Jump to content

[Ukraina] Kiszka z krwi


Recommended Posts

Może ktoś zna ten przepis.

Znajomy z Ukrainy podał mi następujący przepis na ukraińską wersje kaszanki:

- 1 litr krwi

- 0,5 kg słoniny pokrojonej w kostkę

- 2 łyżki stołowe kaszy manny

- 1 łyzka stołowa soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- ok. 5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

jelita wymieszać z sodą (możecie podpowiedzieć po co?)

pozostawić 30 min. potem wypłukać w zimnej wodzie

wszystkie składniki wymieszać nadziać kiszki (tak nazwał) gotować w osolonej wodzie 5 min.

wyjąć, przełożyć do piekarnika i piec przez 20 min. w temp. 180 stopni, potem nakłuć szpilką i powinny być gotowe.

Co o tym sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

jelita wymieszać z sodą (możecie podpowiedzieć po co?)

Może po to aby pozbyć się zapachu i wybielić :rolleyes:

A swoją drogą to przy takiej kaszance trzeba chyba dużo czytać :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...