Jump to content

Lipa


Jacek

Recommended Posts

Mam więc pytanie czy trociny z lipy nadają się do wędzenia?

Nigdy nie wędziłem drewnem lipowym, ale jeśli dobrze pamiętam to zabarwienie jasne(proszę o korektę) wyrobom wędzonym.

Pozostaje pytanie: w jaki sposób będziesz pozyskiwał trociny?

Link to comment
Share on other sites

Jacek: jeżeli chodzi Ci o wędzenie lipą?. :???: Moja rada jest taka: samym i mokrym drzewem nie powinieneś wędzić. Trocinami, które uzyskasz z drzewa w trakcie ciecia piłą - też powinno być wysuszone. :smile:

Drzewo musi być okorowane i suche a zawartość wilgoci to 20-25%.

Z świeżej lipy wędzonki, wędliny itp. dadzą kolor jasny dla oka ładny, ale smak słodko gorzkawy w zależności jak długo dany produkt będzie wędzony. Lipa może być jako dodatek do innego liściastego, owocowego drzewa. :smile:

 

 

Bagno : „Pozostaje pytanie: w jaki sposób będziesz pozyskiwał trociny” ?

 

Wiadomo trociny uzyska z cięcia piłą. Tam gdzie drwa rąbią…..

:smile:

Link to comment
Share on other sites

Jacek pisał o trocinach, powstajacych w czasie cięcia piłą. Do produkcji trocin może użyć piły motorowej, gdzie łańcuch piły jest smarowany odrobinami oleju a tym samym w trocinie będą występowały(o czym była już mowa na tym forum). Stąd moje zapytanie.
Link to comment
Share on other sites

Jacek pisał o trocinach, powstajacych w czasie cięcia piłą. Do produkcji trocin może użyć piły motorowej, gdzie łańcuch piły jest smarowany odrobinami oleju a tym samym w trocinie będą występowały(o czym była już mowa na tym forum). Stąd moje zapytanie.

Bagno: Bagno masz rację co do tej piły, wiadomo w tym wypadku to takimi trocinami nie może wędzić. Jedynie pilarką tarczową lub zwykłą. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Przy pozyskiwaniu trocin piłą spalinową należy do smarowania łańcucha użyć oleju jadalnego co da trociny zabrudzone olejem, mniej toksycznym. Mimo to spaliny z oleju (nawet jadalnego) nie powinny być składnikiem dymu wędzarniczego. Może się okazać, że wyroby będą miały posmak frytek :grin:

Ponadto w wędzeniu nie powinno używać się trocin tylko zrębków, a te pozyskuje się w maszynach zwanych rębakami.

Link to comment
Share on other sites

Dodam jeszcze tylko, że drewno lipowe jest bardzo miękkie (podobnie jak topola, osika czy wierzba), a co za tym idzie jego wartość energetyczna jest niska. W wędzeniu można by go używać razem z innym, twardym np. dąb, buk, grab czy olcha.
Link to comment
Share on other sites

Trociny powstają jako odpad przy cięciu gałęzi na tzw cyrkularce. Wiem, że trociny spod piły łańcuchowej sie nie nadają ze wzgledu na zanieczyszczenie olejem.

Trociny te chciałbym wykorzystać do wędzenia w smokerze.

Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że same trociny lipowe nie będą zbyt dobre i lepiej je zmieszać z innymi np olchowymi.

Jaką proporcje polecacie?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Anonymous
Ja takie różne drewna używam do rozgrzania wędzarni.mam troszkę topoli i osiki. Leżą sobie od ładnych paru lat i schną. Gdy rozpalam wędzarnię właśnie tego drewna używam na rozpałkę i do rozgrzania wędzarni. Dobrze i szybko się pali, daje dużo żaru i gdy już wędzarnia się rozgrzeje zaczynam dodawać olchy. No i dalej wędzę olchą i owocowymi z przewagą gruszki.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...