Jump to content

A moze królik wędzony?

_Krzysztof_

Recommended Posts

• 4 weeks later...

Królik jest bardzo suchym mięsem trudno ci będzie się go wędzić możesz spróbować owinąć go plastrami słoniny i dopiero wędzić lub jak kurczaka sparzyć przed wędzeniem.

Jeszcze inne wyjście ja tak wędzę szczupaki temp. ok 60 stopni gęsty dym i duża wilgotność i nie są suche.

• 5 years later...

tylko ze kolega ma hodowle królików - robiliśmy już wszystko oprócz wędzonki :hmm: - więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech :blush: - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi )  czy cos na zasadzie mokrego w dym :facepalm:

no to mi się króliki zmarnują :cry:

więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech :blush: - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi ) czy cos na zasadzie mokrego w dym :facepalm:

Wędzić należy zawsze "tradycyjnie" bo inaczej mięso będzie kwaśne. Ja też mam minihodowlę  królików ale nigdy nie wędziłam .Gdybym miała taki zamiar to do wędzenia przeznaczyła bym tylne nogi i comber a nie całą tuszkę .

Co do wędzonego królika - daremny trud- i łykowaty - generalnie za suchy = stąd króliki w potrawce - nasycone w sosiku - po ugotowaniu łatwo odchodzi mięsko od kostek ( idealne do pasztetu ale też z dodatkiem mięs tłustych)- to prawie tak jak byś uwędził łby ze świnki - uwędzone będą - jakość jedzonka -żadna , ale już w salcesonie .... :thumbsup: 

Cała tuszke trzymalem  w solance przez  dobe(2 lyzki stolowew soli na litr ).
Przygotowuje w miseczce drobno posiekany,  czosnek( ok 4 zabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn.  rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka(wedle uznania ). Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura( plus nastrzyk !! (pomysl Maxell - moim zdaniem sie sprawdzil)
.Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke  zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw,
nastepnie pakuje ja w wedzarke
-osuszanie w temp 60 stopni bez dymu okolo 30 minut
potem wedzenie -okolo 3 godz  temperature do 60 stopni
nastepnie 30 min w temperaturze 78 stopni wykonczenie :)
i moim zdaniem wyszedl w miare smaczny wedzony krolik :D
czemu w "miarę" ? bo dopiero go wyjalem z wedzarni nie moglem sie oprzec i dorwałem cieplego - bardzo w konsystencji przypomina wedzonego kurczaka - natomiast na cieplo za bardzo czuc tą cytryne - chyba 1 by wystarczyła :)
nastepnym razem sprobuje bez cytryn . :)

post-85307-0-05725400-1490132794_thumb.jpg

post-85307-0-42953100-1490132822_thumb.jpgpost-85307-0-84287100-1490132827_thumb.jpg

post-85307-0-88486600-1490132831_thumb.jpgpost-85307-0-69296800-1490132835_thumb.jpg

dziwny sposob uwieszenia krolikow spowodowany brakiem doswiadczenia i nie znalezieniem nic na ten temat w google :(

specjalnie brzuchem do gory zeby maselko nie obciekalo tylko na brzuchu powoli sie sączyło na całosc .

i haki zeby przypadkiem mieso nie spadlo ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety -tak ze lewe lapki (przednia i tylna)  na jeden kij - a prawe na drugi .

Edited by eleizis

po ostygnieciu - kwasku po cytrynie ani sladu -wiec moga byc dwie :)

smak zdaniem tych co jedli troche przypomina kurczaka wedzonego ale lepsze :P

mieso w konsystencji przypomina jednak bardziej poledwice lososiowa anizeli kurczaka :)

i na pewno duzym bledem bylo powieszenie zlozonego krolika - :blush:

tak jak pisałem : ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety i rozkrojony  -tak ze lewe lapki (przednia i tylna)  na jeden kij - a prawe na drugi) po takim ukrzyzowaniu powinien bardziej dojsc,

i jeszcze raz dzieki za pomysl zeby nastrzyknac mieso masłem - wyszlo nieprzesuszone delikatne miąsko :)

:thumbsup: