seban4 Posted July 25, 2011 Report Share Posted July 25, 2011 Witam Serdecznie, Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum. Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat. Pozdrawiam Sebastian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seban4 Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 W temacie widzę cisza:)Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 W temacie widzę cisza:)Witaj Sebastianie, ale o co chodzi :question: Nie bardzo rozumiem o czym chcesz dyskutować. Podaj może trochę więcej na temat solenia i wędzenia. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seban4 Posted July 29, 2011 Author Report Share Posted July 29, 2011 Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenieMam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192132#192132 lub tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182453#182453 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156718#156718 no i kiełbaski końskie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=136908#136908 Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question: Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów. PS Nazywam się Darek :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 ...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question: ... Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin: BTW No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Ciechocinku pod tężniami.Byłem i używałem w Ciechocinku :grin: Właściwy klimat w sprawie dojrzewających to wilgotność... tak przypuszczam. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seban4 Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 Heh:) Widzę że z humorem:) ale dzięki za linki skorzystam:):)Ps co do Tężni to może patent sprzedać Włochom?:)Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konar 2009 Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 A jak uchronić szynkę przed robactwem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 :grin: nie raz zadajecie takie pytania,że brakuje odpowiedzi :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konar 2009 Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 A jak uchronić szynkę przed robactwem? Zjeść przed nimi :devil: A na serio to w pierwszej kolejności pozbyć się robactwa i problem się rozwiąże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzeniaO jakie robactwo Ci chodzi :question: Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających. Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka. Przed muchami, osami można założyć siatkę, Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konar 2009 Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 ok tak będzie jak piszesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 witaj Sebastian przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink: p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baraniąmoże napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts