Jump to content

Konserwa Ani...


Einshell

Recommended Posts

Witam serdecznie ! Podam przepis na ''moją'' konserwę ,którą zamówili już moi znajomi (po degustacji) :smile: Zrobiłam z niewielkiej ilości surowca , bo miało być tylko dla nas... wyszły 3 słoiczki po 300g i 1 ok.400g .

A więc; 0,6kg podgardla, 0,25 II wp. , 0,20 skórki wp (gotowane).+ pół łyżeczki wegety, Składniki zmielone na sitku 6mm . Peklosól -17g , pieprz -10g, czosnek- 5 ząbków , majeranek- łyżka , grysik-3 łyżki , ok. 1 litra wywaru ze skórek. Wymieszane składniki wstawiłam do lodówki na 2h. Po tym czasie załadowałam do słoików ,które zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości. Licząc od momentu wrzenia , gotowałam przez godzinę. Stygnięcie- w tej wodzie. Spróbujcie ! Naprawdę dobre :cool:

Link to comment
Share on other sites

Chcialem zapytac , po co ta peklosól ? Czy te 2 godzinki w lodowce dadza jakis kolorek wkladowi w sloiku ?

Dadzą i nie tylko te dwie godzinki w lodówce ale i późniejsze. Oprócz kolorku peklosól daje inny smak niż wyroby na samej soli.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Czyli peklosól nawet po zagotowaniu z farszem w sloiku , nadal pekluje nam wklad , podczas przechowywania ??

tak... ale,jest ryzyko że pozostanie pewna ilość nierozłożona co przekłada się na "rozregulowanie układu trawiennego"

dla tego pewniejszym jest przeprowadzenie tego procesu "jak należy".....

A teraz moje przemyślenia w tej sprawie...... - otóż w technologii taki proces jest przewidziany ale powiedzcie dlaczego? - rozwiązanie jest nader proste.... otóż produkt zanim trafi do klienta, musi przejść pewien "ciąg"... czyli: czas na wychładzanie, pakowanie, transport, przechowywanie u hurtownika, transport, przechowywanie u sprzedawcy.... - a to i tak najkrótsza droga.... trawająca kilka dni......

 

wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu

Link to comment
Share on other sites

Abratku...Napisz wiec prosze , jak dlugo przechowac "Konserwe Ani" , aby uniknac rozregulowania ukladu trawiennego..??

 

Przepis Einshel wyglada wspaniale i prosto..Po jakim czasie w/g Ciebie , mozna spokojnie zajadac sie ta konserwa.. ?

 

pozdro

Link to comment
Share on other sites

Gregtom, jak będziesz 2 lub 3 dni pasteryzował to nawet możesz przechowywać 6 miesięcy

Tu nie chodziło o trwałość produktu (jak zrobi tyndalizację to i bez lodówki spokojnie wytrzyma), tylko o czas "rozkładania" peklosoli...

 

 

Gregtom - ja bym przy tym składzie zrezygnował z peklosoli... a już na pewno zmniejszył jej ilość... - podgardle sama sól, bo azotyn nie ma tam prawie co robić,

a II najlepiej zapeklowana wcześniej...

ja bym dał chociaż te dwa - 3 dni "odpoczynku"

Link to comment
Share on other sites

witaj Aniu :arrow: Einshel

czy w smaku ta konserwa nie jest za słona ok 20g (pekl.+vegeta)/1kg :cool: ?

10g pieprzu na 1kg mięsa z hakiem :shock:

ok nawet na 1kg farszu (mięso+wywar ze skórek) 5g pieprzu do konserwy to jest

nieprawdopodobna ilość.

~konserw nie przyprawiamy jak farsz na kiełbase~ :!:

do tego 5 ząbków czosnku może sprawić iż lepiej słoika nie odkręcać...chyba że czytanka

jest obok.

Aniu nie miej mi za złe,lecz Twoja konserwa jest bardzo aromatyczna :arrow: tylko dla odważnych którzy zdecydują się ją zrobić.

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

tylko dla odważnych którzy zdecydują się ją zrobić

Marku trafiłeś w sedno :grin: i owszem ''literatura piękna'' do tego...

wegety nie daruję

Oj Prezesie , to tylko 0,5 łyżeczki... :wink: Jedna uwaga (tak z mojej strony) mogło by być więcej tłuszczyku :cool: Pozdrawiam! Ps. najlepsze z cebulą... :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

Sądzę, że tak, zmieniłam też proporcje przypraw . Poza tym zabiegana byłam , bo robiłam jeszcze pasztet i pasteryzowało się 2 h zamiast 1, ale ogólnie :thumbsup: Przyznam, że nie zakładałam z góry jakie powinno wyjść :rolleyes: Kombinuję ,zapisuję i próbuję... :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...