bez odrobiny samokrytyki, sztukę wędzarniczą pozostawiam Dziadkowi, Bagno, ... i innym Mistrzom

Link to comment
Share on other sites

Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska.

Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi:

- za dużo kolendry, mało innych aromatów

- zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie)

- dominujący tłuszcz trochę psuje efekt

Proponuję polędwicę zamiast karkówki ... naprawdę pychotka.

Robiłam jedno i drugie ... polędwica rewelacyjna :thumbsup:

Co do Twoich wyrobów to mogę pogratulować.. :clap: jak na pierwszy raz.

Link to comment
Share on other sites

Równocześnie spróbowałem wędzenia.

Ja też zaczynałem "wpadając' przypadkowo na to forum i byłem kompletnie zielony w tych tematach... ale powoli, powoli i jakoś idzie, najważniejsze że rodzina i znajomi sa zachwyceni :)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w zadymianiu :)

Link to comment
Share on other sites

Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej ;) .

Wyroby wyglądają na udane :clap: . Kompozycja też fajna. Teraz do dzieła. Rękawy do góry i do roboty :wink: Ku uciesze pożeraczy i Twojej. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny.

 

Jak na pierwszy raz to rewelacja :clap: , co do karkówki a'la parmeńska to się nie wypowiadam, bo nie robiłem, ale polecam polędwicę a'la...wychodzi "miodzio". Powodzenia we własnych wyrobach :thumbsup: :thumbsup: .
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Witam ponownie,

Przede wszystkim chciałbym zapewnić, że pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone.

Prawdą jest natomiast, że nie zrobiłem postępów - ot, powtórzyłem kilka razy zestaw ze zdjęcia powyżej i to na razie absolutnie mnie satysfakcjonuje ...

Wyjątkowy (i wciąź chyba słabo uzasadniony) entuzjazm znajomych wzbudzają wędliny a'la parmeńskie - gorąco polecam!

Zestaw uzupełniam zwykle własnym chlebem i winem gronowym - czego chcieć więcej?

 

ps. pracuję jedynie na adaptacją mojego grillokominka z dymogeneratorem na sezon zimowy - wszak święta za pasem ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...