myth Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Witam, i dzisiaj po około 4 godzinach pobytu nad oceanem złowiłem około 35 makreli, teraz czeka mnie mozolne jej obrobienie, a właściwie jej wyfiletowanie ... część będzie usmażona i w zalewę octową, część na grilla, część do wędzarni ... czy ktoś ma sprawdzony przepis na solankę do makreli? Ja mam swój, ale może coś nowego się dowiem? Zawsze to jakieś nowe wiadomości i wskazówki .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 ! ! ... o wędzeniu również makreli znajdziesz wiadomości na Forum... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 czy ktoś ma sprawdzony przepis na solankę do makreli Jeśli to będą filety to ja bym to po prostu posolił na 12h a nie moczył w solance. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 21, 2011 Author Report Share Posted July 21, 2011 Ja osobiście preferuję solankę z dodatkiem przypraw typu jarzynka np. ...ale kto wie, może tym razem po prostu je posolę? Trzeba próbować nowego ... No filety mam zrobione, dziś trzeba obsmażyć i do zalewy octowej - mniam, mniam ..... naprawdę pyszne ... za to grilowana .. hmmm zapach jak się robi nie jest zbytnio zadowalający, ale za to smak wyborny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 z dodatkiem przypraw typu jarzynka hmmmm a skład tego "cuda" znasz ... ? Lepiej użyj zwykłej soli i ziół ..... i zdrowiej i smaczniej .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Witam ! Zrób wg. tabelki AndyAndy smak zasolenia gwarantowany.... a reszta wędzenia należy do Ciebie :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 21, 2011 Author Report Share Posted July 21, 2011 WoytekK, widzę, że wędzisz bez głów? Ja zawsze wędzę z, obwiązuję sznurkiem, ale właśnie ostatnio znajomy też polecał obcinanie głów. Oszczędność sznurka przede wszystkim, a i roboty mniej, ja niestety nie posiadam zdjęć, zawsze jakoś umyka ... :shock: [ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 13:51 ]A mógłbyś podać link do tej tabeli? Czy to może ta, do której link podał alehar, ? Bo jakoś wyszukiwarka mnie zawodzi ... :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Zawsze bez głów, tak jakoś ... Mam makrele od znajomego z Norwegi jak kończy kontrakt to przywozi i wędzimy. W Polsce ciężko dostać świeże makrele. Tak wg tej wyżej :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 21, 2011 Author Report Share Posted July 21, 2011 http://img840.imageshack.us/img840/6877/img8016k.th.jpg http://img600.imageshack.us/img600/5827/img8028tm.th.jpg http://img339.imageshack.us/img339/503/img8027yr.th.jpg http://img834.imageshack.us/img834/9696/img8017x.th.jpg http://img846.imageshack.us/img846/531/img8029h.th.jpg Niestety z samego wędzenia nie mam gdyż posypał mi się dysk twardy z połową moich wędzeń :( a ostatnio nie każde dokumnentuję ,wiec juz może jutro bądź pojutrze wrzucę cosik z wędzenia makreli ... Ps. u mnie teraz makrela i jej połów to istne eldorado!!! That's Iceland !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Ze też Ci się chce bawić z tym sznurkiem , a i wnętrze rybek nie wyschnie i pewnie gorzkie . Zrób sobie coś w tym stylu i na pewno nie spadnie . http://ftp.exori.pl/image_func.php?img=gfx/91d0fb29853eb5f4a38f356efdf9d779.jpg&maxwidth=220 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Widzę że sztuki konkretne :grin: Zazdroszczę łowisk i dostępu do świeżych rybek ... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 21, 2011 Author Report Share Posted July 21, 2011 No sztuki są naprawdę konkretne, szczególnie teraz, kiedy jest tarło ... ręka od wędeczki boli, oj boli ... A Islandia jak wiadomo posiada najlepsze łowiska ryb jeśli chodzi o ryby morskie ... A Heniu, powiem Ci, że pomysł rewelacja !!! Na pewno wykonam!!! Faktem jest, że wiązanie jest monotonne i czasochłonne ... środek gorzki nie jest,ale projekt drutu, po prostu "meisterstück" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 That's Iceland !!!A tam w Islandi wszyscy tak wiążą ryby do wędzenia :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 21, 2011 Author Report Share Posted July 21, 2011 Nie wiem, ja tak wiążę ... nie miałem jak dotąd lepszego patentu, kiedyś przebijałem przez kark, ale zawsze 1-2 sztuki spadło ... a jest jakaś nieprawidłowość? :???: [ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 16:00 ]dodatkowo powiem tyle, że uznają głównie zimne wędzenie .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 a jest jakaś nieprawidłowość?Nie koniecznie... aby równomiernie uwędzić ryby, należy wędzić jak największą powierzchnie ważne aby dym doszedł też do jamy brzusznej. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Moim skromnym zdaniem powinieneś otworzyć brzuszki aby i tam dotarł dym.Jak wędzę np. leszcza to nawet wkładam patyczki coby mu otworzyć brzuszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 21, 2011 Author Report Share Posted July 21, 2011 No właściwie pasowałoby.... tak jak wędziłem węgorze, używałem do tego patyczków do robienia szaszłyków... można je dowolnie dociąć .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Myth.. Może się pogniewasz na mnie. Ale musze wywalić to ze siebie. Napewno mieszkasz już bardzo długo na Iceland. Mnie jednak osobiscie wqurza kilka Twoich postów : ..1.. No sztuki są naprawdę konkretne, szczególnie teraz, kiedy jest tarło ... ręka od wędeczki boli, oj boli Jesli masz wogule Karte Wędkarską upowazniającą do połowu ryb, to jestem ciekawy Kto Ci ją wystawił albo sprzedał ??.. Jesli takowej nie masz to jestes zwykłym Kłusownikiem. !!! ..2.. Wędzarnia moja stoi obok domku letniskowego moich znajomych, więc w momencie braku ogrzewania, wyłączonego w przedsionku W końcu kogo wędzarnia i kogo domek ? Znajomi wyłączają prąd ?! :shock: ..3.. Z Reykjavik do Oceanu masz tez troszkę Km ale wierze że w pobliskich zatokach też jest mnóstwo ryb składających ikre. Łatwy łup !! :shock: ..4.. W jakim języku jest tam gadane ? . Bo po niemiecku umiesz !! pozdro :lol: :lol: :lol: Dużo błędów i za to sorry :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 ..1.. No sztuki są naprawdę konkretne, szczególnie teraz, kiedy jest tarło ... ręka od wędeczki boli, oj boli Gregtom, to tam obowiazuja "karty wedkarskie" ? :shock: To chyba nie możliwe? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Marek, a myslisz ze to jest Ok ?? szczerze :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 22, 2011 Author Report Share Posted July 22, 2011 Gregtom, Henio ma chyba rację ,ale do rzeczy. Mnie Twój post w ogóle nie wkurza,a wręcz przeciwnie rozśmiesza ... odsyłam tutaj http://powedkuj.pl/encyklopedia-ryb-f7/makrela-t62.html - to po pierwsze. Po drugie w Islandii nie ma obowiązku posiadania karty wędkarskiej uprawniającej do połowu ryb w oceanie. Po trzecie makrela skłąda ikrę w toni wodnej, a nie w zatokach - to nie płotka :P, po czwarte, ku woli poinformowania nazwa Reykjavik znaczy mniej więcej co zatoka dymu, więc do wody nie ma tam za daleko, osobiście z mojego mieszkania mam w linii prostej jakieś 200 metrów, po piąte wędzarnia jest moja, a z uwagi na to, że mieszkam w mieście jest co najmniej trudno o postawienie wędzarni, więc dzięki uprzejmości moich znajomych mogę ją tam trzymać, po szóste, jest to domek letniskowy, więc nie ma akurat w tym przypadku super ocieplania wiatrołapu, więc najnormalniej wyłączają w nim grzejnik(powód mi nieznany) i tyle, a po wtóre to w Islandii językiem urzędowym , jest ich rodzimy język islandzki. Jako ciekawostkę dodam, że Norwegowie z Pn. części Norwegii mogą w bardzo łatwy sposób dogadać się z Islandczykami, gdyż język jest bardzo, ale to bardzo podobny, z reszta jak by nie było ostatnim krajem europejskim w którym przebywali, z którego uciekli była Norwegia- może to i jeden z głównych powodów podobizny??? A dodatkowo pragnę nadmienić, że Islandczycy obecnie żyjący(każdy z czytających) jako chyba jedyni na świecie są w stanie przeczytać w oryginale swoje narodowe sagi z 874 r.n.e. czyli od roku przybycia na wysepkę ... no to tyle ku woli wyjaśnienia .... pozdrawiam! kveðjur frá Íslandi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 Gregtom, Wczoraj zrobiłem wypad na makrelę z moim teściem ... wynik 140 sztuk w dwie godziny. Patroszenie i do zamrażarki ! Mam dostęp do zamrażalni wielkości domku jednorodzinnego, gdybyś chciał zapytać o jej gabaryty jutro wędzenie 40 sztuk paprykarz nadchodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 ...wynik 140 sztuk w dwie godziny. ... :shock: :shock: :shock: To niesamowite! Takie tempo łowienia? To już raczej jest "ciężka praca" a nie rekreacja. :tongue: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Gregtom dziękuję taka rekreacja to już nie dla mnie. To nie jest wypoczynek, tylko mała fabryka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Aguś, sorrki ale jakos nie zrozumialem.. :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts