kajtek Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Witam Przedstawiam w kilku fotkach moją nową wedzarenke z piecem chlebowym Pomysł na budowe zaczerpnełem tu z waszej stronki oraz pare pomysłów swoich i wyszyszło cos takiego Zapraszam do oglądania http://kajtek.ng.pl/1.JPG http://kajtek.ng.pl/2.JPG http://kajtek.ng.pl/3.JPG http://kajtek.ng.pl/4.JPG http://kajtek.ng.pl/5.JPG http://kajtek.ng.pl/6.JPG http://kajtek.ng.pl/7.JPG http://kajtek.ng.pl/8.JPG http://kajtek.ng.pl/9.JPG http://kajtek.ng.pl/10.JPG http://kajtek.ng.pl/11.JPG http://kajtek.ng.pl/12.JPG http://kajtek.ng.pl/13.JPG http://kajtek.ng.pl/14.JPG http://kajtek.ng.pl/15.JPG http://kajtek.ng.pl/16.JPG http://kajtek.ng.pl/17.JPG http://kajtek.ng.pl/18.JPG http://kajtek.ng.pl/19.JPG Żadnej dokumętaci z budowy nie mam jedynie co to te fotki Pozdrawiam Kajtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Żadnej dokumętaci z budowy nie mam jedynie co to te fotki Pozdrawiam KajtekWitaj Kajtek.. te oto fotki już są dokumentacją :wink: Piękna wędzarnia , możesz być dumny z siebie i tego młodego pomocnika. Jeśli już wędziłeś to pochwal się jeszcze swoimi wyrobami no i wypiekiem chlebka oczywiście . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted July 27, 2011 Author Report Share Posted July 27, 2011 Wędziłem próbnie kurczaki i wyszły super :-) i nie wspomnę o chlebku palce lizać żytni na zakwasie http://kajtek.ng.pl/20.jpg za parę dni próbne wędzenie kiełbaski to podeśle fotki :-) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 kajtek, Bardzo ładna wędzarnia :clap: widać dbałość o szczegóły . Jak coś uwędzisz to w staw fotki ,jestem bardzo ciekawy jak się spisuje piec chlebowy ,jeszcze raz :clap: za trud i wysiłek włożony w to cacko. Pozdrawiam i życzę udanych wędzeń Bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 jest na czym oko zawiesić. Aż chce się patrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Bardzo estetyczna budowla :clap: . Możesz podać chociaż wymiary pieca chlebowego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 kajtek, piękne dzieło !Gratulacje!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Budowla zachwyciła mnie :clap: Czy mógłbyś dorzucić kilka zdjęć pieca chlebowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 Bardzo estetyczna budowla :clap: . Możesz podać chociaż wymiary pieca chlebowego ?nie pamietam wymiarów ale łatwo sobie obliczyc po ilośći cegieł dł-5cegieł szer 4 cegły i wysokosc-7 cegieł , ale gdyby bardzo były potrzebne to jakoś pomierze i podeśle . Co do fotek pieca to popatrzę co jeszcze mam i także wrzucę Dziękuje wszystkim za miłe komentarze :-))))) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Co do fotek pieca to popatrzę co jeszcze mam i także wrzucęZ góry dziękuję.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 a co jest w tych "szafeczkach" pod komorami pieca i wędzarni? bo w piecu pali się w komorze chyba hm? super sprawa, chyba postawię dokładnie takie samo...tylko muszę to lepiej zrozumieć :DDDDDD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 No właśnie, "szafeczki" - też o to chciałem spytać I jeszcze kilka pytań...Jaką miałeś temperaturę przy wędzeniu? Termometr przy piecu mierzy jaką temperaturę - wewnątrz pieca czy pomiędzy szamotem a klinkierem zewnetrznym? Czy przestrzeń pomiędzy klinkierem i szamotem zostawiłeś pustą czy czymś zasypałeś? Teraz zobaczyłem, że jest tam chyba wełna mineralna.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 Te szafeczki jak to nazwałeś to schowki które można wykorzystać na drewno lub na akcesoria :-))Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 dzięki śliczne...to znalazłem z Twoja pomocą swój wymarzony kombajn A co do termometra to na zdjęciu wydaje mi się że widzę sondę przy otwartych drzwiach i wygląda na to że mierzy ona temp. w komorze bezpośrednio...nie mylę się? a jak jest podłączony ten termometr w piecu chlebowym? da się go zainstalować również w drzwiach czy mija się to z celem??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 No właśnie, "szafeczki" - też o to chciałem spytać I jeszcze kilka pytań... Jaką miałeś temperaturę przy wędzeniu? Termometr przy piecu mierzy jaką temperaturę - wewnątrz pieca czy pomiędzy szamotem a klinkierem zewnetrznym? Czy przestrzeń pomiędzy klinkierem i szamotem zostawiłeś pustą czy czymś zasypałeś? Teraz zobaczyłem, że jest tam chyba wełna mineralna....Termometr jest umieszczony wewnątrz pieca chlebowego po środku z lewej strony i osiaga tem do 450 st tyle rozpalałem, ale do wypieku wystarczy 250 st i tak mi trzymał około 2 godzin i później temperatura spadała co godzine o pare stopni po 24 godz przy otwartym kominie i drzwiczkach w piecu było jeszcze ciepło około 50 st. Cegłe szamotową czyli przestrzeń między klinkierem okładałem wełną mineralną żeby go docieplić A jeśli chodzi o wędzenie to juz sam sobie dobierasz temperaturę w wedzarni Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Jeszcze jedno pytanie - jaki termometr zastosowałeś w piecu?Dzieki za cierpliwość i wszystkie informacje. I czekam na dodatkowe zdjęcia o ile je masz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 dzięki śliczne...to znalazłem z Twoja pomocą swój wymarzony kombajn A co do termometra to na zdjęciu wydaje mi się że widzę sondę przy otwartych drzwiach i wygląda na to że mierzy ona temp. w komorze bezpośrednio...nie mylę się? a jak jest podłączony ten termometr w piecu chlebowym? da się go zainstalować również w drzwiach czy mija się to z celem??? W wędzarni termometr jest w drzwiczkach a w piecu chlebowym termometr z sondą jest wewnątrz pieca można i w drzwiczkach , ale zeby sie rozpaliło to wyciagam drzwiczki aby sie nie przypaliły i żeby było dojście tlenu także myślę ze nie bardzo sie sprawdzi. Termometr kupiłem na allegro z sondą około 1 metra zrobie kilka fotek i wstawię jak to wygląda http://www.kajtek.ng.pl/21.jpg termometr do pieca chlebowego Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Dzięki Powtórzę za kolegą niedobry78: znalazłem z Twoją pomocą swój wymarzony kombajn - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 Witam Jak obiecałem wrzucę parę fotek z pieczenia pizzy , chlebka oraz wędzenia boczusi i schabów , i muszę powiedzieć ze jestem zadowolony z efektów :-))))))) Zobaczcie sami http://www.kajtek.ng.pl/01.JPG http://www.kajtek.ng.pl/02.JPG http://www.kajtek.ng.pl/03.JPG http://www.kajtek.ng.pl/04.JPG http://www.kajtek.ng.pl/05.JPG Dzieci wyrób własny :-)) http://www.kajtek.ng.pl/06.JPG http://www.kajtek.ng.pl/07.JPG http://www.kajtek.ng.pl/08.JPG http://www.kajtek.ng.pl/09.JPG http://www.kajtek.ng.pl/010.JPG http://www.kajtek.ng.pl/011.JPG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Wspaniałe to wyszło!!!!! :clap: :clap: :clap: Wyroby, palce lizać :thumbsup: Będziesz miał we mnie naśladowcę. Jak pomyslnie wszystko się ułoży to jesienią lub za rok na wiosnę zbuduję kopię Twojej wędzarni/piekarni.... Ten obiekt to jest to czego szukałem. Gratuluje efektów.Zbyszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Widać, że wędzarnia z piecem spełnia swoje zadania, ładne wyroby, ale cienką kiełbaskę to chyba podgrzewasz? :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz78 Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Widać efekty ja żałuje ze bez pieca zrobiłem pamiętam jak mama chleb piekła rewelacja muszę coś wymyślić życzę smacznego :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted August 8, 2011 Report Share Posted August 8, 2011 Piękna wędzarnia i wyroby gratuluję :clap: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek Posted August 12, 2011 Author Report Share Posted August 12, 2011 WitamTak kiełbaskę podgrzewam :-) była wędzona parę dni wcześniej, także wyszła super !!:-)Wcześniej wędziłem w metalowej wędzarni tak zwany pociąg, ale teraz bez porównanie wędzonki wychodzą lepiej.Dziś piekę chlebki, po pierwszych próbach wyszły super wiec teraz pare bochenków wiecej Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KMY Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 przyłączam się do gratulacji, sam też budowałem, to wiem ile pracy to kosztuje :clap: PozdrawiamKMY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.