Jump to content

Nacieranie ryb solą ......... ??


świadziu

Recommended Posts

Mam pytania odnośnie nacierania ryb przed wędzeniem:

- jaką solą najlepiej nacierać ryby ?

- jak długo ryby natarte solą powinny leżeć w lodówce ?

- czy są jakieś proporcje ile soli 1 kg ryby powinno wejść podczas nacierania ( zasypywania solą ryby )

- z tego co wyczytałem to po wyciągnięciu ryby z lodówki powinienem przed włożeniem jej do wędzarki porządnie ją wypłukać a potem wysuszyć - jak długo ją suszyć ?

 

Z góry dzięki za pomoc !!

Link to comment
Share on other sites

:grin: wcześniej ryby do wędzenia moczyłem w solance kilka godzin,solankę robiłem na ,,smaka,,czyli dawałem tyle soli ile w smaku MI odpowiadało :thumbsup: Teraz sole na sucho,trochę więcej jak do smażenia i odstawiam na kilka godzin do lodówki i jest OK :grin: :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

:grin: wcześniej ryby do wędzenia moczyłem w solance kilka godzin,solankę robiłem na ,,smaka,,czyli dawałem tyle soli ile w smaku MI odpowiadało :thumbsup: Teraz sole na sucho,trochę więcej jak do smażenia i odstawiam na kilka godzin do lodówki i jest OK :grin: :thumbsup:

grzegorz565, możesz podać mi jakieś konkrety jeśli chodzi o:

- jakiej soli używasz ( jodowanej, kamiennej czy jakiejś innej )

- ilość soli na rybe ( pstraga 30 cm ) lub na kilo ryb

- na ile godzin odstawiasz do lodówki ryby natarte solą ?

- jeśli masz sprawdzony przepis dotyczący wędzenia to byłbym wdzięczny jakbyś się nim podzielił :)

 

Ja dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i będę wdzięczny za jażdą poradę - NIGDY WCZESNIEJ NIE WĘDZIŁEM RYB ANI INNYCH PRZETWORÓW.

Link to comment
Share on other sites

:grin: sól-jaką MAM w domu,ilość soli-musisz pierwszy raz posolić na czuja i zobaczyć czy CI smakuje jak z mało to następnym razem dasz więcej lub mniej.Ja solę wieczorem i wędzę rano.Dopiero zaczynasz przygodę z wędzeniem to się nie przejmuj,raz wyjdzie lepiej ,raz gorzej a potem już tylko dobrze. :grin:
Link to comment
Share on other sites

grezgorz656,

wybacz ale na czuja nie będę robił bo się jeszcze okaże że stracę 100 sztuk ryb zanim wyjdzie to co ma wyjść.

Patrząc z mojej strony to kombinować moge sam nie pisząc na tym forum a jednak liczę na pomoc fachowców i ludzi którzy robią to od lat.

Wiec jeśli możesz to napisz mi konkretną odpowiedź na moje powyższe pytania a jeśli nie to ja wiem jak działa google :):)

Jeszcze raz zwracam się z prośbą do Was ludzi znających się w temacie który mnie interesuje o udzielenie pomocy laikowi !!

Link to comment
Share on other sites

No niestety chyba nikt Ci nie odpowie na Twoje pytanie tak jak sobie tego życzysz.Ryby większość z tych co solą na sucho robi to na oko.Co do solanki to możesz znaleźć na forum jej skład .Masz więc wybór.Albo solisz z ręki ,albo używasz solanki gdzie skład jest określony.Powodzenia
Link to comment
Share on other sites

czy są jakieś proporcje ile soli 1 kg ryby powinno wejść podczas nacierania

Ja znam taką proporcję >

3,5-5% soli . Ważne aby cienkie części ryby jak przybrzusze nie przesolić. Następnie zasolanie 60-90 min. Zasolone ryby wypłukać w wodzie.

PS

Ja bym 100 pstrągów zasolił w solance(tym bardziej jak bym nie miał doświaczenia).

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Wiec jeśli możesz to napisz mi konkretną odpowiedź na moje powyższe pytania a jeśli nie to ja wiem jak działa google :) :)

Jeśli wolisz otrzymać ponad setkę wersji solenia to google są dobrym wyborem.

Tutaj zaproponują ci jedynie jakieś kilkanaście :devil:

 

Gdybyś tyle samo energii i czasu, które włożyłeś w zadawanie pytań, przeznaczył w pierwszej kolejności na równie dokładne opisanie JAK słone chcesz te pstrągi otrzymać to na pewno byłoby wszystkim łatwiej. :grin:

 

Jeśli odpowiada ci słoność np. frytek u ...onalda :shock: , to ci nic nie zaproponuje, ale jeśli uważasz się w kwestii "słoności" za przeciętniaka, demokratyczną większość czy coś w tym stylu, to 1kg soli na 10 l wody i moczenie 12h powinno na pierwszy raz być najbezpieczniejszą dawką.

Link to comment
Share on other sites

:grin: patrząc na posty kolegi, chce kupić kombajn do wędzenia.100 ryb solić i w ciągu jednego wieczoru posiąść całą NASZĄ wiedzę na temat wędzenia.A na wcześniejsze NASZE posty szkoda czasu :grin: lepiej za podać nowy temat i ,,JA to mam pomysła na biznes,,A tak to się u NAS nie da.Trzeba zacząć od kilku sztuk, najtańsza wędzarnia to z beczki :grin: Do dzieła KOWBOJU. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Jeśli odpowiada ci słoność np. frytek u ...onalda :shock: , to ci nic nie zaproponuje, ale jeśli uważasz się w kwestii "słoności" za przeciętniaka, demokratyczną większość czy coś w tym stylu, to 1kg soli na 10 l wody i moczenie 12h powinno na pierwszy raz być najbezpieczniejszą dawką.

Paprykarz, dzięki za odpowiedź :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...