Jump to content

Kanał dymowy


ninjan

Recommended Posts

Co koledzy powiecie na to ?

w kilku publikacjach czytałem o kanale dymowym ,a mianowicie -pokazane było że idzie pod kątem kierując się ku górze w strone komory wędzarniczej .

Czy ma to jakieś znaczenie ,bo w Waszych projektach nie zaobserwowałem (może źle czytałem) a może poprostu jest to bez naczenia ?

 

Pozdrawiam ciepło

Link to comment
Share on other sites

Rozsądek mówi,że tak jest prawidłowo.Kanał dymowy skierowany troch.e w górę

ułatwia lepszy ciąg,ciepłe powietrze idzie łatwiej do góry i usuwa korek z zimnego

powietrza.ąle w takim układzie konieczny jest szyber w kanale dymnym przed komorą.

Ot,szybciej wygrzejesz komorę.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam.

Czy jest jakaś zasadnicza różnica (poza rodzajem materiału oczywiście) w użyciu do budowy kanału "cegieł kominowych" a metalowej rury?

Stosowane są oba rozwiązania.

Czy są jakieś istotne wady i zalety - związane z samym wędzeniem, a nie "inżynieryjno - budowlane" - każdego z nich?

Link to comment
Share on other sites

Mamy w tej chwili prowizoryczną wedzarnie skladajaca sie z kozy zeliwnej (palenisko), stalowego kanalu dymnego oraz beczki. Oboje z zoną mamy wrazenie, jakby w wedzonkach bylo "czuc metal", podczas gdy wedzenie w kominie grilla takiego wrazenia nie dawalo.

 

Niestety nie wiemy czy to prawda, czy tez sila sugestii...

 

 

BonAir

Link to comment
Share on other sites

A gdybym ja to wiedzial :-)

Po sąsiedzie, ktory wykorzystywal ja do wody na budowie podczas wyrabiania betonu w betoniarce (cena beczki = szesciopak).

Beczka byla wewnatrz skorodowana i optycznie i wechowo nie czuc bylo chemii.

Beczka zostala przeze mnie wypalona i wyszczotkowana druciakiem.

 

Wesolych Swiat

 

PS. Tak czy inaczej wyroby są przepyszne

Link to comment
Share on other sites

Witam.Mam pytanko dotyczące kanału dymnego.Chodzi mi dokładnie czy np:rura która doprowadza dym do beczki musi być ze stali nie rdzewnej? (ewentułalnie jaką byście zaproponowali?)Przeglądając różne wendzarnie, są różne kanały dymne.Czy jest różnica w smaku wyrobów ,miendzy kanałem murowanym a na przykład zwykłom metalową rurą.
Link to comment
Share on other sites

Odnosnie kanału dymowego słów kilka.

Z mojego podwórka:

Mam wędzarnię z beczki. (do obejrzenia na zdjeciach na forum). Jak zaczynałem budowę to też miałem ten problem. Ale jeden z kolegów który "patronował "moje budowlane poczynania podpowiedział mi praktycznie: różnica poziomów kanału dymowego nie jest tak istotna jak różnica poziomu paleniska i wylotu komina, a różnica temperatur sama sprawi, że pojawi sie ciąg. U mnie różnica w poziomie kanału dymowego na odcinku 2m wynosi od 1,5 cm, tak aby ew. woda spływała w kierunku paleniska. Pali się doskonale, ciąg jest taki że na wlocie paleniska przysysa kartke papieru. Wylot komina mam na wys. nie całych 2m. licząc od poziomu paleniska. Ważne aby ten kanał zaczynał się w górnej części paleniska.

Teraz o materiale na kanał: może być rura metalowa aby nie ocynkowana a tzw. czarna o jak największej średnicy od 20 cm począwszy, a im większy przekrój tym lepszy ciąg. Powinnna być żaroodporna ale jak nie będzie to po kilku latach po prostu sie "wypali" w miejscu gdzie będzie wylot z paleniska. Przez ten czas nawędzisz tyle dóbr że .......... Może być ze stali nierdzewnej ale nie koniecznie, chyba że masz nierdzewkę żarodporną (droga), bo zwykła nierdzewka też się po czasie przepali.

W mojej wędzarni kanał mam z betonowych kształtowników U ustawionych dnem do góry o wym. 40x40x40 cm. Ten nad paleniskiem niestety w przeciągu dwóch lat popękał (temperatura) więc z czasen jak wpadnie do środka to zastąpieę go cegłą żaroodporną. Kanał można wykonać tez z ceramicznej rury kanalizacyjnej, lub z tzw.przepustów - to jest to co przechodzi pod ziemią np. w rowach melioracyjnych pod dojazdem do bramy posesji. Zresztą pomysłów jet wiele.

Jeśli chodzi o smak wędlin w zależności od materiału na kanał to nie wiem, może to jest siła sugestii. U mnie betonu i beczki nie wyczuwam. Ważne aby dobrze wygrzać wędzrnie przed właściwym wędzeniem.

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam.

Chciałem zapytać o jeszcze jedną kwestię związana z kanałem dymowym.

Zwykle stosuje się kanał o długości ok. 1,5 m. Chyba, że wędzimy na zimno to oczywiście wymagany jest dłuższy. Czy taki kanał wystarcza do wędzenia na ciepło i na gorąco?

Jeżeli tak, to jakie może być zastosowanie drugiego "krótkiego" kanału (z drugiego paleniska) od dł. ok. 0,5 m?

Planując budowę chciałem zaprojektować wędzarnię "uniwersalną" do wędzenia na ciepło i gorąco. Być może zastosowanie 2 palenisk będzie pewnym "nadmiarem".

Słyszałem również, że niektórzy "grilują gorącym powietrzem" z paleniska umieszczonego obok rusztu. Dzięki temu kapiący tłuszcz nie wytwarza szkodliwych substancji itd.

Czy macie takie doświadczenia?

 

Z góry dziękuję za poradę

Link to comment
Share on other sites

Odpowiadam: jeśli długi kanał dymowy nie zapeni Ci otrzymania temp. 80 stopni do np. pieczenia kiełbasy to musisz faktycznie pomysleć o drugim palenisku które zapewni Ci otrzymanie tej temp. Ja w swojej beczkowej wędzarni mam dlugość kanału

właśnie ok 1,5 m i mogę wędzić i na zimno i na gorąco. Tyle że nie próbowałem latem kiedy temp. powietrza ma 20-30 stopni. Kanał dymowy mam nie ocieplony i w czasie 15 stopni na minusie w zimie spokojnie miałem w ocieplonej beczce temp. 60-80 stopni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam

 

Dostałem fajną rurę, ale pokryta jest na zewnątrz i w środku jakąś emalią ( ? ) ...

Czy to będzie żaroodporne czy wyroby będą tym śmierdziały ?

Wygląda to na emalię, ale zanim zamuruję wolę zapytać.

 

Druga sprawa to wytrzymałość na temperaturę takiej rury - nie popęka przy palenisku ?

Link to comment
Share on other sites

Jacbelfer! Rura ceramiczna jest wypalana w piecu i ta emalia jest efektem wypalania. Jeżeli bedzie coś odpadać to tylko wada glinki z której jest zrobiona. Rura ceramiczna nadaje się idealnie na kanał dymny. Co do zapachów to każdy materiał użyty do budowy wędzarni musi być przed wędzeniem właściwym, kilka godzin eksploatowany. Warstwa osadów sadzy - dymu i innych produktów pochodzących z pirolizy drewna, jest skuteczną warstwą ochronną. Oczywiście dotyczy to materiałów dopuszczonych do pracy temperaturze i zastosowania w budowie wędzarni takich jak beton, cegła drewno, blacha czarna itd.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Witam wszystkich serdecznie!

Mam kilka pytań na temat kanału dymnego, który mam zrobić w mojej nowej wędzarni. Wiem, że już się pojawiały podobne tematy ale nie znalazłem wszystkich potrzebnych informacji.Czy mogę zainstalować rurę fi 200, długość od 2,5 do 3m. Zamierzam zbudować wędzarnię z dwoma paleniskami. Czy rura dymna nie będzie za długa? Czy takie parametry będą dobre do wędzenia zimnym dymem?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
Co myślicie o wykonaniu dwóch kanałów dymnych z rury fi 20 wychodzących z jednego paleniska a wyloty w wędzarni jeden bliżej a drugi dalej. Myślę ze takie rozwiązanie sprawi że temperatura w całej wędzarni będzie jednakowa.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A ja trochę z innej "beczki"

Chodzi mi o wylot kanału dymowego w komorze.

Jestem w trakcie budowy wędzarni i z posiadanego materiału wylot kanału dymowego wypada mi nie centralnie w środku komory (w rzucie pionowym 1/2 x 1/2) lecz w 1/4 długości jednego boku, czyli 1/2 x 1/4.

Może ktoś użytkuje taką wędzarnię i mógłby podzielić się uwagami. Może takie ułożenie wylotu sprzyja lepszemu wędzeniu. Bo przypuszczam, że nad wylotem wędzi się lepiej i w takim przypadku jak mój istnieje możliwość odwrócenia kija z wędlinami w czasie wędzenia.

W przypadku centralnego wylotu obrócenie niewiele da, po bokach może być słabiej dowędzone. Cały czas mam na myśli wędzenie gorące, którego jakby większym jestem zwolennikiem, zwłaszcza wędzonek, które potem nie "ciągną" się przy jedzeniu.

Proszę o radę, bo nie wiem, czy wydłużać kanał?

Link to comment
Share on other sites

Zbudowałem dość zwartą grillowędzarnię i kanał dymowy powstał na drodze eksperymentów. Ponieważ jest bardzo krótki ( ok 30 cm ) myślałem najpierw dać rurkę ceramiczną, tzw drenarkę, ale raptem 7 cm średnicy było zdecydowanie za mało, więc powstał kanał z płytek szamotowych o przekroju +/- 8x12 cm. Ponieważ jest bardzo krótki to spełnia swoją rolę no i jest odporny na temperaturę. Wylot dymu jest w tylnej części komory i przesunięcie drewna w głąb paleniska pozwala na pieczenie na ruszcie w komorze.
Link to comment
Share on other sites

... Zbudowałem dość zwartą grillowędzarnię i kanał dymowy powstał z płytek szamotowych o przekroju +/- 8x12 cm. Ponieważ jest bardzo krótki to spełnia swoją rolę no i jest odporny na temperaturę ...

A propos płytek szamotowych, to nie masz problemów z ich zawilgoceniem? Czy nie romiękają, bo ponoć płytki szamotowe chłoną wilgoć. A warunki atmosferyczne są różne, śnieg, deszcz, wiatr?
Link to comment
Share on other sites

@ Romano

Nie powinno się nic dziać, bo kanał dymowy jest w zasadzie całkowicie odcięty od warunków zewnętrznych. Natomiast całe palenisko wymurowałem z cegły szamotki znalezionej pod chmurką przy stodole i jak sądzę przez dobrych kilka lat tak leżącej i nic się jej nie działo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...