marekgks Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 Witam!Właśnie skręciłem mięsko na kiełbase-użyłem nowej peklosoli,kupionej u tego samego dostawcy co zawsze-u nas na targu tylko jedna osoba tym handluje,więc towar od lat sprawdzony.Zawsze,gdy wyrobiłem mieso i wsadziłem do lodówki na drugi dzień po wyjęciu na wierzchu kolor był szary a pod spodem mięsko było czerwone.Teraz ,po dodaniu tej nowej peklosoli mięso zaczęło zmieniać kolor szybko-po ok 10-15 min mieszania było już szarawe-czy wszystko jest ok?Może za dużo jest np nitrytu w tej mieszance?( tego sie boję-dlatego ten post)A może to zależy od mięsa?.Mięso też biore zawsze w tym samym miejscu, i było świeże ps zapomniałem ,że dodałem gotową mieszankę przypraw do kiełbasy jałowcowej 5gr/kg,ale to chyba nie miało wpływu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Poczekaj jeszcze trochę. Ubij w naczyniach, nakryj jakąś ściereczka i wsadź do lodówki. Zobaczymy co będzie. W razie czego, gdyby cos było nie tak, możesz wziąść sie za gostka, a próbki peklosoli przekazać do zbadania w sanepidzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekgks Posted February 1, 2007 Author Report Share Posted February 1, 2007 niepotrzebnie spanikowałem,mięsko wsadziłem do lodówki wczoraj ,dziś rano wyjąłem ,żeby jeszcze troche wyrobić i sprawdzić-wszystko ok,kolorek na wierzchu szarawy ale po przemieszaniu ładny czerwony,smak zapach ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts