lesniak Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Witam własnie wywierciłem otwór w ziemi do studni i włożyłem rurę 110 mm 4 metry.I teraz mam pytanie czy ktoś wiercił taka studnie jaki filtr zastosować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 włożyłem rurę 110 mm 4 metry.tylko 4? - "ja" w zeszłym roku zatrzymałem się na 40 :lol: a filtr był długości 4metry! zrobiony z drobnej siatki plastikowej owiniętej na rurze stalowej z nawierconymi gęsto otworami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Na pierwszym zdjęciu odwiert z rura Drugie zdjęcie struktura warstwy wodonośnej. Trzecie zdjęcie to siatka z której chce zrobić filtr wstępny. Ja mieszkam w pradolinie rzecznej podskórna wodę mamy na 3,5 metra. A o jakiej średnicy miałeś oczka w tej siatce i jakiej wielkości otwory w rurze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Uważam że ta siatka nic nie da - filtr ma za zadanie zatrzymać piasek ..... - czy przy tych oczkach uda się???u mnie użyto siatki podobnej jak do ociepleń ale kilkakrotnie owiniętej na rurze stalowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Na tej siatce chciałbym nawinąć własnie ta siatkę o drobnych oczkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Gotowe filtry można kupić średnica rury 32 i trzeba dodatkowo zamontować na koncu filtra zawór zwrotny . Ta siatka nic nie da można obsypać na zewnątrz płukanym żwirem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Podstawą do określenia rodzaju i wielkości filtra jest rodzaj warstwy wodonośnej. Ze zdjęcia trudno jest określić ziarnistość warstwy wodonośnej. Najprościej to przepłukuj ją przez różnej gęstości filtr aż uzyskasz czystą wodę. Druga sprawa to wydajność jaką chcesz uzyskać ze studni. Im większa wydajność tym dłuższy filtr. Trzecia sprawa to dobór warstw w filtrze , aby jak najrzadziej go wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Granulacja piasku to 1 mm wystarczy mi jakieś 100 litrów na dobę. Na allegro znalazłem filtr studzienny do abisynki to dobre rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Widziałem taki patent. Rura PCV nawiercona dość gęsto. Potem owinięta spiralnie sznurkiem "do snopowiązałki" tak około co 2 cm. Potem owija się to filterkiem (to było coś jak by fizelina) a następnie znowu obwiązuje sznurkiem tak by wypadał pomiędzy sznurkiem z poprzedniej warstwy. Takie harmonijkowanie podobno większa wydajność filtra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 A ta rura pvc jaka średnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 A ta rura pvc jaka średnica.logiczne że im większa powierzchnia filtra tym lepiej.... - i tak większego niż główny otwór nie wsadzisz :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 No domyślam sie ale Chinczycy by dali rade :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 lesniak, powiedz jak wierciłeś tą dziurę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 ale Chinczycy by dali rade :grin:tia... chyba od drugie strony :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Już opisuje- szkoda że zdjęcie nie zrobiłem- wiertło miało długość 50 cm szerokość 150cm to był element od jakiejś maszyny rolniczej taki ślimak był nakładany na kwadrat o boku 20x20 długości 1 metr mm zakończony wiertłem prowadzącym na drugim końcu kwadratu była metrowa rączka funkcja pokrętła i wkręcało się łatwo bo umnie same piaski na końcu wiertła był sznurek za który się ciongneł i wyjmowało urobek po wejsciu w ziemie na jakies 70 cm dokładało sie kolejny kwadrat i tak do mometu pojawienia sie warstwy wodonośnej. 4 metry jakies 2 godziny pracy z kolega i 10 piw :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Potem owinięta spiralnie sznurkiem "do snopowiązałki" tak około co 2 cmczyli sizalowy coś takiego http://www.nokaut.pl/pozostale-ogrodzenia-i-bramy/sznurek-sizalowy-tex-1820.html Nie mylić ze sznurkiem do pras czyli polipropylenowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 15, 2011 Author Report Share Posted June 15, 2011 Czy ktoś wie jak można samemu zrobić szlamownik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 15, 2011 Report Share Posted June 15, 2011 A co to za ustrojstwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 15, 2011 Author Report Share Posted June 15, 2011 Witam jest to ustrojstwo które służy do wyjmowania szlamu ze studni głębinowych w moim przypadku posłuży do przejścia przez warstwę drobnego piasku i iłu bo spada z wiertła i zejście rura osłonowa niżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 15, 2011 Author Report Share Posted June 15, 2011 Wiercilem takim sprzętem http://allegro.pl/wiertnica-reczna-studnia-woda-promocja-i1631834693.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 15, 2011 Report Share Posted June 15, 2011 Zastosuj rurę z wodą pod ciśnieniem i w minutę jesteś nad twardym podłożem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 15, 2011 Author Report Share Posted June 15, 2011 Henio nie mam takiej możliwości chyba ze straż dojedzie a po drugie to do twardego podłoża mam kilkanaście jak nie kilka dziesiąta metrów mieszkam w pra dolinie rzecznej umnie są same żwirownie wokoło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 15, 2011 Report Share Posted June 15, 2011 Są filtry wraz z korkociągiem i w takim gruncie jak wkręcisz filtr wraz z rurą 6 m. to będziesz miał wody na lata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted June 15, 2011 Report Share Posted June 15, 2011 Są filtry wraz z korkociągiem i w takim gruncie jak wkręcisz filtr wraz z rurą 6 m. to będziesz miał wody na lataHenio dobrze mówi filterek fi 32 lub 40 i spokojna głowa Przy żwirku idealne rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 15, 2011 Report Share Posted June 15, 2011 A i jak wcześniej pisałem , ważne by między filtrem a rurą dać zawór zwrotny by trzymał słup wody bo inaczej to będzie Ci się pompa zapowietrzać . Dobrze jest też dać drugi przy pompie (poziomy) i wtedy spoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts