Jump to content

Golonkowa wg Ani...

Einshell

Recommended Posts

Witajcie! :grin: Chciałam Wam przedstawić mój przedwczorajszy wyrób , z którego jestem (i nie tylko ja) bardzo zadowolona! Troszkę cierpliwości naprawdę się opłaca :smile: Poniżej troszkę fotek (jak mnie kto nie 'opierniczy' :blush: )

Parzenie...

POZDRAWIAM SMACZNIŚCIE... :grin:

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Einshel...

Fajnie i smakowicie wyglada ta wedlinka !! :clap:

Mam tylko 4 pytania :

1. Czy kutrowalas surowe skorki z indyka ?

2. Czy to typowy rosolek ze skorek wieprzowych (mam na mysli dodatek warzyw itd) ?

3. Czy te wieprzowe skorki tez dodalas do farszu ?

4. Na drugiej fotce piszesz o skorkach peklowanych czyli ktorych ?

Juz sie ciesze aby ten przepis przetestowac :grin: :grin: !!

dzieki Kolezanko i milo pozdrawiam ;-)[/b]

ale parzenie jest zaaaa długie,

Zbójaszku kochany :smile: Jak się pewnie orientujesz , to indyk (szczególnie podudzia) są twarde, a ja z braku czasu peklowałam tylko 2h :shock: z tego względu przedłużyłam czas parzenia, co by twarde nie było i nie jest , a bałam się... :blush:

Chciałam Wam przedstawić mój przedwczorajszy wyrób

:clap:

Wygląda smakowicie :thumbsup:

A peklowane skórki też indycze :question:

Nazwa trochę mylna, bo golonka to element trzody chlewnej, ale być może indyk z świnkami się chował :wink:

:grin:

Mam tylko 4 pytania :

Odpowiadam : Tak , skórki z indyka były peklowane i kutrowane na surowo(było ich 20dkg) po czym dodałam podgotowane ( z łyżeczką 'maggi' ) i kutrowane skórki wp. (20dkg) . Miało to stworzyć tzw. masę wiążącą , no i udało się... :grin: Pozdrawiam gorąco i życzę wszystkim , którzy wypróbują mój przepis - SMACZNEGO !!!

[ Dodano: Czw 30 Cze, 2011 17:41 ]

Nazwa trochę mylna, bo golonka to element trzody chlewnej,

NO niby tak , ale w różnych sklepach inaczej się nazywa :lol: To jak ''ją'' miałam nazwać... :rolleyes: '' PODUDZIÓWKA''... :question: :grin: :shock: :lol:

Zastanawia mnie czas parzenia

Do osiągnięcia w środku 72C.

Arku zastanawia mnie nie tyle czas parzenia co niewłaściwy sposób podania. Czas jest podawany w układzie sześćdziesiątym a nie setnym. Czyli pisząc 1,45h to wychodzi 87min.

A 1,5h to daje 90min. Na moje to chodziło o 1h i 45 minut.

Do osiągnięcia w środku 72C.

Ot i na końcu języka to miałem :lol:

Zbójaszku kochany :smile:

:blush: :wink:

szczególnie podudzia

Jak wykroisz samiutkie chude to twarde nie będzie.

Następnym razem wykrój "jedynkę" ale z uda, z podudzia(czy też mięso na patyku) wykrój też "trójkę" i będziesz miała masę wiążącą, jeszcze lepiej jak na masę wiążącą weźmiesz chudziutką wp III będzie jeszcze lepiej.

Po co p-sól do drobiu??, szczególnie do skórek. Nie trzeba. Ja Ci to mówię, ja który też kombinował z peklowaniem drobiu na początku. Różnica w kolorze praktycznie żadna, no chyba, że soli w domu braknie :grin:

Pekluję tylko wp III na masę wiążącą jak robię kiełbasę parzoną z piersi kurczaka :cool:

Ale żeście 'mnię' tu zasypali :shock: :blush: , a u nas taka burza przeszła , że mi neta 'zblokowało'... :devil:

[ Dodano: Czw 30 Cze, 2011 19:47 ]

Podudzie z indyka. :grin:

No wiesz...to jest u indyka w sumie pod stawem 'kolanowym' :rolleyes: , to może ,,podkolanówka w galarecie''... :grin:

[ Dodano: Czw 30 Cze, 2011 19:51 ]

Szkoda że "golonka drobiowa".

Zapewniam , że bardzo dobra, ale następna będzie w 100% wieprzowa :smile:

einshel, widzę, ze robiłyśmy to samo w tym samym czasie :D

Ja się posiłkowałam przepisem Siary:

Witam,

Ja dla swoich pociech robie tak:

1kg piersi z indyka pokroic w kostke 2x2cm

dodac 1 lyzke soli, odrobinke pieprzu i papryki slodkiej, wymieszac i do lodowki.

PO 24h do 100 ml zimnej wody wsypac 2 plaskie lyzeczki zelatyny, zostawic na 20 min.

Po 20 min dodac 1 plaska lyzeczke cukru pudru, wymieszac.

Wlac wszystko do mieska i dokladnie wyrobic reka az bedzie kleiste.

Do szynkowara wlozyc woreczek foliowy, miesko ukladac warstwami i dokladnie ubijac.

Zakladamy docisk i zostawiamy na 1-2h potem szynkowar wstawiamy do wody i temp. 80C na 2-h.

Po 2h zdjac docisk, wstawic do zimnej wody, z lodem na okolo 1.5h, nastepnie wyjac z szynkowara ( razem z woreczkiem ) i na noc do lodowki.

Uwaga - znika blyskawicznie

Smacznego

Siara

Z tym że właśnie nie było w sklepie piersi i kupiłam te podudzie.

Ale Twoja zdecydowanie ładniejsza, u mnie galaretka się rozpada pomimo iż zamiast wody dodałam wywar z tych wszystkich kości, skór i lotek z żelatyną, z tym że zastosowałam połowę żelatyny z przepisu, bo pomyślałam że moja galaretka jest lepsza od wody.

Też obierałaś mięso od kości o tych lotek, ja miałam ponad 2 kilo mięsa i myślałam, ze już fiknę przy tym obieraniu :)

Jeszcze jedno sama wymyśliłaś ten przepis?

Po co p-sól do drobiu??, szczególnie do skórek. Nie trzeba. Ja Ci to mówię, ja który też kombinował z peklowaniem drobiu na początku. Różnica w kolorze praktycznie żadna, no chyba, że soli w domu braknie

tu się zupełnie zgadzam, też nie peklowałam, papryka w przepisie wszystko ładnie zaróżowiła. Smak też super, tylko byłam już taka znużona tym obieraniem mięsa od lotek, że nie wykroiłam i nie zmieliłam tłuściejszych części w związku z czym moja wędlina miejscami się kupy nie trzyma.

No to się rozpisałam, poniżej moja nieco mniej ładna golonka z indyka (parzona 90 minut w temp. 70-72stopni w osłonce fi 95):

chłodzone w pozycji wiszącej :)

gotowe :)

na żywo jest jeszcze bardziej różowa, kilka rzeczy mi nie wyszło, ale tym razem nie prze parzyłam.

Madlinko bardzo ładny wyrób i na pewno :thumbsup: Nie widzę w przepisie 'masy wiążącej' czy zastąpiła ją żelatyna?

myślałam, ze już fiknę przy tym obieraniu

Dokładnie , ja też ... :tongue: :lol:

sama wymyśliłaś ten przepis?

Noo.. :rolleyes: można by tak powiedzieć , ale przyznaję się bez bicia ,że wzorowałam się na różnych przepisach z Naszej stronki :grin:

papryki slodkiej,

Tutaj mój pomysł był taki , że do kutrowanych składników dodałam ćwiartkę surowej papryki . Mogło być więcej , bo jest tylko taki lekki posmak.

widzę, ze robiłyśmy to samo w tym samym czasie :D

Tośmy się dobrały... :grin: :cool: Pozdrawiam!