Jump to content

Jak to obsługiwać?


Recommended Posts

Witam, właśnie kupiłem wędzarkę. W kraju gdzie mieszkam nie w tym zakresie wielkiego wyboru, więc kupiłem co było. Oto i ona:

 

Mam pytanie:

1- jak ją rozpalić? Czy węglem drzewnym?

2- gdzie wsypać wióry? do tej miski czy na rozpalony węgiel?

3- Jak posługiwać się wentylacją (po bokach i na górze)? Ogólnie sporo poczytałem, ale i tak proszę o wskazówki najlepiej kogoś kto ma podobny sprzęt.

4- co jest lepsze: brykiet czy węgiel drzewny?

5- czy można wędzić na leżąco, czy koniecznie musi wisieć? Będę wędził właściwie tylko ryby typu makrela, łosoś..

Będę wdzięczny za szczegółowe instrukcje praktyczne.

To będzie moje pierwsze wędzenie.. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Palisz w tym pojemniku pod miską na samym dole ...... albo węglem drzewnym albo tradycyjnie robisz żar i zasypujesz zrębkami. Kratkami bocznymi po pierwsze dostarczasz powietrze do spalania po drugie ustawiasz przepływ powietrza i dymu przez komorę odpowiednio ustawiając klapki boczne i górną ...... ;) .... miska zbiera to co ścieknie z wędzonego materiału i spadajac na żar mogłoby się zapalić a to nie zdrowe ...... ;)

 

Możesz wędzić i na leżąco i na wisząco (łososia zawsze na leżąco wędzę) na leżąco inne wyroby czy ryby będą miały ślady tych prętów na których lezą i mnie to denerwuje dlatego staram się wieszać to można powiesić ...... jak zrobisz tak bedzie dobrze .....

To prosta konstrukcja a to co proste jest genialne ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...