krzys59 Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Mam może prymitywne pytanie, jakie mogą być skutki próby wędzenia wyrobów bez ociekania i osuszenia? Czy nie uwędzi się? A może będzie kwaśne? Serio pytam, bo nie wiem.A co z wędzeniem na zimno? Jak osuszyć (bo ociekanie to wiadomo) wyrób do wędzenia na zimno? No bo przecież na zimno, to znaczy, że wyrób ma nie być podgrzewany? A może jest graniczna temperatura której nie powinno się przekraczać? Jeśli tak, to jaka?PozdrawiamKrzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Czy nie uwędzi się? A może będzie kwaśne? Serio pytam, bo nie wiem. Uwędzić się uwędzi a czy będzie kwaśne wszystko zależy od wędzarki i Twojej techniki wędzenia.Co do zimnego wędzenia, to po ociekaniu wyrób jest gotowy do wędzenia. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 krzys59, Z tego co zdążyłem się dowiedzieć tu na forum bez odpowiedniego osuszenia wyroby nierówno się uwędzą. Co do kwaśności to trudno mi powiedzieć. Na forum było że na"zimno" można osuszyć stosując wentylator w pokojowej temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzys59 Posted June 30, 2011 Author Report Share Posted June 30, 2011 A jak to jest z kwaśnymi wędzonkami? Od czego to generalnie zależy? Przepływ dymu w wędzarce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 A jak to jest z kwaśnymi wędzonkami? Od czego to generalnie zależy? Przepływ dymu w wędzarce? Może tu coś znajdziesz: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6992&highlight=kwa%B6ne+w%EAdzonki Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbasa Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Z tego co wiem to osuszanie nie służy tylko temu aby mięsko było z wierzchu suche ale także poto aby podnieść temperaturę wewnątrz mięsa... :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Czasami zdarza mi się zbyt mało dosuszyć produkty (brak czasu), jedynym objawem jest ciemniejszy, mniej apetyczny kolor. Kwasowości nie ma, może wędzarnia dobra, a może wędzujący ma praktykę :wink: Aby do weekendu, nowe sery i ryby czekają :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Nietylko osuszamy ale wyrownujemy temperature wedzonek.Inaczej nieda sie wedzic.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Wszystko na ten temat i wiele innych jest na stronie www.wedlinydomowe.pl To jest podstawa zdobywania wiadomości Poczytaj .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Nooo mi kiedyś kiełbachy skwaśniały, gdy syn pominął obsuszanie , nawet do bigosu się nie nadawały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts