Jump to content

Konserwa Ani...

Einshell

Recommended Posts

Witam serdecznie ! Podam przepis na ''moją'' konserwę ,którą zamówili już moi znajomi (po degustacji) :smile: Zrobiłam z niewielkiej ilości surowca , bo miało być tylko dla nas... wyszły 3 słoiczki po 300g i 1 ok.400g .

A więc; 0,6kg podgardla, 0,25 II wp. , 0,20 skórki wp (gotowane).+ pół łyżeczki wegety, Składniki zmielone na sitku 6mm . Peklosól -17g , pieprz -10g, czosnek- 5 ząbków , majeranek- łyżka , grysik-3 łyżki , ok. 1 litra wywaru ze skórek. Wymieszane składniki wstawiłam do lodówki na 2h. Po tym czasie załadowałam do słoików ,które zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości. Licząc od momentu wrzenia , gotowałam przez godzinę. Stygnięcie- w tej wodzie. Spróbujcie ! Naprawdę dobre :cool:

Chcialem zapytac , po co ta peklosól ? Czy te 2 godzinki w lodowce dadza jakis kolorek wkladowi w sloiku ?

Dadzą i nie tylko te dwie godzinki w lodówce ale i późniejsze. Oprócz kolorku peklosól daje inny smak niż wyroby na samej soli.

Pozdrawiam :wink:

Czyli peklosól nawet po zagotowaniu z farszem w sloiku , nadal pekluje nam wklad , podczas przechowywania ??

tak... ale,jest ryzyko że pozostanie pewna ilość nierozłożona co przekłada się na "rozregulowanie układu trawiennego"

dla tego pewniejszym jest przeprowadzenie tego procesu "jak należy".....

A teraz moje przemyślenia w tej sprawie...... - otóż w technologii taki proces jest przewidziany ale powiedzcie dlaczego? - rozwiązanie jest nader proste.... otóż produkt zanim trafi do klienta, musi przejść pewien "ciąg"... czyli: czas na wychładzanie, pakowanie, transport, przechowywanie u hurtownika, transport, przechowywanie u sprzedawcy.... - a to i tak najkrótsza droga.... trawająca kilka dni......

wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu

Abratku...Napisz wiec prosze , jak dlugo przechowac "Konserwe Ani" , aby uniknac rozregulowania ukladu trawiennego..??

Przepis Einshel wyglada wspaniale i prosto..Po jakim czasie w/g Ciebie , mozna spokojnie zajadac sie ta konserwa.. ?

pozdro

Gregtom, jak będziesz 2 lub 3 dni pasteryzował to nawet możesz przechowywać 6 miesięcy

Tu nie chodziło o trwałość produktu (jak zrobi tyndalizację to i bez lodówki spokojnie wytrzyma), tylko o czas "rozkładania" peklosoli...

Gregtom - ja bym przy tym składzie zrezygnował z peklosoli... a już na pewno zmniejszył jej ilość... - podgardle sama sól, bo azotyn nie ma tam prawie co robić,

a II najlepiej zapeklowana wcześniej...

ja bym dał chociaż te dwa - 3 dni "odpoczynku"

witaj Aniu :arrow: Einshel

czy w smaku ta konserwa nie jest za słona ok 20g (pekl.+vegeta)/1kg :cool: ?

10g pieprzu na 1kg mięsa z hakiem :shock:

ok nawet na 1kg farszu (mięso+wywar ze skórek) 5g pieprzu do konserwy to jest

nieprawdopodobna ilość.

~konserw nie przyprawiamy jak farsz na kiełbase~ :!:

do tego 5 ząbków czosnku może sprawić iż lepiej słoika nie odkręcać...chyba że czytanka

jest obok.

Aniu nie miej mi za złe,lecz Twoja konserwa jest bardzo aromatyczna :arrow: tylko dla odważnych którzy zdecydują się ją zrobić.

pozdrawiam

tylko dla odważnych którzy zdecydują się ją zrobić

Marku trafiłeś w sedno :grin: i owszem ''literatura piękna'' do tego...

wegety nie daruję

Oj Prezesie , to tylko 0,5 łyżeczki... :wink: Jedna uwaga (tak z mojej strony) mogło by być więcej tłuszczyku :cool: Pozdrawiam! Ps. najlepsze z cebulą... :thumbsup:

Sądzę, że tak, zmieniłam też proporcje przypraw . Poza tym zabiegana byłam , bo robiłam jeszcze pasztet i pasteryzowało się 2 h zamiast 1, ale ogólnie :thumbsup: Przyznam, że nie zakładałam z góry jakie powinno wyjść :rolleyes: Kombinuję ,zapisuję i próbuję... :grin: