darbarian Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Szynkę robiłem według przepisu Dziadka lecz gdzieś chyba popełniłem błąd :mellow: 1.Jest za wilgotna.W batonie była mała ilość wody. 2.Kolorem mocno się różni od Dziadkowej. 3.Zero galaretki nawet śladowej :mellow: Czy moglibyście poradzić gdzie zrobiłem błąd ? Peklowałem o parę godzin dłużej ponieważ za późno zacząłem ją robić.Mogłem przełożyć to na drugi dzień lecz nie wiem czy to jest właśnie ten błąd Na 3 zdjęciu widać że jedna wyszła rzadka druga bardziej zwięzła.Ta rzadsza przy krojeniu się kruszy.Dziękuję z góry. http://img143.imageshack.us/img143/6923/67938556.jpg http://img30.imageshack.us/img30/8641/93270335.jpg http://img202.imageshack.us/img202/3914/89597525.jpg Szynka Dziadka wygląda o niebo lepiej http://img215.imageshack.us/img215/6259/121nm.jpg Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Nie znam składu Nie wiem czy wszystko zrobione według receptury . Z zdjęcia wynika że za dużo jest masy wiążącej za mało mięsa z piersi. Użyto przypraw które nadały farszowi inny kolor . Ja użyłem pieprzu białego . Następne-u mnie farsz mielony i miksowany A więc inny kolor- jasny .Mięso z piersi dobrane kolorystycznie i dobrze w czasie mieszania wyrobione- wymasowane ręcznie aż puściło klej tworząc jednolitą masę mięsną i dopiero wymieszane z masą wiążącą -spajającą. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted July 3, 2011 Author Report Share Posted July 3, 2011 Skład Dziadku jest według Twojego przepisu.Farsz także zmieliłem i zmiksowałem.Pieprz masz rację dałem czarny zamiast białego.Innych przypraw nie było oprócz soli i pieprzu. Skład to:Mięso z piersi kurczaka 0,90 kgMięso drobiowe drobne 0,30 kg z niewielką ilością tłuszczu 0,16 kg oraz mięso uzyskane z wykrawania korpusu w ilości 0,14 kg Mięso z piersi kurczaka 0,90 kg 55% peklosoli 45% soli = 17 gr + 100 ml wody Mięso drobiowe drobne 0,30 kg z niewielką ilością tłuszczu 0,16 kg oraz mięso uzyskane z wykrawania korpusu w ilości 0,14 kg 55% peklosoli 45% soli = 6 gr Czas peklowania był o parę godzin dłuższy Mięso drobiowe drobne zmielone oraz zmiksowane z dodatkiem około 150 ml wody czas parzenia 80 min w temperaturze 72-75 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Czym nadziewałeś. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted July 3, 2011 Author Report Share Posted July 3, 2011 Nadziewałem za pomocą maszynki.Średnica foli 75 mmMoże czas peklowania za długi ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Nasuwa mi się tylko jedno- za słabo wyrobione mięso z piersi , za duże kawałki, jak również nie dostatecznie wyrobiona wymieszana cała masa mięsna . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted July 3, 2011 Author Report Share Posted July 3, 2011 Ile czasu mniej więcej powinno się urabiać mięsko ?Czy po prostu trzeba wyczuć to ręcznie ?Kawałki np. kostka powinna być jakiej wielkości lub paski ? Tak mniej więcej, bo nie chcę kolejnego błędu popełnić.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 A ja mam inne pytanie, jak długo można przechowywać tę wędlinę w lodówce. Czy jeśli nie otworzę batonu to będzie można ją przechowywać dłużej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 To nie jest wędlina do długiego przechowywania oczywiście w porównaniu z wędzonkami.Dlatego ja batony dzielę na mniejsze kawałki i zamrażam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Kiedyś zamroziłem, ale po rozmrożeniu to nie to samo... zwłaszcza ta wędlinka, wędzonki z wieprzowiny zamrożone i rozmrożone wyglądają i smakują prawie bez różnicy. Jednak drób już nie.. Dlatego chciałbym wiedzieć, czy chociaż tydzień w lodówce wytrzyma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Dlatego chciałbym wiedzieć, czy chociaż tydzień w lodówce wytrzyma.Oczywiście że wytrzyma... możesz być spokojny :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Halusia dobrze prawi :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Dziś otworzyłem i zaczynam odliczanie:)Wyszła pyszna.... :rolleyes: Do smaku dodałem trochę koperku, po prostu rewelacja! Wyglądem przypomina tę od Dziadka:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sosna Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Czy mogę prosić link do przepisu Dziadka? Bo nie mogę znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beata13 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Czy mogę prosić link do przepisu Dziadka? Bo nie mogę znaleźć.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1721 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Żurek Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Witam!A przyprawy jakie? Tylko sól i pieprz?Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts