świadziu Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Witam, jestem tu nowy i od razu piszę że laikiem w dziedzinie wędzenia i peklowania wędlin – nigdy tego nie robiłem.Czytam forum od kilku dni i poświęciłem kilkanaście godzin na czytaniu różnych postów lecz troszkę się pogubiłem jeśli chodzi o peklowanie Mam zamiar uwędzić boczek i żeberka i mam pytanie jak zrobić peklowanie bez użycia nastrzyków ale w solance ? Znalazłem poniższe tabele:http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469 Lecz wszędzie podane jest aby zrobić nastrzyk Gorąca prośba o podanie informacji jak zrobić peklowanie bez nastrzyków. Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” oznacza bez nastrzyków tylko samo moczenie w solance ? Kawałki mięsa będą miały około 1,5 kg wagi a czas peklowania to 5 dni. Sorki za moje pytania bo pewnie odpowiedzi na podobne pojawiały się już na forum lecz niestety ich nie znalazłem i dlatego pozwoliłem sobie na napisanie tego posta. Z góry wielkie dzięki za pomoc !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwek_57 Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Mam zamiar uwędzić boczek i żeberka i mam pytanie jak zrobić peklowanie bez użycia nastrzyków ale w solanceDo peklowania na mokro elementów cienkich (boczek, żeberka) nastrzyk nie jest wymagany. Peklujemy nie w solance, tylko w roztworze peklosoli i wody w stosunku jak w tabeli. Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” oznacza bez nastrzyków tylko samo moczenie w solancePeklowanie na sucho występuje wtedy gdy nie używamy wody, tylko samej peklosoli. Na przykład na wędliny peklujemy na sucho, w samej peklosoli. Można oczywiście zamiast peklosoli zastosować mieszankę peklosoli i soli w stosunku 50:50. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Czy w Waszym żargonie „PEKLOWANIE NA SUCHO” To nie jest określenie żargonowe tylko jak najbardziej czysto fachowe. Wszystko o peklowaniu znajdziesz na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 jestem tu nowy i od razu piszę że laikiem w dziedzinie wędzenia i peklowania wędlin – nigdy tego nie robiłem. http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych To tak na początek . Myślę że funkcja szukaj dużo pomoże . Jak już " liźniesz " trochę teorii to pytaj . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Witaj świadziu!!! Oj to króciutko czytasz forum, aby poznać i zrozumieć wielowiekową tradycję polskiego masarstwa. Ja czytałem stronę i forum 1,5 roku zanim się zalogowałem (wtedy jeszcze było można) i tak niewiele wiem , ale postaram Ci pomóc w kwestii która cię interesuje. Jest peklowanie suche i jest peklowanie mokre. Peklowanie na sucho popularne było w dawniejszych czasach i polegało na zasypywaniu w beczułkach lub garach ceramicznych mięsa mieszaniną soli i saletry. Mięso musiało być tak ułożone aby nie było powietrza między kawałkami i trwało zazwyczaj 4 - 6 tygodnie. Po peklowaniu mięso płukano lub moczono z nadmiaru soli, potem osuszano i wędzono.W związku z niedoborem czasu , wymyślono peklowanie na mokro to znaczy: peklowanie w wodnym roztworze peklosoli, i można obyć się bez nastrzyku, ale peklowanie i tak musi trwać ze trzy tygodnie, tak aby zapeklować mięso w całym kawałku. Nie bójmy się nastrzyku ono tylko przyspiesza peklowanie. Jeśli nie masz nastrzykiwarki, to wystarczy zwykła strzykawka lekarska 20 ml i igła 1,4 mm kupiona za grosze w aptece. Do zrobienia dobrych stężeń potrzebna jest TABELA PEKLOWAŃ DZIADKA. Pozdrawiam. [ Dodano: Sob 30 Lip, 2011 11:12 ]No widzę że zanim napisałem jednym palcem posta, to koledzy opisali co i jak :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts