Jacek Posted February 3, 2007 Report Share Posted February 3, 2007 Ostatnio pozyskałem sporo lipy (wiatrołomy po wichurach).Mam więc pytanie czy trociny z lipy nadają się do wędzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 3, 2007 Report Share Posted February 3, 2007 Mam więc pytanie czy trociny z lipy nadają się do wędzenia?Nigdy nie wędziłem drewnem lipowym, ale jeśli dobrze pamiętam to zabarwienie jasne(proszę o korektę) wyrobom wędzonym. Pozostaje pytanie: w jaki sposób będziesz pozyskiwał trociny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted February 3, 2007 Report Share Posted February 3, 2007 Jacek: jeżeli chodzi Ci o wędzenie lipą?. :???: Moja rada jest taka: samym i mokrym drzewem nie powinieneś wędzić. Trocinami, które uzyskasz z drzewa w trakcie ciecia piłą - też powinno być wysuszone. :smile: Drzewo musi być okorowane i suche a zawartość wilgoci to 20-25%. Z świeżej lipy wędzonki, wędliny itp. dadzą kolor jasny dla oka ładny, ale smak słodko gorzkawy w zależności jak długo dany produkt będzie wędzony. Lipa może być jako dodatek do innego liściastego, owocowego drzewa. :smile: Bagno : „Pozostaje pytanie: w jaki sposób będziesz pozyskiwał trociny” ? Wiadomo trociny uzyska z cięcia piłą. Tam gdzie drwa rąbią….. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Jacek pisał o trocinach, powstajacych w czasie cięcia piłą. Do produkcji trocin może użyć piły motorowej, gdzie łańcuch piły jest smarowany odrobinami oleju a tym samym w trocinie będą występowały(o czym była już mowa na tym forum). Stąd moje zapytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Jacek pisał o trocinach, powstajacych w czasie cięcia piłą. Do produkcji trocin może użyć piły motorowej, gdzie łańcuch piły jest smarowany odrobinami oleju a tym samym w trocinie będą występowały(o czym była już mowa na tym forum). Stąd moje zapytanie. Bagno: Bagno masz rację co do tej piły, wiadomo w tym wypadku to takimi trocinami nie może wędzić. Jedynie pilarką tarczową lub zwykłą. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Przy pozyskiwaniu trocin piłą spalinową należy do smarowania łańcucha użyć oleju jadalnego co da trociny zabrudzone olejem, mniej toksycznym. Mimo to spaliny z oleju (nawet jadalnego) nie powinny być składnikiem dymu wędzarniczego. Może się okazać, że wyroby będą miały posmak frytek :grin: Ponadto w wędzeniu nie powinno używać się trocin tylko zrębków, a te pozyskuje się w maszynach zwanych rębakami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Jednak trocinami się wędzi dużo, można rzec tonami. W zakładach i prywatnie. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Dodam jeszcze tylko, że drewno lipowe jest bardzo miękkie (podobnie jak topola, osika czy wierzba), a co za tym idzie jego wartość energetyczna jest niska. W wędzeniu można by go używać razem z innym, twardym np. dąb, buk, grab czy olcha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 nadają się do rzeżbienia podczas wędzenia (na zimno) :wink: :wink: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Posted February 5, 2007 Author Report Share Posted February 5, 2007 Trociny powstają jako odpad przy cięciu gałęzi na tzw cyrkularce. Wiem, że trociny spod piły łańcuchowej sie nie nadają ze wzgledu na zanieczyszczenie olejem.Trociny te chciałbym wykorzystać do wędzenia w smokerze.Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że same trociny lipowe nie będą zbyt dobre i lepiej je zmieszać z innymi np olchowymi. Jaką proporcje polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 Ja takie różne drewna używam do rozgrzania wędzarni.mam troszkę topoli i osiki. Leżą sobie od ładnych paru lat i schną. Gdy rozpalam wędzarnię właśnie tego drewna używam na rozpałkę i do rozgrzania wędzarni. Dobrze i szybko się pali, daje dużo żaru i gdy już wędzarnia się rozgrzeje zaczynam dodawać olchy. No i dalej wędzę olchą i owocowymi z przewagą gruszki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 Jacku tak jak radzi Ci Wujtom wykorzystuj to drewno na piękne rzeżby , może utworzysz galerię . :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hynio Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 A co z Brzozą? mam trochę tego drewna czy nadaje sie do wędzenia?. Czy do rozgrzania wędzarni można by użyc węgla a wędzic drewnem :blush: :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Brzoza może być ale KONIECZNIE okorowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirass Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Ja "do produkcji trocin" używam hebla elektrycznego.Ustawiając grubość heblowania uzyskuje różnej grubości trociny.Najlepsze do wyrobu trocin są polana w metrówkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Za pare stowek mozna dostac rozdrabniarki do galezi, wystarczy wiec porabac polana na odpowiednia grubosc i wrzucic do maszynki. Zrebki jak talala! -- Smoczny Smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.