Jump to content

Studnia na ogrodzie

Recommended Posts

Na pierwszym zdjęciu odwiert z rura

Drugie zdjęcie struktura warstwy wodonośnej.

Trzecie zdjęcie to siatka z której chce zrobić filtr wstępny.

Ja mieszkam w pradolinie rzecznej podskórna wodę mamy na 3,5 metra. A o jakiej średnicy miałeś oczka w tej siatce i jakiej wielkości otwory w rurze.

Podstawą do określenia rodzaju i wielkości filtra jest rodzaj warstwy wodonośnej. Ze zdjęcia trudno jest określić ziarnistość warstwy wodonośnej. Najprościej to przepłukuj ją przez różnej gęstości filtr aż uzyskasz czystą wodę. Druga sprawa to wydajność jaką chcesz uzyskać ze studni. Im większa wydajność tym dłuższy filtr. Trzecia sprawa to dobór warstw w filtrze , aby jak najrzadziej go wymienić.

Widziałem taki patent. Rura PCV nawiercona dość gęsto. Potem owinięta spiralnie sznurkiem "do snopowiązałki" tak około co 2 cm. Potem owija się to filterkiem (to było coś jak by fizelina) a następnie znowu obwiązuje sznurkiem tak by wypadał pomiędzy sznurkiem z poprzedniej warstwy. Takie harmonijkowanie podobno większa wydajność filtra.

Już opisuje- szkoda że zdjęcie nie zrobiłem- wiertło miało długość 50 cm szerokość 150cm to był element od jakiejś maszyny rolniczej taki ślimak był nakładany na kwadrat o boku 20x20 długości 1 metr mm zakończony wiertłem prowadzącym na drugim końcu kwadratu była metrowa rączka funkcja pokrętła i wkręcało się łatwo bo umnie same piaski na końcu wiertła był sznurek za który się ciongneł i wyjmowało urobek po wejsciu w ziemie na jakies 70 cm dokładało sie kolejny kwadrat i tak do mometu pojawienia sie warstwy wodonośnej. 4 metry jakies 2 godziny pracy z kolega i 10 piw :grin:

Witam jest to ustrojstwo które służy do wyjmowania szlamu ze studni głębinowych w moim przypadku posłuży do przejścia przez warstwę drobnego piasku i iłu bo spada z wiertła i zejście rura osłonowa niżej.

Henio nie mam takiej możliwości chyba ze straż dojedzie a po drugie to do twardego podłoża mam kilkanaście jak nie kilka dziesiąta metrów mieszkam w pra dolinie rzecznej umnie są same żwirownie wokoło.

A i jak wcześniej pisałem , ważne by między filtrem a rurą dać zawór zwrotny by trzymał słup wody bo inaczej to będzie Ci się pompa zapowietrzać . Dobrze jest też dać drugi przy pompie (poziomy) i wtedy spoko.