tim Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Składniki 10 jaj 2 łyżki mąki ok. 2 szklanek mleka (może być woda) boczek do wytopienia sól i pieprz szczypiorek -jeśli ktoś lubi Przygotowanie Na patelni wytapiamy boczek. Jajka wybijamy do garnuszka i je mieszamy. W 1 szklance mleka rozprowadzamy 2 łyżki mąki. Na wytopiony boczek wylewamy rozkłócone jajka, a następnie wlewamy mleko z mąką podczas smażenia dolewamy pozostałą pozostałą część mleka do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy szczypiorek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Mniam...mniam :thumbsup: :thumbsup: ....... moja babcia od czasu do czasu raczyła nas właśnie taką jajecznicą :clap: ...... twierdziła że w czasach gdy było biednie a w domu kupa dzieciaków to trzeba było się ratować, wówczas podawano taką jajecznice zwaną postną lub bidną, tyle że jajek było mniej :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzo132 Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Jajecznica z mlekiem i mąką na wędzące A co to jest wędząka ??? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 A co to jest wędząka ??? :rolleyes: :roll: :rolleyes:To ty nie wiesz :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Znowu Pojtka.. :thumbsup: :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Ja z lenistwa czasami robię podobnie..tylko bez mąki za to na różnego rodzaju składnikach..rybkach,mięsku warzywach..u mnie to się nazywa frittata :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Moja śp. Babcia , dodawala wiecej mąki oraz wody w przypadku niezapowiedzianych gości.. Z usmiechem na twarzy dodawala : Ahh niech pojedzą , pojedzą.. :grin: Zwsze Pojtka byla najsmaczniejsza jak ja Babcia zrobila.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 Z usmiechem na twarzy dodawala : Ahh niech pojedzą , pojedzą..babcie są takie słodkie oczywiście niestety nie wszystkie. Zrobię taką jajeczniczkę jutro na śniadanko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts