Einshell Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Witam serdecznie ! Podam przepis na ''moją'' konserwę ,którą zamówili już moi znajomi (po degustacji) :smile: Zrobiłam z niewielkiej ilości surowca , bo miało być tylko dla nas... wyszły 3 słoiczki po 300g i 1 ok.400g . A więc; 0,6kg podgardla, 0,25 II wp. , 0,20 skórki wp (gotowane).+ pół łyżeczki wegety, Składniki zmielone na sitku 6mm . Peklosól -17g , pieprz -10g, czosnek- 5 ząbków , majeranek- łyżka , grysik-3 łyżki , ok. 1 litra wywaru ze skórek. Wymieszane składniki wstawiłam do lodówki na 2h. Po tym czasie załadowałam do słoików ,które zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości. Licząc od momentu wrzenia , gotowałam przez godzinę. Stygnięcie- w tej wodzie. Spróbujcie ! Naprawdę dobre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Einshel.. Chcialem zapytac , po co ta peklosól ? Czy te 2 godzinki w lodowce dadza jakis kolorek wkladowi w sloiku ? dzieki za odp. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Chcialem zapytac , po co ta peklosól ? Czy te 2 godzinki w lodowce dadza jakis kolorek wkladowi w sloiku ? Dadzą i nie tylko te dwie godzinki w lodówce ale i późniejsze. Oprócz kolorku peklosól daje inny smak niż wyroby na samej soli. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Z tego co widać na załączonych obrazkach , to kolor jest różowy, gdybym użyła zw. soli mięso było by szare. Jak widać nawet 2h robią swoje... :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Ahaa...Czyli peklosól nawet po zagotowaniu z farszem w sloiku , nadal pekluje nam wklad , podczas przechowywania ?? dzieki serdeczne :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Czyli peklosól nawet po zagotowaniu z farszem w sloiku , nadal pekluje nam wklad , podczas przechowywania ??tak... ale,jest ryzyko że pozostanie pewna ilość nierozłożona co przekłada się na "rozregulowanie układu trawiennego" dla tego pewniejszym jest przeprowadzenie tego procesu "jak należy"..... A teraz moje przemyślenia w tej sprawie...... - otóż w technologii taki proces jest przewidziany ale powiedzcie dlaczego? - rozwiązanie jest nader proste.... otóż produkt zanim trafi do klienta, musi przejść pewien "ciąg"... czyli: czas na wychładzanie, pakowanie, transport, przechowywanie u hurtownika, transport, przechowywanie u sprzedawcy.... - a to i tak najkrótsza droga.... trawająca kilka dni...... wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Abratku...Napisz wiec prosze , jak dlugo przechowac "Konserwe Ani" , aby uniknac rozregulowania ukladu trawiennego..?? Przepis Einshel wyglada wspaniale i prosto..Po jakim czasie w/g Ciebie , mozna spokojnie zajadac sie ta konserwa.. ? pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Gregtom, jak będziesz 2 lub 3 dni pasteryzował to nawet możesz przechowywać 6 miesięcy.Oczywiście w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Gregtom, jak będziesz 2 lub 3 dni pasteryzował to nawet możesz przechowywać 6 miesięcyTu nie chodziło o trwałość produktu (jak zrobi tyndalizację to i bez lodówki spokojnie wytrzyma), tylko o czas "rozkładania" peklosoli... Gregtom - ja bym przy tym składzie zrezygnował z peklosoli... a już na pewno zmniejszył jej ilość... - podgardle sama sól, bo azotyn nie ma tam prawie co robić, a II najlepiej zapeklowana wcześniej... ja bym dał chociaż te dwa - 3 dni "odpoczynku" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 witaj Aniu :arrow: Einshelczy w smaku ta konserwa nie jest za słona ok 20g (pekl.+vegeta)/1kg ?10g pieprzu na 1kg mięsa z hakiem :shock: ok nawet na 1kg farszu (mięso+wywar ze skórek) 5g pieprzu do konserwy to jestnieprawdopodobna ilość.~konserw nie przyprawiamy jak farsz na kiełbase~ :!: do tego 5 ząbków czosnku może sprawić iż lepiej słoika nie odkręcać...chyba że czytankajest obok.Aniu nie miej mi za złe,lecz Twoja konserwa jest bardzo aromatyczna :arrow: tylko dla odważnych którzy zdecydują się ją zrobić.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 einshel, jak Cię lubię, to Ci tej wegety nie daruję :devil: Zdolna jesteś w kulinariach, to dasz radę dobre zrobić i bez trucizny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 0,6+0,25+0,20 + ok. 1 litra wywaru =ok. 2kg masy i wszystko jasne........................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-2 Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 einshel to musi być pyszne w sobotę spróbuję zrobić coś takiego tylko powiedz co to jest ten grysik :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 co to jest ten grysikKasza manna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-2 Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 dzięki EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 14, 2011 Author Report Share Posted June 14, 2011 tylko dla odważnych którzy zdecydują się ją zrobić Marku trafiłeś w sedno :grin: i owszem ''literatura piękna'' do tego...wegety nie daruję Oj Prezesie , to tylko 0,5 łyżeczki... :wink: Jedna uwaga (tak z mojej strony) mogło by być więcej tłuszczyku Pozdrawiam! Ps. najlepsze z cebulą... :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 20, 2011 Author Report Share Posted June 20, 2011 Znowu musiałam coś zrobić i po raz kolejny wyszło co innego :rolleyes: mam nadzieję , że się doczytacie... :wink: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlodi Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 do tego jeszcze 50 gram dobrej nalewki :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 20, 2011 Author Report Share Posted June 20, 2011 Poprzednią konserwę dało się wyjąć razem z galaretką i kroić w plasterki , tą nazwałam ''smarowna' Lubię eksperymenty ' Ps. :wink: nastawiłam słoiczek nalewki czereśniowej :rolleyes: ciekawe co z tego wyjdzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 A to dlatego wyszło coś innego niż powinno? , czy zamiana pachwiny na podgardle daje różny smak konserwy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 20, 2011 Author Report Share Posted June 20, 2011 Sądzę, że tak, zmieniłam też proporcje przypraw . Poza tym zabiegana byłam , bo robiłam jeszcze pasztet i pasteryzowało się 2 h zamiast 1, ale ogólnie :thumbsup: Przyznam, że nie zakładałam z góry jakie powinno wyjść :rolleyes: Kombinuję ,zapisuję i próbuję... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts