Jump to content

Jak z tego zrobic wędzarnie ?


Recommended Posts

Witam forumowiczów i proszę o pomoc.

 

Podczas mojej nieobecności Teść chciał pomóc i zabrał się za budowanie wędzarni, ale......

 

No właśnie wyszło coś takiego jak poniżej, całość z cegły klinkierowej dziurawki, niby palenisko miało być otwarte, między wspornikami drzwiczki wędzarni, na górze blacha a w niej otwór i komin. Czytam forum kilka godzin i widzę że lipa straszna z tym jest. Proszę o podpowiedź jak z tego pudełka teraz zrobić wędzarnie. Czy jakoś z tego co jest, czy z boku dorobić nowe palenisko z kominem dymnym ?

 

W razie potrzeby mogę zwymiarować obrazek, bądź opisać wymiary.

 

Z góry dziękuje i czekam na pomysły, narazie prace wstrzymałem.

 

Link to comment
Share on other sites

czyli na pierwszy profil dać blachę, ale mniejszą niż otwór, aby dym z paleniska uciekał w górę do komory wędzarni właściwej ? Czy lepiej na całość blache z wyciętym w środku prostokątem i malutkim daszkiem, aby dym odymiał mięsko ?

 

Pewnie Mega lamersko się wyrażam, sorki.

Link to comment
Share on other sites

ok, pomalutku, czyli palenisko, czyli tam gdzie mam ze starego kominka żelastwo wyłożyć dookoła cegłą szamotową i zostawic otwarte ? czy zamknąć drzwiczkami ?

 

Ogólnie mogę też ten marmur na którym leży ruszt usunąć jeśli by to jakoś pomogło.

 

Arkadiusz o co koman z tą szufladą ?

Link to comment
Share on other sites

Na poczatek , przepros sie u Tescia..Chcial na pewno dobrze.!! Moze sie nie dogadaliscie co do projektu..Moze jeden chcial grill a drogi wedzarnie.?!?

 

Tak z mojej wiedzy , to nie starczy kilka godzin czytania na forum , pdpatrywania itd..

Ktos napisal tutaj na forum ze : Kazda wedzarka , grill itp. maja wlasne reguly , wlasciwosci oraz metody wedzenia/grillowania..Czyli kazda jest inna oraz inaczej funkcjonuje..

 

Zrubcie jakis Projekt ..Co z czym i do czego...

 

pozdro

Link to comment
Share on other sites

pólka to marmur, został mi z remontu domu, gruby na 3 cm. ok, palenisko daje na sam doł, nawiercam marmur pewnie w kilkunastu miejscach żeby dym szedł w góre. i od półki z marmuru mogę np zrobić wielką komore wędzarni ? A na górę co dac przed konim, blacha i w niej przewód kominowy ? Wędzenia z takim otwartym paleniskiem się sprawdzi ?
Link to comment
Share on other sites

wujaszku

ten marmur na którym leży ruszt

:cool:
Więc diament na wiertarkę i i kilka otworów załatwi sprawę. Takie siłowe rozwiązanie Abratku hehe.

Kolejne pytanie , czym będziesz wędził ? Zrębki czy drewno ?

Ale pomysł Arkadiusza z dwustronnie otwieranym dachem ( na boki) jest ok.

Link to comment
Share on other sites

no dobra, przypuśćmy że usuwam te półeczkę z marmuru :) Jaki pomysl na wędzarnie z tego klinkierowgo box-a na śmietnik ? Rozebrac to w cholere ? Czy może z boku 2-gą ławe zrobić i dobudować z boku palenisko z rura dymną jak sie należy ? Sorki ale nerw mnie bierze bo teściu pewnie chciał dobrze,a le jak zwykle za to dobrze ja zapłace 2 razy więcej niż potrzeba :(
Link to comment
Share on other sites

Ostatnio na forum panuje mada na wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim, więc będziesz na topie. Tylko ten marmur to się rozsypie od temperatury. Przy odrobinie inwencji można z tego zrobić wędzarnię + suszarnie na np. grzyby, a po dobudowaniu dodatkowego paleniska z boku, wędzarnie do wędzenia na zimno. A marmurek, jako blat na odstawkę pomiędzy paleniskami.
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomysł, wieczorem coś porysuje co mi przyszło do głowy i poddam pod ocene facjman-ów. Skłaniam się jednak ku przerobieniu tematu i dołączenia z boku paleniska i kanału dymnego, albo palenisko do spodu z deflektorem. Tylko nad paleniskiem z czego zrobić połke na której będzie otwór i deflektor ?
Link to comment
Share on other sites

Ostatnio na forum panuje mada na wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim,

Nie bójcie się takich wędzarni - najlepiej i najbardziej równo w nich się wędzi . Palenisko na całą szerokość wędzarni , bez żadnych deflektorów. Tylko nauczyć się w nich palić, a to jest bardzo proste. . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

DZIADKU, czy mógłbyś określić (popierając swoim doświadczeniem), jakie są przy wędzarniach bezpośrednich minimalne wymiary komory wędzarniczej (łącznie z odległością od paleniska do dolnej granicy wędzonek), przy których jesteśmy jeszcze "w miarę" zapanować nad procesem wędzenia i regulacji ognia/dymu...

załóżmy konstrukcję komory drewnianą a paleniska murowaną lub blaszaną (względy bezpieczeństwa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...