Jump to content

A moze królik wędzony?


_Krzysztof_

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Królik jest bardzo suchym mięsem trudno ci będzie się go wędzić możesz spróbować owinąć go plastrami słoniny i dopiero wędzić lub jak kurczaka sparzyć przed wędzeniem.

Jeszcze inne wyjście ja tak wędzę szczupaki temp. ok 60 stopni gęsty dym i duża wilgotność i nie są suche.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

tylko ze kolega ma hodowle królików - robiliśmy już wszystko oprócz wędzonki :hmm: - więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech :blush: - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi )  czy cos na zasadzie mokrego w dym :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

 

 

no to mi się króliki zmarnują :cry:

 

więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech :blush: - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi ) czy cos na zasadzie mokrego w dym :facepalm:

Wędzić należy zawsze "tradycyjnie" bo inaczej mięso będzie kwaśne. Ja też mam minihodowlę  królików ale nigdy nie wędziłam .Gdybym miała taki zamiar to do wędzenia przeznaczyła bym tylne nogi i comber a nie całą tuszkę .

Link to comment
Share on other sites

Co do wędzonego królika - daremny trud- i łykowaty - generalnie za suchy = stąd króliki w potrawce - nasycone w sosiku - po ugotowaniu łatwo odchodzi mięsko od kostek ( idealne do pasztetu ale też z dodatkiem mięs tłustych)- to prawie tak jak byś uwędził łby ze świnki - uwędzone będą - jakość jedzonka -żadna , ale już w salcesonie .... :thumbsup: 

Link to comment
Share on other sites

Cała tuszke trzymalem  w solance przez  dobe(2 lyzki stolowew soli na litr ).
Przygotowuje w miseczce drobno posiekany,  czosnek( ok 4 zabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn.  rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka(wedle uznania ). Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura( plus nastrzyk !! (pomysl Maxell - moim zdaniem sie sprawdzil)
.Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke  zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw,
nastepnie pakuje ja w wedzarke
-osuszanie w temp 60 stopni bez dymu okolo 30 minut
potem wedzenie -okolo 3 godz  temperature do 60 stopni
nastepnie 30 min w temperaturze 78 stopni wykonczenie :)
i moim zdaniem wyszedl w miare smaczny wedzony krolik :D
czemu w "miarę" ? bo dopiero go wyjalem z wedzarni nie moglem sie oprzec i dorwałem cieplego - bardzo w konsystencji przypomina wedzonego kurczaka - natomiast na cieplo za bardzo czuc tą cytryne - chyba 1 by wystarczyła :)
nastepnym razem sprobuje bez cytryn . :)

 

post-85307-0-05725400-1490132794_thumb.jpg

 

post-85307-0-42953100-1490132822_thumb.jpgpost-85307-0-84287100-1490132827_thumb.jpg

post-85307-0-88486600-1490132831_thumb.jpgpost-85307-0-69296800-1490132835_thumb.jpg

 

dziwny sposob uwieszenia krolikow spowodowany brakiem doswiadczenia i nie znalezieniem nic na ten temat w google :(

specjalnie brzuchem do gory zeby maselko nie obciekalo tylko na brzuchu powoli sie sączyło na całosc .

i haki zeby przypadkiem mieso nie spadlo ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety -tak ze lewe lapki (przednia i tylna)  na jeden kij - a prawe na drugi .

Edited by eleizis
Link to comment
Share on other sites

po ostygnieciu - kwasku po cytrynie ani sladu -wiec moga byc dwie :)

smak zdaniem tych co jedli troche przypomina kurczaka wedzonego ale lepsze :P

mieso w konsystencji przypomina jednak bardziej poledwice lososiowa anizeli kurczaka :)

i na pewno duzym bledem bylo powieszenie zlozonego krolika - :blush:

tak jak pisałem : ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety i rozkrojony  -tak ze lewe lapki (przednia i tylna)  na jeden kij - a prawe na drugi) po takim ukrzyzowaniu powinien bardziej dojsc,

i jeszcze raz dzieki za pomysl zeby nastrzyknac mieso masłem - wyszlo nieprzesuszone delikatne miąsko :)

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...