Marek z Bielska Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 witam ostatnie moje wyroby peklowane w worku strunowym http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/so2688__---poledwica-_and_-boczunio-11.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/jj6210__---poledwica-_and_-boczunio-12.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/cm8304__---poledwica-_and_-boczunio-1.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/zz8156__---poledwica-_and_-boczunio-2.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/iq6401__---poledwica-_and_-boczunio-3.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/sv1934__---poledwica-_and_-boczunio-4.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/br4286__---poledwica-_and_-boczunio-5.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/mn6312__---poledwica-_and_-boczunio-6.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/rr7615__---poledwica-_and_-boczunio-7.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/za1335__---poledwica-_and_-boczunio-8.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/ey1524__---poledwica-_and_-boczunio-9.jpg http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/at8110__---poledwica-_and_-boczunio-10.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 A o wymianie gazowej słyszałeś. :grin: :grin: :wink: Taki żarcik a wyroby super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 w worku strunowym A co to worek strunowy? Bo ja pekluje w workach do żywności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Marek z Bielska, a czemu taki "krzykliwy" temat? Chciałeś się z nami ucieszyć, że Ci nie zaszkodziło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Czytam to wszystko i tak się zastanawiam w jakiej szkole uczyli peklowania w workach strunowych może zapiszę się do niej . Ale na razie to przygotuję wytyczne do peklowania mięs w starych skarpetach najlepiej czerwonych . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 ostatnie moje wyroby peklowane w worku strunowym Marku, gdybyś jeszcze napisał jaka jest różnica w wyrobie końcowym przy peklowaniu w worku a bez.Może polędwica i boczuś bardziej soczyste bo chyba nie o kolor po peklowaniu i wędzeniu chodziło. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Pewnie teraz każdy "nowy" będzie się bawił w peklowanie w worku jak zobaczy "kolor wędzonek z worka" :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 DZIADEK, to była szkoła muzyczna :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vacpol Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Dziadku wspaniałe pytanie, i jednocześnie jeszcze bardziej wspanialsza odpowiedz pozdrowionka od ucznia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Swego czasu jeden z kolegów pisał o peklowaniu w workach strunowych i dodatkowo z odsysaniem powietrza (odkurzaczem). Dziwię się tym co się dziwią, a tym co nie wiedzą co to worek strunowy, proponuję by podali nazwę takiego worka. Może jest inna polska nazwa takiego produktu?Proszę zdziwionych o opisanie różnicy w peklowaniu w plastykowym pojemniku a w plastykowym worku? A w skarpecie też wykonuje się na naszym forum - schab, karczek a`la parmeńskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 moje wyroby peklowane w worku strunowymMarku z Bielska Twoje wyroby jak zawsze majsterstuki... ślinka leci :thumbsup: Wiem dlaczego Dziadek taki humorystyczny jest: Napewno się pyta jak zapakować 100kg surowca lub więcej w takie worki strunowe :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Marek z Bielska, wyroby I klasa, jak malowane. Można sobie tapetę na pulpit z Twoich zdjęć zrobić. :clap: :clap: :clap: Czasem też pekluję, ale nie w worku strunowym tylko torebkach do żywności i na sucho. Wiem dlaczego Dziadek taki humorystyczny jest: Napewno się pyta jak zapakować 100kg surowca lub więcej w takie worki strunowe :question: Bo to musiałby być nie torebki, woreczki, a wory strunowe :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Czytam to wszystko i tak się zastanawiam w jakiej szkole uczyli peklowania w workach strunowych może zapiszę się do niejDziadku to szkoła o jakiej jeszcze nikt nie słyszał, ale jej kursanci uwielbiają pobyt w szpitalu. Swego czasu jeden z kolegów pisał o peklowaniu w workach strunowych i dodatkowo z odsysaniem powietrza (odkurzaczem). Dziwię się tym co się dziwią, a tym co nie wiedzą co to worek strunowy, proponuję by podali nazwę takiego worka. Może jest inna polska nazwa takiego produktu? Proszę zdziwionych o opisanie różnicy w peklowaniu w plastykowym pojemniku a w plastykowym worku? A w skarpecie też wykonuje się na naszym forum - schab, karczek a`la parmeńskie. Papcio dziwię się, że taki stary wyga masarski takie rzeczy pisze. Skarpeta dobra rzecz.Można w niej zrobić a`la parmeńskie, ale to dwie różne bajki. Dalej proponujcie takie rozwiązania, a nasze forum zejdzie na poziom dna. Marek tobie też się dziwię, bo kto jak kto, ale ty ze swoim doświadczeniem ..... ręce opadają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 ...się dziwię, bo kto jak kto... Miro rozumiem, ze Ty to tak w "przenośni" się dziwisz! :grin: Pamiętam doskonale jak PiS usiłował przekonywać, ze zastosowanie kultur bakteryjnych, jest co najmniej zbędne. Konkretnie to przekonywał, ze stosowanie "kultury" warte ZIGNOROWANIA jest. :-) Jak to wymownie świadczy o "zrozumieniu" kto tak naprawdę produkuje najlepsze kiełbasy. PiS sadzi, ze to On! :tongue: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Ja proponuję tak zapeklować mięso ciepłe z uboju gospodarczego .Co z tego wyjdzie. Gdy cóż proponujemy to od razu piszmy o warunkach jakie musimy spełnić . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Ja proponuję tak zapeklować mięso ciepłe z uboju gospodarczego Dziadku a do solanki wrzucisz ciepłe mięso z uboju gospodarczego :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Miro rozumiem, ze Ty to tak w "przenośni" się dziwisz! :grin: Niestety nie w przenośni, ale na serio. Dziwi mnie, że tak doświadczona osoba jak Marek proponuje i propaguje peklowanie w woreczku i nie ważne czy jest strunowy czy nie. Ważne jest to, że Marek przez swoje doświadczenie doskonale wie jak musi wyglądać dobrze zapeklowane mięso ( smak, zapach, etc ) natomiast nowicjusze którzy pójdą w jego ślady, ale popełnią błędy wylądują co najwyżej w szpitalu. Równie dobrze możemy zlecać używania zepsutego mięsa. To co robimy z tego forum ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Tak Gonzusiu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Tak Gonzusiu . Pozdrawiam Cieszę się , że niedługo się spotkamy :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. Kiedyś z 25 lat temu miałem przygodę z wystudzonym mięskiem ( wydawało się wystudzone, z wierzchu było zimniutkie :devil: ) Po dwóch dniach z solanki została tylko piana :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Kiedyś z 25 lat temu miałem przygodę z wystudzonym mięskiem ( wydawało się wystudzone, z wierzchu było zimniutkie :devil: ) Po dwóch dniach z solanki została tylko pianaMusiało być bez nastrzyku /lub za mało/ i peklowane w niewłaściwej temperaturze. Do tej workowo-strunowej dyskusji pozwolę sobie zacytować : "Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzo132 Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Dziwi mnie, że tak doświadczona osoba jak Marek proponuje i propaguje peklowanie w woreczku i nie ważne czy jest strunowy czy nie. Ważne jest to, że Marek przez swoje doświadczenie doskonale wie jak musi wyglądać dobrze zapeklowane mięso ( smak, zapach, etc ) natomiast nowicjusze którzy pójdą w jego ślady, ale popełnią błędy wylądują co najwyżej w szpitalu. Równie dobrze możemy zlecać używania zepsutego mięsa. To co robimy z tego forum ? Jestem nowicjuszem - na forum jestem już ponad rok, ale zajmowałem się serami, przygodę z wędlinami i wędzeniem dopiero rozpoczynam. Pytam zatem jako nowicjusz - jakie niepożądane procesy mogą pojawić się przy peklowaniu w workach, jakie nie wystąpią przy peklowaniu np. w garnku kamiennym? Jak do tej pory to tylko sporo wyzłośliwiania się i zero konkretów. Odnośnie tego, co robimy z tego forum - gdyby przy kontrowersyjnych tematach pojawiały się merytoryczne uwagi, to poziom forum by tylko zyskał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Marek bardzo ładne wyroby .... :thumbsup: :thumbsup: PSApropos "wymiany gazowej" przecież to nie próżniówka .... :rolleyes: te mięsa są peklowane "na sucho" wystarczy że podczas masowania (a myślę że Marek to robił ) wystarczy rozszczelnić woreczek ...... a poza tym działając w ten sposób unikamy zakażenia mięsa bo nie dotykamy go rączkami .... .... na forum jest wątek o peklowaniu w woreczkach "na mokro" i przy takim miałbym większe obawy .... myślę że większym problemem może być zjeżdżanie z solą i peklosolą do granic możliwości niż to co pokazał Marek ... ale co ja tam wiem .... uśmiechu życzę w tym "elektrycznym" ostatnio problemie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzo132 Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Do tej workowo-strunowej dyskusji pozwolę sobie zacytować : "Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie." Pozwolę sobie jeszcze skomentować powyższe - czy kilkunastowieczna tradycja ma oznaczać, że trzeba robić tak, jak kilkanaście wieków temu? bez "borniaków" dymogeneratorów, noży ze stali nierdzewnej, osłonek barierowych itd? Czy jeśli parzę w garnku na kuchence gazowej, to źle? Tylko na ognisku można? :wink: Tak się martwię, bo kupiłem sobie elektroniczny termometr, i już sam nie wiem, czy go mogę używać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 te mięsa są peklowane "na sucho" wystarczy że podczas masowania (a myślę że Marek to robił )Marek wie że ma to zrobić, a nowicjusz nie koniecznie i to jest ta mała ale bardzo wielka różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Pamiętam doskonale jak PiS usiłował przekonywać, ze zastosowanie kultur bakteryjnych, jest co najmniej zbędne. Ja swoje salami zrobione w styczniu bez dodatkowo dodanych kultur właśnie spożywam, pokazałem foty na forum, a Ty co, piszesz i piszesz bzdety o pisie, a fotek salami nie znalazłem, może przeoczyłem, to linka daj jak zrobiłeś. Konkretnie to przekonywał, ze stosowanie "kultury" warte ZIGNOROWANIA jest. :-) Salami bez kultur można zrobić, bo robię z zadowalającym efektem, i nie muszę przekonywa chyba nikogo, kto liznął mikrobiologii, że się da. Jak to wymownie świadczy o "zrozumieniu" kto tak naprawdę produkuje najlepsze kiełbasy. PiS sadzi, ze to On! :tongue: . Ja nigdy tego nie napisałem, że produkuje, że najlepsze, że wyśmienite, że wspaniałe, ale czekam na foty Twoich wyrobów z niecierpliwością ... I daruj sobie w temacie wędzonek drążyć temat, o którym w teorii jesteś dobry, czas na praktykę. :grin: Dziwi mnie, że tak doświadczona osoba jak Marek proponuje i propaguje peklowanie w woreczku i nie ważne czy jest strunowy czy nie. Marek pokazał jak zrobił, ja też tak czasem robię, może nie w worku strunowym, ale to nie jest żadne propagowanie, nie widziałem szczegółów tego peklowania. Marku, gratuluję worka, dobry temat na dyskusję znalazłeś... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Marku, gratuluję worka, dobry temat na dyskusję znalazłeś... Tylko ile tych dyskusji na ty forum jeszcze będzie ? Peklowanie w worku to kombinowanie, tylko po co kombinować jak można normalnie peklować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts