DZIADEK MACIEK Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Chciałbym przedstawić swoją wędzarnię, a właściwie jedną z dwóch, a mam jeszcze w planie wybudować trzecią. Dlaczego aż tyle--jedna na "ranczo" pod Węgrowem, druga na działce na Mazurach, a trzecia--przydałaby się w domu, mam zamiar "ranczo" sprzedać i co...nie będzie co jeść :question: Wędzę od ok 20 lat, a może nawet więcej, cały czas zdobywam doświadczenia, uczę się, chętnie czytam, także to forum. Zaczynałem od beczki, całość wyglądała jak mogiła. Poszukam zdjęć. Ostatni moja wędzarnia powstała kilka lat temu, z założenia miała być duża i posiadać grilla. W trakcie budowy zamontowałem nad paleniskiem element z kuchni węglowej, uzyskałem w ten sposób możliwość np zagotowania kapusty czy wina grzanego. Kanał ma ok 2 m długości, w środku wyłożone jest cegłą szamotową. Duży przekrój "rury". Budując zrobiłem dwa stanowiska grillowe, jedno na tradycyjny ruszt, drugie na talerz stalowy, do smażenia np kalmarów. Fundament pod wędzarnią to ok 20 taczek wylanego cementu i kilka starych furtek stalowych jako wzmocnienie. Wytrzyma nawet wybuch bomby :wink: Cała wędzarnia jak widać wykonana jest z cegły klinkierowej, co ma zalety ale też wady. Chyba następna nie będzie murowana, a drewniana, ale ...chciałbym aby miała piec lub miejsce grillowe. Piec potrzebuję do potrawy "pod peką", chorwacki żeliwny gar do pieczenia pod żarem. Czasami brak czasu, a spory wkład, wymuszają wędzenie ryb i mięs "za jednym zamachem", wiem, tak się nie robi :wink: W oczekiwaniu na degustację wędzonek, degustuję winko Zagryzam grillowaną cukinię, wędzony ser biały ... ew jak trafię na... Lubię też różne doświadczenia, np kilka razy wędziłem paprykę. Tak duża wychodzi tak sobie, jest pełna wody, a peperoni po wędzeniu mielę i służy jako wspaniały dodatek do wielu potraw. Bywa też tak, że wędzimy większą grupą, wtedy jedzonka trzeba zrobić sporo http://images39.fotosik.pl/914/8300ee1d06384507med.jpg Ostatnio z powodu diety, wędzę często różne ryby http://images50.fotosik.pl/941/42e00d349d59e978med.jpg W tej dziedzinie doświadczenie mam mniejsze, nie zawsze wychodzą idealnie, czasami są trochę przegrzane, czasami, szczególnie duże sztuki, lekko niedowędzone, muszę poprawiać. http://images50.fotosik.pl/941/933f90be5ce2e062med.jpg Przez wiele lat wędziłem jesienią, kupione prosto od rybaka, łososie. Długo wędziłem, nawet do 3 dni, tylko zimnym dymem, pychota. Poszukam zdjęć. cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 DZIADEK MACIEK, Nowicjusz?. Nie powiedziałbym. :grin: Super wędzarnia :clap: jak i wyroby. Najbardziej zaciekawiły mnie te wędzone papryczki. Muszę kiedyś spróbować. Fajna sprawa z tym grzaniem wody. Zawsze do czegoś się nada, albo można coś upichcić. Gratulacje. :grin: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 No niczego sobie ta wedzarenka :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 22, 2011 Author Report Share Posted June 22, 2011 Fajna sprawa z tym grzaniem wody. Zawsze do czegoś się nada, albo można coś upichcić. np kapustę na świeżo uwędzonych żeberkach :???: Jesienią czy zimą wino lub piwo grzeję, aby przetrzymać czas wędzenia :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted July 22, 2011 Author Report Share Posted July 22, 2011 Tak jak wspominałem, mam też wędzarnię na Mazurach. Korzystam z niej sporadycznie, między innymi dlatego, że jest z kamienia i potrzeba jest dużo czasu na właściwą obsługę. Wygrzanie, później utrzymanie odpowiedniej temperatury....same kłopoty :wink: Jest też dosyć mała. Będą ją przerabiał, szukam pomysłu... Czy część rozwalić i postawić od nowa, czy może wybudować nową, docelową w innym miejscu :question: Bardziej skłaniam się do tego drugiego rozwiązania, koszty będą podobne, a wygoda większa. Wędzarnia połączona jest z grillem, który czasami służy jako barek :lol: Działka spora, ew miejsce na nową wędzarnię jest w okolicy wiaty. Mam też w planach postawienie piwniczki, może nie całkiem klasycznej, ale lekko wkopanej w ziemię. Szukam pomysłów, planów, może ktoś z Was ma "takie coś" i podpowie jak budować :question: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Mam też w planach postawienie piwniczki, może nie całkiem klasycznej, ale lekko wkopanej w ziemię. Szukam pomysłów, planów, może ktoś z Was ma "takie coś" i podpowie jak budować Może coś takiego To jest piwnica moich dzieci, koło Szczytna. Wybudowałem też swoją za Łomiankami przy trasie E-7.Zdjęcia zamieszczałem na forum.Musisz poszukać, chyba pod "piwnica ziemna" Masz pytania to pisz,chetnie odpowiem. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Żyć nie umierać, wspaniały sposób na życie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted July 22, 2011 Author Report Share Posted July 22, 2011 Jagra--właśnie o coś takiego mi chodzi.Koło Szczytna--ja też w tych okolicach będę toto stawiał. Niedaleko Spychowa :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Dzisiaj pierwszy raz wędziłem w nowo zakupionym Borniaku (używanym, ale OK). Na próbę wziąłem serki, białe, różne, tanie--wędzarnia okazała się tak jak oczekiwałem. Serki są pyszne, trochę mniej "kolorowe" niż z wędzarni murowanej, ale smaczek jest super. Kolor-może to sprawa drewna :question: Jutro ryby, ciekawe jak wyjdą :question: Tylko czy Borniak przyśle zamówione w czwartek zrębki :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted December 8, 2011 Author Report Share Posted December 8, 2011 Borniak przysyła wszystko na czas, czy potrzebuję zrębek, czy nowy silniczek do dymogeneratora (różnica ceny między Allegro, a Borniakiem niewielka). Teraz mam zamiar zamówić półki do wędzenia, niby zrobiłem specjalne siatki, ale chyba łatwiej będzie czyścić jego półki niż moje siatki. Może zamontuję odpowiednio duży zlew, (mam miejsce i podłączenia), w który siatki wejdą w całości.W przyszłym tygodniu rozpoczynam prace nad izolacją Borniaka. Plany i pierwsze pomysły już mam, drewno i wełna jako główne materiały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiug Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Witam .Ponieważ nie wiem pod jaki temat podpiąć to pytanie kieruje je do ciebie wiedząc ,ze jesteś znawcą większości poruszanych tu tematów Otóz w ubiegłym roku zaczałem budowe grilo-wedzarni /w związku z tym przestudiowałem prawie całe to forum-i między innymi trafiłem na patent któregoś gościa,który wykorzystał starą miednicę i durszlak -miednica była chyba odwrócona do góry dnem i miała chyba to dno wyciete ,na niej był ustawiony durszlak ,w którym były trociny ,czy zrębki.Być moze znana jest ci ta technika wedzenia -chodzi mi o uwędzenie oscypków ,a moja wędzarnia ma kanał dymny około 1,5m ,ale w samej wędzarni nie zrobiłem stropu a na dole sa dzwiczki -takie od pieca chlebowego więc do takiego uwędzenia samych serków wystarczyłoby zadymić samymi zrębkami tylko dokładnie nie wiem jak tent patent wyglądał i kto o nim pisałJeżeli wiesz o czym czy o kim mówie to bardzo proszę o przybliżenie tematu Dzięki serdeczne z góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duzy Posted October 11, 2012 Report Share Posted October 11, 2012 super wędzarnia i wyroby bardzo ciekawa piwniczka szkoda ze nie ma zdjęć z wewnątrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Warmia Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Piwniczka wspaniała rzecz tylko pozazdrościć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts