Jump to content

Jak to obsługiwać?

Recommended Posts

Witam, właśnie kupiłem wędzarkę. W kraju gdzie mieszkam nie w tym zakresie wielkiego wyboru, więc kupiłem co było. Oto i ona:

Mam pytanie:

1- jak ją rozpalić? Czy węglem drzewnym?

2- gdzie wsypać wióry? do tej miski czy na rozpalony węgiel?

3- Jak posługiwać się wentylacją (po bokach i na górze)? Ogólnie sporo poczytałem, ale i tak proszę o wskazówki najlepiej kogoś kto ma podobny sprzęt.

4- co jest lepsze: brykiet czy węgiel drzewny?

5- czy można wędzić na leżąco, czy koniecznie musi wisieć? Będę wędził właściwie tylko ryby typu makrela, łosoś..

Będę wdzięczny za szczegółowe instrukcje praktyczne.

To będzie moje pierwsze wędzenie.. :rolleyes:

Palisz w tym pojemniku pod miską na samym dole ...... albo węglem drzewnym albo tradycyjnie robisz żar i zasypujesz zrębkami. Kratkami bocznymi po pierwsze dostarczasz powietrze do spalania po drugie ustawiasz przepływ powietrza i dymu przez komorę odpowiednio ustawiając klapki boczne i górną ...... ;) .... miska zbiera to co ścieknie z wędzonego materiału i spadajac na żar mogłoby się zapalić a to nie zdrowe ...... ;)

Możesz wędzić i na leżąco i na wisząco (łososia zawsze na leżąco wędzę) na leżąco inne wyroby czy ryby będą miały ślady tych prętów na których lezą i mnie to denerwuje dlatego staram się wieszać to można powiesić ...... jak zrobisz tak bedzie dobrze .....

To prosta konstrukcja a to co proste jest genialne ;)