Jump to content

Makrela wędzona...

myth

Recommended Posts

Witam, i dzisiaj po około 4 godzinach pobytu nad oceanem złowiłem około 35 makreli, teraz czeka mnie mozolne jej obrobienie, a właściwie jej wyfiletowanie ... część będzie usmażona i w zalewę octową, część na grilla, część do wędzarni ... czy ktoś ma sprawdzony przepis na solankę do makreli? Ja mam swój, ale może coś nowego się dowiem? Zawsze to jakieś nowe wiadomości i wskazówki ....

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja osobiście preferuję solankę z dodatkiem przypraw typu jarzynka np. ...ale kto wie, może tym razem po prostu je posolę? Trzeba próbować nowego ... :) No filety mam zrobione, dziś trzeba obsmażyć i do zalewy octowej - mniam, mniam ..... naprawdę pyszne ... za to grilowana .. hmmm zapach jak się robi nie jest zbytnio zadowalający, ale za to smak wyborny :D

WoytekK, widzę, że wędzisz bez głów? Ja zawsze wędzę z, obwiązuję sznurkiem, ale właśnie ostatnio znajomy też polecał obcinanie głów. Oszczędność sznurka przede wszystkim, a i roboty mniej, ja niestety nie posiadam zdjęć, zawsze jakoś umyka ... :)

:shock:

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 13:51 ]

A mógłbyś podać link do tej tabeli? Czy to może ta, do której link podał alehar, ? Bo jakoś wyszukiwarka mnie zawodzi ...

:mellow:

http://img840.imageshack.us/img840/6877/img8016k.th.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/5827/img8028tm.th.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/503/img8027yr.th.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/9696/img8017x.th.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/531/img8029h.th.jpg

Niestety z samego wędzenia nie mam gdyż posypał mi się dysk twardy z połową moich wędzeń:( :( :( a ostatnio nie każde dokumnentuję ,wiec juz może jutro bądź pojutrze wrzucę cosik z wędzenia makreli :) ... Ps. u mnie teraz makrela i jej połów to istne eldorado!!! :D That's Iceland !!! :D

No sztuki są naprawdę konkretne, szczególnie teraz, kiedy jest tarło ... ręka od wędeczki boli, oj boli ... A Islandia jak wiadomo posiada najlepsze łowiska ryb jeśli chodzi o ryby morskie :) ... A Heniu, powiem Ci, że pomysł rewelacja !!! Na pewno wykonam!!! Faktem jest, że wiązanie jest monotonne i czasochłonne ... środek gorzki nie jest,ale projekt drutu, po prostu "meisterstück" :)

Nie wiem, ja tak wiążę ... nie miałem jak dotąd lepszego patentu, kiedyś przebijałem przez kark, ale zawsze 1-2 sztuki spadło ... :( a jest jakaś nieprawidłowość? :???:

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 16:00 ]

dodatkowo powiem tyle, że uznają głównie zimne wędzenie ....

Guest Anonymous
Moim skromnym zdaniem powinieneś otworzyć brzuszki aby i tam dotarł dym.Jak wędzę np. leszcza to nawet wkładam patyczki coby mu otworzyć brzuszek.

Myth..

Może się pogniewasz na mnie. Ale musze wywalić to ze siebie. Napewno mieszkasz już bardzo długo na Iceland. Mnie jednak osobiscie wqurza kilka Twoich postów :

..1..

No sztuki są naprawdę konkretne, szczególnie teraz, kiedy jest tarło ... ręka od wędeczki boli, oj boli

Jesli masz wogule Karte Wędkarską upowazniającą do połowu ryb, to jestem ciekawy Kto Ci ją wystawił albo sprzedał ??.. Jesli takowej nie masz to jestes zwykłym Kłusownikiem. !!!

..2..

Wędzarnia moja stoi obok domku letniskowego moich znajomych, więc w momencie braku ogrzewania, wyłączonego w przedsionku

W końcu kogo wędzarnia i kogo domek ? Znajomi wyłączają prąd ?! :shock:

..3.. Z Reykjavik do Oceanu masz tez troszkę Km ale wierze że w pobliskich zatokach też jest mnóstwo ryb składających ikre. Łatwy łup !! :shock:

..4.. W jakim języku jest tam gadane ? . Bo po niemiecku umiesz !!

pozdro :lol:

:lol: :lol:

Dużo błędów i za to sorry :mellow:

Gregtom, Henio ma chyba rację :),ale do rzeczy. Mnie Twój post w ogóle nie wkurza,a wręcz przeciwnie rozśmiesza ... odsyłam tutaj

http://powedkuj.pl/encyklopedia-ryb-f7/makrela-t62.html - to po pierwsze.

Po drugie w Islandii nie ma obowiązku posiadania karty wędkarskiej uprawniającej do połowu ryb w oceanie. Po trzecie makrela skłąda ikrę w toni wodnej, a nie w zatokach - to nie płotka :P, po czwarte, ku woli poinformowania nazwa Reykjavik znaczy mniej więcej co zatoka dymu, więc do wody nie ma tam za daleko, osobiście z mojego mieszkania mam w linii prostej jakieś 200 metrów, po piąte wędzarnia jest moja, a z uwagi na to, że mieszkam w mieście jest co najmniej trudno o postawienie wędzarni, więc dzięki uprzejmości moich znajomych mogę ją tam trzymać, po szóste, jest to domek letniskowy, więc nie ma akurat w tym przypadku super ocieplania wiatrołapu, więc najnormalniej wyłączają w nim grzejnik(powód mi nieznany) i tyle, a po wtóre to w Islandii językiem urzędowym , jest ich rodzimy język islandzki. Jako ciekawostkę dodam, że Norwegowie z Pn. części Norwegii mogą w bardzo łatwy sposób dogadać się z Islandczykami, gdyż język jest bardzo, ale to bardzo podobny, z reszta jak by nie było ostatnim krajem europejskim w którym przebywali, z którego uciekli była Norwegia- może to i jeden z głównych powodów podobizny??? A dodatkowo pragnę nadmienić, że Islandczycy obecnie żyjący(każdy z czytających) jako chyba jedyni na świecie są w stanie przeczytać w oryginale swoje narodowe sagi z 874 r.n.e. czyli od roku przybycia na wysepkę ... no to tyle ku woli wyjaśnienia .... pozdrawiam! kveðjur frá Íslandi :)

• 2 weeks later...
Gregtom, Wczoraj zrobiłem wypad na makrelę z moim teściem ... wynik 140 sztuk w dwie godziny. :) Patroszenie i do zamrażarki ! Mam dostęp do zamrażalni wielkości domku jednorodzinnego, gdybyś chciał zapytać o jej gabaryty :) jutro wędzenie 40 sztuk :) paprykarz nadchodzi :D