misiek.b Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Wyczytałem w tej skarbnicy wiedzy, że w podgardlu jest tłuszcz twardy i że lepiej je dodawać do kiełbas zamiast słoniny żeby nie było podcieków tłuszczu przy obróbce termicznej. A że naszła mnie ochota na smalec – (ze słoniny ostatnimi czasy wychodzi mi dość rzadkawy), więc do sklepu po podgardle. Zakupiłem 1,6kg, po wykrojeniu warstwy gruczołów zostało 1,2kg. Przemieliłem przez sitko 4 i do gara wytapiać. A efekt – smalcu mało, skwarek dużo. Po skrzepnięciu z wierzchu tłuszcz w miarę twardy, ale nie zachwyca, w połowie słoja między skwarkami rzadszy a na dnie słoja coś, co nawet w lodówce nie chce skrzepnąć.Teraz moje pytania:- Jak ten rezultat ma się do wyrobu kiełbasy względem podciekania tłuszczu?-, Czemu usuwać gruczoły, oprócz – że to warstwa tłuszczu miękkiego?- Czy jak część gruczołów zostanie ( nie wszystkie da się tak łatwo wytropić), coś się złego stanie np. ze smakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Czynnikiem, który determinuje konsystencję smalcu jest rodzaj kwasów tłuszczowych, które krzepną w różnych temperaturach oraz zależy z jakiej części pochodzą tuszy. Więcej Wniosek:do wytopu tłuszczu z przeznaczeniem na smalec kupować: gruba słoninę, dobrze tłuste podgardle i grube sadło. Gruczoły przy wytopie możesz sobie zostawić ale najpierw przeczytaj o ich roli w organizmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Kwas linolenowy (nazwa wywodzi się od lnu) to kwas typu omega-3.Proszę zwrócić uwagę na ilość tego tłuszczu w mięsie/smalcu wieprzowym.A wszem i wobec się głosi, że smalec wieprzowy jest niezdrowy.Ostatnio natknęłam się na reklamę :rolleyes: oleju zawierającego podobno rekordowe ilości "zdrowego i leczniczego omega-6" :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted July 23, 2011 Author Report Share Posted July 23, 2011 Gruczoły przy wytopie możesz sobie zostawić ale najpierw przeczytaj o ich roli w organizmie.Jakoś dziwnie nie mam ochoty ich zostawiać, a moje koty są mi za to bardzo wdzięczne.Tylko nie wiem czy im jakiejś krzywdy tym nie zrobię :sad: . A gdzie o tych gruczołach poczytać :question: I jak się ma to podgardle do wyrobu kiełbasy :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 A gdzie o tych gruczołach poczytaćhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2042 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 Te tak zwane gruczoły to ślinianki i węzły chłonne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 25, 2011 Report Share Posted July 25, 2011 Te tak zwane gruczoły to ślinianki i węzły chłonne.Napisz proszę od strony medycznej jaki skutek może odnieść konsumowanie tych gruczołów (poza obrzydzeniem :devil: ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 25, 2011 Report Share Posted July 25, 2011 Wyczytałem w tej skarbnicy wiedzy, że w podgardlu jest tłuszcz twardy i że lepiej je dodawać do kiełbas zamiast słoniny żeby nie było podcieków tłuszczu przy obróbce termicznej. A że naszła mnie ochota na smalec – (ze słoniny ostatnimi czasy wychodzi mi dość rzadkawy), więc do sklepu po podgardle. Zakupiłem 1,6kg, po wykrojeniu warstwy gruczołów zostało 1,2kg. Przemieliłem przez sitko 4 i do gara wytapiać. Nie wiem co tu napisać - może po prostu - na smalec słonina grzbietowa ze sztuk starszych jest dobra, podgardle na smalec, najlepsze ze starej maciory, dobre grube sadło, przez Dziadka śmierdzielem nazywane. Sitko 4mm do smalcu - chyba pomyłka - ja stosuję 10mm. Gruczoły należy usuwać, choć w masówce w wyrób idzie wszystko, nikt się nie bawi w skrobanie podgardla z tych dodatków, choć mają wartość odżywczą i nie ma przeciwskazań, by ich unikać. Jakoś dziwnie nie mam ochoty ich zostawiać, a moje koty są mi za to bardzo wdzięczne Mój pies też lubi te kawałki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted July 26, 2011 Report Share Posted July 26, 2011 Węzły chłonne i ślinianki nie są szkodliwe w konsumcji,chyba,że toczą się tam procesy zapalne,przekrwienia ,obrzęki,ropnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts