maniu_ww Posted July 1, 2011 Report Share Posted July 1, 2011 Mam pytanie, przeczytałem wszystkie artykuły i zmierzam zabrać się do zrobienia pierwszej szynki. Na pierwszy raz chcę zrobić szynki z 1-2 kg mięsa i zobaczyć co wyjdzie. Z tabeli peklowania mokrego wynika iż a 1 kg mięsa wychodzi 0,4 l wody - tu moje pytanie bo nie rozumiem nie da się utopić 1 kg mięsa w 0,4 wody więc pewnie czegoś nie rozumiem. Pomożecie ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted July 1, 2011 Report Share Posted July 1, 2011 Da się utopić 1kg mięsa w 0,4l wody :smile: Trzeba tylko dobrać odpowiednie naczynie - minimalnie większe niż mięso.Jeżeli naczynie jest trochę większe i po zalaniu mięso nie jest przykryte przez wodę, to można z boku dodać "wypełniacz", np. słoik z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 1, 2011 Report Share Posted July 1, 2011 Rozumiesz.Dobierz naczynie a jak nie to wyprzyj solankę butelką z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniu_ww Posted July 1, 2011 Author Report Share Posted July 1, 2011 no dobra jak się da to idę do roboty.dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniu_ww Posted July 1, 2011 Author Report Share Posted July 1, 2011 I udało się faktycznie zmieści się tylko teraz mam jeszcze jedno pytanie w piwnicy mam około 17 stopni to trochę dużo, może tam stać czy do lodówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted July 1, 2011 Report Share Posted July 1, 2011 Peklowanie przeprowadza się w temperaturze 4 – 8 stopni C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts