Jump to content

Dysk zewnetrzny - jaki kupić ?

boggi

Recommended Posts

Witam!!!

Potrzebuję szybko kupić dysk zewnętrzny , w sklepach stacjonarnych cholerstwo drogie , ale na allegro można kupić taniej . Teraz pytanie : czy ten jest godny uwagi ? http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-lg-hxd5u50gls-500gb-2-5-nowy-fv-p-i1690634435.html

Wydaje mi się że tak :) Potrzebuję właśnie coś ok 500GB , no gdyby było 1000Gb w podobnych pieniądzach to też by było , ale na razie 500 wystarczy .

Prosiłbym również o jakieś typy w podobnych pieniądzach z lepszą jakością , prędkością i sam nie wiem czym jeszcze .

Tylko sie nie pomylcie Koledzy...

Kolega pytajacy o dysk pokazal przyklad twardziela o wielkosci 2,5 Zoll...A wlasnie te mniejsze sa drozsze..Andyandy w tej cenia napewno masz 3,5 Zoll i przy tej pojemnosci.. ( 1 TB ) :wink:

Gregtom, Gral sprzedaje również wysyłkowo i można zamówić, to sprowadzą lub wybrać to co jest. Posiadają kilkaset modeli dysków. Kupując dysk należy zastanowić się w jakich warunkach będzie potrzebny i do czego będzie służył. Następnie przesył danych, czyli parametry. Oczywiście nad wszystkim musi decydować "kasa"

Tylko sie nie pomylcie Koledzy...

Kolega pytajacy o dysk pokazal przyklad twardziela o wielkosci 2,5 Zoll...A wlasnie te mniejsze sa drozsze..Andyandy w tej cenia napewno masz 3,5 Zoll i przy tej pojemnosci.. ( 1 TB ) :wink:

weź tylko pod uwagę jeden mały szczegół...... dyski 3,5cala są zasilane z sieci.... jeśli koladze nie zależy na mobilności to tak ale jeśli chciałby go mieć pod ręką "w podróży" to już lipa

podaj może jakis namiar na Twój dysk

Jest to dysk SEAGATE 1TB 3,5cala 7200 obrotów, USB, zasilanie 12V.

poszukam opakowania z niego to podam jaki to model, typ itd.

Kupiłem kiedyś na archiwum, ale zmieniły się pomysły i stanęło na dysku WiFi.

Tak.. Tak racja...

Kolega Boggi nie sprecyzowal w jakich warunkach chce uzywac zewnetrznego twardziela.. :wink:

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 23:56 ]

zmieniły się pomysły i stanęło na dysku WiFi.

O tym chcialbym poczytac...Dysk WIFI ?

Myslalem ze juz znowu cos wrzucili nowego na rynek..

W moim routerze uzywam nie tylko twardziela zwenetrznego jako NAS , ale tez USB-stick , Drukarko/Kopiarke z MMS/SD , Multi media Player , Cyfrowy Aparat itd.

Zle doczytalem jak zwykle :wink:

Jest to dysk SEAGATE 1TB 3,5cala 7200 obrotów, USB, zasilanie 12V.

USB daje 5V, ale nawet gdyby zastosować przetwornicę, to wydajność prądowa portu USB (nawet dwóch) jest za mała żeby rozkręcić talerze dysku 3,5"

to na pewno nie jest dysk mobilny

a co do zakupów dysku w sklepie internetowym ... warto się wcześniej dowiedzieć gdzie jest serwis gwarancyjny

[ Dodano: Sro 29 Cze, 2011 10:23 ]

Gral sprzedaje również wysyłkowo i można zamówić, to sprowadzą lub wybrać to co jest.

polecasz firmę, która umieszcza taki tekst na swojej stronie:

Jeżeli do zakupionego produktu dostarczona jest karta gwarancyjna producenta (np. monitory, drukarki, aparaty cyfrowe, produkty f-my LG), nabywca zobowiązany jest realizować swoje prawa w jego sieci serwisowej.

to się nadaje z definicji do zgłoszenia w PiH

O tym chcialbym poczytac...Dysk WIFI ?

Proszę:

http://www.seagate.com/www/en-us/products/external/external-hard-drive/goflex-satellite/?intcmp=bac-en-us-home-hero1-goflex-satellite

i jeszcze tutaj:

http://www.pcworld.pl/news/370768/Seagate.GoFlex.Satellite.500.GB.z.wlasnym.zasilaniem.i.WiFi.html

http://www.seagate.com/images/ProductPhoto/GoFlex/goflex-satellite/goflex_satellite_hero_320x340.png

Zdecydowanie polecam dyski 2.5 cala. Dyski 3.5 jak wszyscy wiedzą zasilane są z zewnętrznego źródła. Znowu dodatkowy kabel, problemy przenoszeniem ze względu na wagę i wymiary. A 2.5 można bez problemu podłączyć zarówno do DVD jak i telewizora i pooglądać zdjęcia i filmy. Mały i lekki mieści się w kieszeni.

A 3.5 cala nie idzie ?? :shock:

Pewno że idzie. Tylko powiedz mi jak masz wszystko zabudowane. Telewizor powieszony na ścianie. Gniazdko schowane pod telewizorem. To gdzie znajdziesz kontakt. No chyba że ty masz telewizor płaski na ścianie i z boku trójnik, albo jak przedłużacze plączą się pod nogami. :grin:

Chodzi o wygodę.!

Kolego...

Tematem jest aby doradzic kol.Boggi w zakupie zewnetrznego twardziela.. !!

Jesli Boggi chce miec przenosny , maly i bez zadnych zewnetrznych zasilan twardziela to oczywiscie 2.5 cala..

Ale jesli chce miec cos w rodzaju stalego dysku zewnetrznego do archiwacii np. filmy , fotki , muza , dokumenty itp. to lepszym rozwiazaniem jest dysk 3.5 cala z zewnetrznym zasilaniem umieszczonym kolo routera.. W moim przypadku jest podpiety wraz z innymi urzadzeniami wlasnie pod router i przesyla/odbiera dane od kazdego z domownikow..

Za cene 2.5 cala dostaniesz 3 x wieksza pamiec w dysku 3.5 calowym..

Papcio..

Odbiegamy troche od tematu i mi sie jak zwykle oberwie...Ale mam Fritz 7240 (home server)..

Mam go zamontowanego na scianie dolnej przy biurku tak ze nikt nie widzi.. Zrobilem pulki na tej sciance i postawilem twardziela zewnetrzengo 1.5 TB , media player WD TV Live , Drukarko/Skanner Canon Mp540 (trosze wyzej na scianie) .. Do Fritza mam podlaczony USB-hub..Urzadzenia i komputery sa z sieciowane nawzajem tak ze kazdy z synow ma dostep na wszystko.. Pozatym I-Pody itd. dzialaja wifi nawet jak sasiad wleci zeby cos oderznol na laptop na ma problemu (poza usyskaniem klucza WPA itp)..

Muza , filmy (radio) leca permamentnie w calej mojej domowej sieci..

Fritz 7240 mam za darmo ( ,umowa) ale mysle ze kazde urzadzenie mozna podpiac..

Z biurka do TV mam jakies 1.50 m. Nie stac mnie na inne urzadzenia..

[ Dodano: Sro 29 Cze, 2011 18:23 ]

Nadal uzywam starego TV

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. To mi wystarczy, fajnie masz.

A dysk twardy jaki kupić? To zależy od kasy, i co chcesz mieć. Ja swego czasu zakupiłem dyski 3,5` na USB dla moich (córa i syn) no i dla siebie po 750Mb. Gość wysłał mi 2 dyski po 750 i jeden 1000Mb (reklamacji nie składałem :)). Z dysków wszyscy są zadowoleni-jako archiwum na fotki i inne takie sobie. Ja mój sformatowałem na FAT64 i jak na razie to nie mam zastrzeżeń. Oczywiście ten format w W7 jest dostępny. Mam też tego LaCi, malutki, 500Gb i on służy mi jako pen :) :) robię dużo fotek wnukowi i jego rodzicom zanoszę na dysku do przegrania. Mam jeszcze drugi 2,5` (250) firmy Toshiba a na nim mam archiwum zlotowe i przepisy. A najmniejszy to mam 1` tylko 6Gb. Tak więc do archiwum w domu, mnie się wydaje taki 3,5` i dużej pojemności to jak jak najbardziej. Jako przenośny to 2,5` jest najbardziej odpowiedni. Na małe pliki to pendriwie. Ale to moje zdanie. O dyskach SSD czy jak im tam jest to nie dyskutuję bo nawet ich na oczy nie widziałem. Aha, jeszcze dysk przenośny jak na razie powinien być na USB a nie na Sata. Dlatego, że wiele komputerów nie posiada takich złącz, a USB prawie wszystkie.

Ignorujesz poprawną pisownię i trudno zgadnąć co masz na myśli.

Oczywiscie masz racje..Poprawna pisownia.. :grin:

Zapomnialem o tej lekcii gramatyki/ortografii w szkole..WPA , WPA2 itd

Prosze przebaczyc.. To rzeczywiscie nie do tematu z mojej strony