Jump to content

GRILLO-WĘDZAK Kurczakamany00

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie , chciałem się pochwalić na forum moim grillo-wędzakiem, który stoi już od jakiegoś miesiąca. Długo planowałem budowę, początkowo z zamysłem szybkiej wędzarni typu: palenisko w ziemi, kanał dymowy, beczka. Jednak po sugestiach na forum, głównie Andyande'go stwierdziłem ze jednak bez murowania się nie obędzie. Chciałem żeby konstrukcja spełniała funkcję grilla, wędzarni i nie straszyła gości wyglądem. Zacząłem się zastanawiać nad kształtem i przy pomocy rysunków od Andyande'go oraz przejrzeniu wszystkich projektów na "www.wedlinydomowe.pl" miałem zamysł i kształt mojego "czasoumilacza:)". Oczywiście z góry przepraszam i dziękuję "EAnnie" oraz "Grzegorzowi" za ich pomysły, które zostały zawarte przy budowie mojego ustrojstwa, a mianowicie: szyld i opakowanie beczki. Jak widać na załącznikach w orginale konstrukcja była częściowo drewniana co w efekcie przy drugim wędzeniu zakończyło się pożarem, ocalały jedynie kurczaki:) i część murowana. Po tygodniu pracy grillo-wędzak stał już w całości murowany z pieczęcią PPOŻ. Podsumowując grill spisuje się wyśmienicie przy wędzeniu trzeba pilnować temp., ale może to kwestia wprawy w paleniu i modyfikacji względem dopływu powietrza do paleniska. Wędziłem dopiero cztery razy pierwszy raz karpie złapane przez mojego teścia niestety nie wyszły i kurczaki według Dziadka- pychotka. Wędziłem cały czas grabem czy ma to znaczący wpływ na smak mięsa względem np.: olchy .?

POZDRAWIAM:)

[ Dodano: Pon 11 Lip, 2011 13:12 ]

Zdjęcia dorzuce w domu bo w pracy nie mogę :)

No ładne... :cool: Szczelną masz tą rurę :rolleyes: , bo coś się tam z boku okopciło. Chyba , że mi się zdaje...Pozdrawiam!

Wędziłem cały czas grabem c

Liściaste , to się da...Jaki efekt według Ciebie? W sumie póki nie porównasz ,to się nie przekonasz :wink:

Szczelną masz tą rurę :rolleyes: , bo coś się tam z boku okopciło

a to cos zmienia w wedzeniu??

Liściaste , to się da...

to z takimi radami polecam nic nie doradzac ,bo ktos pomysli jeszcze ze orzech wloski tez lisciasty to moze byc , w sumie brzoza tez igiel nie ma tylko ze jeb... parafina

Podziwiam za zwiezlosc i merytorycznosc :grin:

Jasiu brzydki zly i szczery

Pozdrawiam

No ładne... :cool: Szczelną masz tą rurę :rolleyes: , bo coś się tam z boku okopciło. Chyba , że mi się zdaje...Pozdrawiam!

Wędziłem cały czas grabem c

Liściaste , to się da...Jaki efekt według Ciebie? W sumie puki nie porównasz ,to się nie przekonasz :wink:

Einshel czytaj ze zrozumieniem :wink: to okopconko jest po pożarze wersji drewnianej widać na fotkach.

Świetny projekt naprawde umiejętne połączenie w zgrabna całość napisz proszę jak - czym potraktowałeś cegły że tak pięknie wyszły bo widzę że robiłeś ze zwykłych a wygląda jak z klinkieru

chciałem się pochwalić na forum moim grillo-wędzakiem,

No to Ci się udało :clap: Nie zrozum mnie zle - naprawdę ładny sprzęt :cool:

to okopconko jest po pożarze

Widzisz , gdzieś mi umknął ten wątek :blush:

Jasiu brzydki zly i szczery

A do tego ''polonista'' :wink: :lol: To już o nic nie wolno zapytać.... :shock: Pozdrawiam.

kurczakmany00, Zawsze blacha od wewnątrz i drewno na zewnątrz w przeciwnym wypadku "czerwony kur" posmakuje wędzonki. Czy ten grill ( murowany) może być wykorzystany jako komora do wędzenia z bezpośrednim paleniskiem - pokaż fotki wewnątrz. Jeżeli nie to warto zrobić. :wink:

PS. Okrągła beczka ładnie wygląda, ale jest nie praktyczna może postawisz coś ozdobnego w rodzaju młyna czy ula z drzwiczkami. Oczywiście wewnątrz obite blachą.

Świetny projekt naprawde umiejętne połączenie w zgrabna całość napisz proszę jak - czym potraktowałeś cegły że tak pięknie wyszły bo widzę że robiłeś ze zwykłych a wygląda jak z klinkieru

Na początku chciałem robić z klinkieru ale stwierdziłem że drogo, ta cegła jest kl.200 1,60zł dlatego tak ładnie wygląda w marketach budowlanych sprzedają 150 badź 100 jest duża różnica a na tą cegiełke trafiłem przypadkiem szukając klinkieru była jedna paleta.

[ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 12:03 ]

kurczakmany00, Zawsze blacha od wewnątrz i drewno na zewnątrz w przeciwnym wypadku "czerwony kur" posmakuje wędzonki. Czy ten grill ( murowany) może być wykorzystany jako komora do wędzenia z bezpośrednim paleniskiem - pokaż fotki wewnątrz. Jeżeli nie to warto zrobić. :wink:

PS. Okrągła beczka ładnie wygląda, ale jest nie praktyczna może postawisz coś ozdobnego w rodzaju młyna czy ula z drzwiczkami. Oczywiście wewnątrz obite blachą.

Andyandy też myślałem przy budowie o takim rozwiązaniu żeby zostawić otwór i nawet grilować z paleniska drewnem, porobię zdjęcia i podam wymiary a otwór się wytnie jak będzie trzeba . Ps. sprzęt się spalił bo po wedzeniu było jeszcze dużo drewna w palenisku i nie otworzyłem drzwiczek żeby się wypaliło. Była 00:00 i dobrze że nie spaliły się iglaki sasiada a zaraz potem moj garaż. Jakie było moje zdziwienie jak rano spojrzałem przez okno tylko stercząca rura, z boku beczka i dopalające się zgliszcza:);)

[ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 12:28 ]

Jezeli chodzi o beczke to komora będzie murowana ale to juz nie w tym roku :wink: