beiot Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Blok Składniki: - 1 kostka masła, - 1 kostka margaryny, - 2 niepełne szklanki cukru, - 0,5 kg mleka w proszku (ja daję czerwone „łaciate”), -ok. 80 dag herbatników, - ok. 20 dag (rozdrobnionych) orzechów lub rodzynki (opcjonalnie zależnie od upodobań) - kakao w ilości zależnej od upodobań (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucić: masło, margarynę, cukier i dodajemy ok. 0,5 szklanki wody. Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do masy mlecznej. Można dosypać bakalie i ewentualnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i ciepłą masę przełożyć do formy. Przestudzoną masę wstawić do lodówki na ok. 12 godz. Uwaga! Zamiast formy można użyć suchych wafli. Masę wylać na jeden wafel, przykryć drugim i docisnąć. Zostawić do zastygnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.