Jump to content

Jajecznica z mlekiem i mąką na wędzonce


tim

Recommended Posts

Składniki

10 jaj

2 łyżki mąki

ok. 2 szklanek mleka (może być woda)

boczek do wytopienia

sól i pieprz

szczypiorek -jeśli ktoś lubi

 

Przygotowanie

Na patelni wytapiamy boczek.

Jajka wybijamy do garnuszka i je mieszamy.

W 1 szklance mleka rozprowadzamy 2 łyżki mąki.

Na wytopiony boczek wylewamy rozkłócone jajka, a następnie wlewamy mleko z mąką podczas smażenia dolewamy pozostałą pozostałą część mleka do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy szczypiorek.

Link to comment
Share on other sites

Mniam...mniam :thumbsup: :thumbsup: ....... moja babcia od czasu do czasu raczyła nas właśnie taką jajecznicą :clap: ...... twierdziła że w czasach gdy było biednie a w domu kupa dzieciaków to trzeba było się ratować, wówczas podawano taką jajecznice zwaną postną lub bidną, tyle że jajek było mniej :sad:
Link to comment
Share on other sites

Moja śp. Babcia , dodawala wiecej mąki oraz wody w przypadku niezapowiedzianych gości..

 

Z usmiechem na twarzy dodawala : Ahh niech pojedzą , pojedzą.. :grin:

 

Zwsze Pojtka byla najsmaczniejsza jak ja Babcia zrobila.. :cry::cry:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...