Jump to content

GRILLO-WĘDZAK Kurczakamany00


Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie , chciałem się pochwalić na forum moim grillo-wędzakiem, który stoi już od jakiegoś miesiąca. Długo planowałem budowę, początkowo z zamysłem szybkiej wędzarni typu: palenisko w ziemi, kanał dymowy, beczka. Jednak po sugestiach na forum, głównie Andyande'go stwierdziłem ze jednak bez murowania się nie obędzie. Chciałem żeby konstrukcja spełniała funkcję grilla, wędzarni i nie straszyła gości wyglądem. Zacząłem się zastanawiać nad kształtem i przy pomocy rysunków od Andyande'go oraz przejrzeniu wszystkich projektów na "www.wedlinydomowe.pl" miałem zamysł i kształt mojego "czasoumilacza:)". Oczywiście z góry przepraszam i dziękuję "EAnnie" oraz "Grzegorzowi" za ich pomysły, które zostały zawarte przy budowie mojego ustrojstwa, a mianowicie: szyld i opakowanie beczki. Jak widać na załącznikach w orginale konstrukcja była częściowo drewniana co w efekcie przy drugim wędzeniu zakończyło się pożarem, ocalały jedynie kurczaki:) i część murowana. Po tygodniu pracy grillo-wędzak stał już w całości murowany z pieczęcią PPOŻ. Podsumowując grill spisuje się wyśmienicie przy wędzeniu trzeba pilnować temp., ale może to kwestia wprawy w paleniu i modyfikacji względem dopływu powietrza do paleniska. Wędziłem dopiero cztery razy pierwszy raz karpie złapane przez mojego teścia niestety nie wyszły i kurczaki według Dziadka- pychotka. Wędziłem cały czas grabem czy ma to znaczący wpływ na smak mięsa względem np.: olchy .?

POZDRAWIAM:)

 

[ Dodano: Pon 11 Lip, 2011 13:12 ]

Zdjęcia dorzuce w domu bo w pracy nie mogę :)

Link to comment
Share on other sites

No ładne... :cool: Szczelną masz tą rurę :rolleyes: , bo coś się tam z boku okopciło. Chyba , że mi się zdaje...Pozdrawiam!

Wędziłem cały czas grabem c

Liściaste , to się da...Jaki efekt według Ciebie? W sumie póki nie porównasz ,to się nie przekonasz :wink:
Link to comment
Share on other sites

Szczelną masz tą rurę :rolleyes: , bo coś się tam z boku okopciło

a to cos zmienia w wedzeniu??

Liściaste , to się da...

to z takimi radami polecam nic nie doradzac ,bo ktos pomysli jeszcze ze orzech wloski tez lisciasty to moze byc , w sumie brzoza tez igiel nie ma tylko ze jeb... parafina

Podziwiam za zwiezlosc i merytorycznosc :grin:

Jasiu brzydki zly i szczery

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

No ładne... :cool: Szczelną masz tą rurę :rolleyes: , bo coś się tam z boku okopciło. Chyba , że mi się zdaje...Pozdrawiam!

Wędziłem cały czas grabem c

Liściaste , to się da...Jaki efekt według Ciebie? W sumie puki nie porównasz ,to się nie przekonasz :wink:

Einshel czytaj ze zrozumieniem :wink: to okopconko jest po pożarze wersji drewnianej widać na fotkach.

Link to comment
Share on other sites

Świetny projekt naprawde umiejętne połączenie w zgrabna całość napisz proszę jak - czym potraktowałeś cegły że tak pięknie wyszły bo widzę że robiłeś ze zwykłych a wygląda jak z klinkieru
Link to comment
Share on other sites

chciałem się pochwalić na forum moim grillo-wędzakiem,

No to Ci się udało :clap: Nie zrozum mnie zle - naprawdę ładny sprzęt :cool:

to okopconko jest po pożarze

Widzisz , gdzieś mi umknął ten wątek :blush:

Jasiu brzydki zly i szczery

A do tego ''polonista'' :wink: :lol: To już o nic nie wolno zapytać.... :shock: Pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

kurczakmany00, Zawsze blacha od wewnątrz i drewno na zewnątrz w przeciwnym wypadku "czerwony kur" posmakuje wędzonki. Czy ten grill ( murowany) może być wykorzystany jako komora do wędzenia z bezpośrednim paleniskiem - pokaż fotki wewnątrz. Jeżeli nie to warto zrobić. :wink:

PS. Okrągła beczka ładnie wygląda, ale jest nie praktyczna może postawisz coś ozdobnego w rodzaju młyna czy ula z drzwiczkami. Oczywiście wewnątrz obite blachą.

Link to comment
Share on other sites

Świetny projekt naprawde umiejętne połączenie w zgrabna całość napisz proszę jak - czym potraktowałeś cegły że tak pięknie wyszły bo widzę że robiłeś ze zwykłych a wygląda jak z klinkieru

Na początku chciałem robić z klinkieru ale stwierdziłem że drogo, ta cegła jest kl.200 1,60zł dlatego tak ładnie wygląda w marketach budowlanych sprzedają 150 badź 100 jest duża różnica a na tą cegiełke trafiłem przypadkiem szukając klinkieru była jedna paleta.

 

[ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 12:03 ]

kurczakmany00, Zawsze blacha od wewnątrz i drewno na zewnątrz w przeciwnym wypadku "czerwony kur" posmakuje wędzonki. Czy ten grill ( murowany) może być wykorzystany jako komora do wędzenia z bezpośrednim paleniskiem - pokaż fotki wewnątrz. Jeżeli nie to warto zrobić. :wink:

PS. Okrągła beczka ładnie wygląda, ale jest nie praktyczna może postawisz coś ozdobnego w rodzaju młyna czy ula z drzwiczkami. Oczywiście wewnątrz obite blachą.

Andyandy też myślałem przy budowie o takim rozwiązaniu żeby zostawić otwór i nawet grilować z paleniska drewnem, porobię zdjęcia i podam wymiary a otwór się wytnie jak będzie trzeba . Ps. sprzęt się spalił bo po wedzeniu było jeszcze dużo drewna w palenisku i nie otworzyłem drzwiczek żeby się wypaliło. Była 00:00 i dobrze że nie spaliły się iglaki sasiada a zaraz potem moj garaż. Jakie było moje zdziwienie jak rano spojrzałem przez okno tylko stercząca rura, z boku beczka i dopalające się zgliszcza:);)

 

[ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 12:28 ]

Jezeli chodzi o beczke to komora będzie murowana ale to juz nie w tym roku :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...