midimaniak Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Witam, właśnie kupiłem wędzarkę. W kraju gdzie mieszkam nie w tym zakresie wielkiego wyboru, więc kupiłem co było. Oto i ona: Mam pytanie: 1- jak ją rozpalić? Czy węglem drzewnym? 2- gdzie wsypać wióry? do tej miski czy na rozpalony węgiel? 3- Jak posługiwać się wentylacją (po bokach i na górze)? Ogólnie sporo poczytałem, ale i tak proszę o wskazówki najlepiej kogoś kto ma podobny sprzęt. 4- co jest lepsze: brykiet czy węgiel drzewny? 5- czy można wędzić na leżąco, czy koniecznie musi wisieć? Będę wędził właściwie tylko ryby typu makrela, łosoś.. Będę wdzięczny za szczegółowe instrukcje praktyczne. To będzie moje pierwsze wędzenie.. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 Palisz w tym pojemniku pod miską na samym dole ...... albo węglem drzewnym albo tradycyjnie robisz żar i zasypujesz zrębkami. Kratkami bocznymi po pierwsze dostarczasz powietrze do spalania po drugie ustawiasz przepływ powietrza i dymu przez komorę odpowiednio ustawiając klapki boczne i górną ...... .... miska zbiera to co ścieknie z wędzonego materiału i spadajac na żar mogłoby się zapalić a to nie zdrowe ...... Możesz wędzić i na leżąco i na wisząco (łososia zawsze na leżąco wędzę) na leżąco inne wyroby czy ryby będą miały ślady tych prętów na których lezą i mnie to denerwuje dlatego staram się wieszać to można powiesić ...... jak zrobisz tak bedzie dobrze .....To prosta konstrukcja a to co proste jest genialne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.