kazik_bol Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Witam forumowiczów i proszę o pomoc. Podczas mojej nieobecności Teść chciał pomóc i zabrał się za budowanie wędzarni, ale...... No właśnie wyszło coś takiego jak poniżej, całość z cegły klinkierowej dziurawki, niby palenisko miało być otwarte, między wspornikami drzwiczki wędzarni, na górze blacha a w niej otwór i komin. Czytam forum kilka godzin i widzę że lipa straszna z tym jest. Proszę o podpowiedź jak z tego pudełka teraz zrobić wędzarnie. Czy jakoś z tego co jest, czy z boku dorobić nowe palenisko z kominem dymnym ? W razie potrzeby mogę zwymiarować obrazek, bądź opisać wymiary. Z góry dziękuje i czekam na pomysły, narazie prace wstrzymałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Jeśli mogę radzić i żeby nie wpędzać się w koszty to ja bym zrobił palenisko bespośrednie pod komorą z deflektorem a górę zamknął dachem drewnianym ,dwuspadowym,otwieranym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 czyli na pierwszy profil dać blachę, ale mniejszą niż otwór, aby dym z paleniska uciekał w górę do komory wędzarni właściwej ? Czy lepiej na całość blache z wyciętym w środku prostokątem i malutkim daszkiem, aby dym odymiał mięsko ? Pewnie Mega lamersko się wyrażam, sorki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Palenisko oczywiście wyłożone cegłą szamotową !!! Proste drewniane drzwiczki , za to na ładnych zawiasach , i NAPRZÓD . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Ja zastosowałbym szufladę pospawaną z grubej blachy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 ok, pomalutku, czyli palenisko, czyli tam gdzie mam ze starego kominka żelastwo wyłożyć dookoła cegłą szamotową i zostawic otwarte ? czy zamknąć drzwiczkami ? Ogólnie mogę też ten marmur na którym leży ruszt usunąć jeśli by to jakoś pomogło. Arkadiusz o co koman z tą szufladą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Pod spodem szuflada wysuwana na zewnątrz z otwieranym przodem i ma tą zaletę ,że łatwo czyścić i łatwo utrzymać temperaturę otwierając i zamykając przednią ścianę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 jeszcze dzisiaj nic nie piłem ale nie kumam gdzie dokładnie ? Na półce z kamienia ? gdzie jest stare palenisko z kominka ? czy jak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Pod komorą.To chyba jasne,że palenisko bezpośrednie jest bezpośrednio pod komorą wędzarniczą :grin: .Tą płytę na której coś tam stoi to bym zlikwidował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Na poczatek , przepros sie u Tescia..Chcial na pewno dobrze.!! Moze sie nie dogadaliscie co do projektu..Moze jeden chcial grill a drogi wedzarnie.?!? Tak z mojej wiedzy , to nie starczy kilka godzin czytania na forum , pdpatrywania itd.. Ktos napisal tutaj na forum ze : Kazda wedzarka , grill itp. maja wlasne reguly , wlasciwosci oraz metody wedzenia/grillowania..Czyli kazda jest inna oraz inaczej funkcjonuje.. Zrubcie jakis Projekt ..Co z czym i do czego... pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Stare palenisko zachowaj . Napisz z jakiego materiału jest zrobiona pólka na której stoi "szuflada" ?Półkę można nawiercić , a pod nią ustawić to palenisko . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 pólka to marmur, został mi z remontu domu, gruby na 3 cm. ok, palenisko daje na sam doł, nawiercam marmur pewnie w kilkunastu miejscach żeby dym szedł w góre. i od półki z marmuru mogę np zrobić wielką komore wędzarni ? A na górę co dac przed konim, blacha i w niej przewód kominowy ? Wędzenia z takim otwartym paleniskiem się sprawdzi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 wujaszkuten marmur na którym leży ruszt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 wujaszku ten marmur na którym leży ruszt Więc diament na wiertarkę i i kilka otworów załatwi sprawę. Takie siłowe rozwiązanie Abratku hehe. Kolejne pytanie , czym będziesz wędził ? Zrębki czy drewno ? Ale pomysł Arkadiusza z dwustronnie otwieranym dachem ( na boki) jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 wędził będe pewnie drewnem, u teścia sporo tego pod domem leży, więc się podzieli. to ma jakies znaczenie ? co do dachu dzięki za pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Nie wiem jak zachowa się marmurowa płyta przy tzw. otwartym ogniu. Zrębki to co innego , mała moc grzania , a duża ilość dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 no dobra, przypuśćmy że usuwam te półeczkę z marmuru Jaki pomysl na wędzarnie z tego klinkierowgo box-a na śmietnik ? Rozebrac to w cholere ? Czy może z boku 2-gą ławe zrobić i dobudować z boku palenisko z rura dymną jak sie należy ? Sorki ale nerw mnie bierze bo teściu pewnie chciał dobrze,a le jak zwykle za to dobrze ja zapłace 2 razy więcej niż potrzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Jak ją ponacina to się rozsypieja bym usunął całkowicie ten marmur i zrobił porządny deflektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Ostatnio na forum panuje mada na wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim, więc będziesz na topie. Tylko ten marmur to się rozsypie od temperatury. Przy odrobinie inwencji można z tego zrobić wędzarnię + suszarnie na np. grzyby, a po dobudowaniu dodatkowego paleniska z boku, wędzarnie do wędzenia na zimno. A marmurek, jako blat na odstawkę pomiędzy paleniskami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Albo zrób tak : http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=240534b30e5abcf2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik_bol Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Dzięki za pomysł, wieczorem coś porysuje co mi przyszło do głowy i poddam pod ocene facjman-ów. Skłaniam się jednak ku przerobieniu tematu i dołączenia z boku paleniska i kanału dymnego, albo palenisko do spodu z deflektorem. Tylko nad paleniskiem z czego zrobić połke na której będzie otwór i deflektor ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Ostatnio na forum panuje mada na wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim,Nie bójcie się takich wędzarni - najlepiej i najbardziej równo w nich się wędzi . Palenisko na całą szerokość wędzarni , bez żadnych deflektorów. Tylko nauczyć się w nich palić, a to jest bardzo proste. . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Nie bójcie się takich wędzarni - najlepiej i najbardziej równo w nich się wędzi .Małe zużycie drewna w czasie wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 DZIADKU, czy mógłbyś określić (popierając swoim doświadczeniem), jakie są przy wędzarniach bezpośrednich minimalne wymiary komory wędzarniczej (łącznie z odległością od paleniska do dolnej granicy wędzonek), przy których jesteśmy jeszcze "w miarę" zapanować nad procesem wędzenia i regulacji ognia/dymu...załóżmy konstrukcję komory drewnianą a paleniska murowaną lub blaszaną (względy bezpieczeństwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 czego zrobić połke na której będzie otwór i deflektor ? Jaki otwór.? Palenisko może mieć wymiary wędzarni to wtedy nie potrzeba deflektora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.