Paprykarz Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 Witam. Znalazłem w zakamarkach szafki z 0,5kg napoczęty woreczek z peklosolą. Stał tam pewnie ze 2 lata jak nie lepiej :grin: Czy warto jeszcze tego używać, czy nie ryzykować, szczególnie o tej porze roku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 Peklosól jest biała czy szara ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 Paprykarz, peklosól jest tak tania że ja bym nie ryzykował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 moim skromnym zdaniem można,bo 98 % to sól która jest wieczna,a 2% to NaNO3 który rozkłada się w powietrzu dopiero po podgrzaniu do ponad 300* C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 Jeśli nie ma obcych zapachów czy zmian to na pewno krzywdy sobie nie zrobisz, natomiast to czy będzie jeszcze działał azotyn to zależy jak szczelnie ten woreczek był zamknięty- po prostu zużyj w połączeniu ze świeżą peklosolą traktując jak sól - niby niedrogie a wyrzucić szkoda :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted June 25, 2011 Author Report Share Posted June 25, 2011 Jeszcze jest biała, żadnych widocznych zmian, dających się organoleptycznie sprawdzić nie wykazuje.Czyli, sól jak to sól i tak mi mięsko zakonserwuje, więc najwyżej tylko kolorek będzie nie taki jak trzeba, troche to wyrzucić szkoda niezależnie ile jest warte.Robię więc z tym co mam, nie będę teraz specjalnie peklosoli szukał, potruć się nie powinniśmy, najwyżej będą ujemne punkty za wrażenia artystyczne :tongue: w ocenie wizualnej wędzonki.Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 Zawsze możesz zrobić próbę peklowania na malutkim kawałku mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.