Jump to content

Szynka długodojrzewająca


seban4

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum.

Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił:) później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat.

Pozdrawiam Sebastian

Link to comment
Share on other sites

Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie
Link to comment
Share on other sites

dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie

Mam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192132#192132

lub tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182453#182453

i tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156718#156718

no i kiełbaski końskie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=136908#136908

Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.

Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:

Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów.

PS

Nazywam się Darek

:grin:

Link to comment
Share on other sites

...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:

...

Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się

znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? :cool:

 

Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin:

 

BTW

No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin:

.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia

O jakie robactwo Ci chodzi :question:

Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających.

Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka.

Przed muchami, osami można założyć siatkę,

Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

witaj Sebastian

przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink:

p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim

w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni.

Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią

może napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...