Jump to content

kolor kiełbasy


marekgks

Recommended Posts

Witam!

Właśnie skręciłem mięsko na kiełbase-użyłem nowej peklosoli,kupionej u tego samego dostawcy co zawsze-u nas na targu tylko jedna osoba tym handluje,więc towar od lat sprawdzony.Zawsze,gdy wyrobiłem mieso i wsadziłem do lodówki na drugi dzień po wyjęciu na wierzchu kolor był szary a pod spodem mięsko było czerwone.Teraz ,po dodaniu tej nowej peklosoli mięso zaczęło zmieniać kolor szybko-po ok 10-15 min mieszania było już szarawe-czy wszystko jest ok?Może za dużo jest np nitrytu w tej mieszance?( tego sie boję-dlatego ten post)A może to zależy od mięsa?.Mięso też biore zawsze w tym samym miejscu, i było świeże

 

ps

zapomniałem ,że dodałem gotową mieszankę przypraw do kiełbasy jałowcowej 5gr/kg,ale to chyba nie miało wpływu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...