dzus Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Witam mam taki oto problem Podczas wędzenia nie "wytwarza" się dym, wędziłem mokrym, świeżym owocowym i dębem półsuchym. z temperaturą nie ma problemu śmiało operuje między 40-70 ale wcale nie ma dymu. pojawił się w początkowej fazie a potem znikł. palenisko mam wyłożone szamotem i kanał dymny ceramiczny (załączam fotki z procesu budowy moze to cos pomoze) drewno wypala się na wegiel drzewny nie na popiół drzwiczki mam prowizoryczne wiec raczej szczelne nie sa moze ktoś bedize w stanie podpowiedziec gdzie tkwi problem, wczesniej było w porządku od 2 wędzen zamiast wedzonek mam pieczenie (chociaz równie pyszne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 wcale nie ma dymu. pojawił się w początkowej fazie a potem znikł.Jeżeli na ten piękny żar, który pokazałeś na czwartym zdjęciu położysz gruby kawał drewna i przysypiesz lekko wilgotnymi trocinami to d y m b y ć m u s i. Wszystkie płomienie powinny być zduszone oraz mocno ograniczony dopływ powietrza do paleniska. Jak nie masz drzwiczek to przystaw blachą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Spróbuj położyć na żar pojemnik z wodą, która parując powinna zwiększyć wilgotność dymu. Najpierw wypróbuj to, o czym pisała EAnna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Jeżeli na ten piękny żar, który pokazałeś na czwartym zdjęciu położysz gruby kawał drewna i przysypiesz lekko wilgotnymi trocinami to d y m b y ć m u s i. Wszystkie płomienie powinny być zduszone oraz mocno ograniczony dopływ powietrza do paleniska. Jak nie masz drzwiczek to przystaw blachą. Dokładnie EAnna pierwsze wygrzewam wędzarnie rozpalając drewno jak się wypali dokładam drewno na ten żar i zamykam palenisko blachą. Przygasi sie i dym idzie że cho cho. A później w miarę dodaję zmoczonych trocin na ogień(żar). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzus Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 problem w tym że nic nie pomaganawet moczyłem drzewo w wiadrze z wodądrzwiczek nie mam ale ma na wymiar dociętą blachę z uchwytemwedzarnia bedzie dopiero wyknczana dlatego mam jeszcze mozliwosc przerobienia tego czy owego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Zrób zdjęcia obecnego stanu i czekaj na odpowiedz. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 dzus jaka jest długość i przekrój kanału dymowego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzus Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 długość kanału dymowego ok 2 metryzastanawiam sie czy nie ma wpływu fakt, że rura dymowa w palenisku nie jest na górze tylko z boku, ale działało dobrze co widac na fotkach nawet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 że rura dymowa w palenisku nie jest na górze tylko z bokuw tym wypadku to nie ma takiego znaczenia, bo tu raczej nie o ciąg chodzi, bo przecież widać na pierwszych zdjęciach, ze dym bucha jak z parowozu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Witaj dzus, ,masz za mocny cug,przystaw 3/4 rury i przymknij drzwiczki ( blachę) i musi dymić- nawet suche drewno , ograniczając dopływ powietrza będzie kopcić że ho ho . Przede wszystkim to wstaw aktualne fotki a jeżeli te są aktualne to buduj dalej bez obaw ,będzie dobrze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 A nie wydaje się Wam, że przekrój kanału + jego długość może powodować brak dymu? Musi bardzo dobrze napalić w palenisku aby wysłać ciepło do komory, a wtedy może zapomnieć o dymie .... zapach będzie, ale już nie taki i tym podobne historie ... duża temperatura spalania drewna itd.... itd ... AndyAndy mógłby tutaj bardzo pomóc ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Proszę spojrzeć na to zdjęcie: Widać na nim otwartą komorę spalania, brak dymu na wylocie, ale przy palenisku dymi aż miło, czemu ? Temu, że dym wybrał prostszą drogę niż 2-metrowy kanał dymowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzus Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 dotychczas po zamknięciu "drzwiczek" wedzarnia funkcjonowała normalnie, nie miałem problemów z dymem. spróbuję przerobic palenisko ( w sumie miałem zamiar przeniesc wlot na drugą stronę żeby nie dytmic na wiatę) wiec mam okazję pobawić się i poeksperymentować dzieki za pomocpoinformuje o efektach, moze pomoze to komus uniknąć błędów w przyszłości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Proszę spojrzeć na to zdjęcie:Obrazek Widać na nim otwartą komorę spalania, brak dymu na wylocie, ale przy palenisku dymi aż miło, czemu ?Temu, że dym wybrał prostszą drogę niż 2-metrowy kanał dymowy.Popieram w zupełności .... miroWięc kwestia leży w doborze długości kanału. Narazie palenisko zostaw w spokoju. Nie podajesz danych co do przekroju kanału (okrąg,kwadrat, prostokąt) jakie wymiary, jaka średnica? Sam miałem podobne problemy jakiś czas temu po przestawieniu mojej wędzarni, ale dzięki pomocy koleżanek i kolegów z forum moje urządzonko nadal działa, ba działa lepiej .... :grin: :clap: Ja osobiście, jeśli było by to możliwe zamieniłbym miejsce grilla z miejscem wędzarni, podejrzewam, że problem by zniknął ... [ Dodano: Nie 31 Lip, 2011 12:04 ]dzus napisał, drewno wypala się na wegiel drzewny nie na popiółZbyt duża temperatura spalania drewna!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Miałem podobne problemy. Żeby wygrzać wędzarnię muszę bardzo mocno napalić w palenisku, i potem, co bym nie włożył to dymu jak na lekarstwo. Pewnie dopala się po drodze do komory. W tej sytuacji zamknięcie paleniska spowoduje produkcję śmierdzącego dymu. Teraz wędzarnię wygrzewam grzałką elektryczną a w palenisku palę delikatnie (drewno kładę na ciemno czerwony żar) i wreszcie dym bardzo ładnie pachnie i kolor wędzonek też ładny. Ja osobiście, jeśli było by to możliwe zamieniłbym miejsce grilla z miejscem wędzarni, podejrzewam, że problem by zniknął .Popieram całkowicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 ...wedzarnia bedzie dopiero wyknczana dlatego mam jeszcze mozliwosc przerobienia tego czy owego... Dzus, jeśli czytałeś porady Dziadka na temat techniki wędzenia i budowy wędzarni to warto wyciągnąć wnioski. Powinno to ciebie skłonić do "przeprojektowania" twojej wędzarni, bo "przeca" nie chodzi o to by wędzarnia pełniła funkcje "ogrodowego krasnala"? Skoro ma być "tanio" i dobrze to komora z "paleniskiem bezpośrednim" z uchylnym dachem? A może to za bardzo odbiega od "stylu" ....... ? :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Nie ma co "chopa" zniechęcać do wędzenia i budowy wędzarni. Dobrze by było, aby po prostu użył wyszukiwarki i znalazł odpowiedzi na niektóre z nurtujących go pytań. Wnioski musi zacząć wyciągać sam. Każdy tutaj służy poradą, lepszą lub jeszcze lepszą Jeśli ich nie słucha to tak jak wyżej napisałem wyszukiwarka i leci z koksem ...a jak nie ... to hmm... mój ojciec zwykł mawiać "... kto się nie słucha ojca i matki, ten się słucha psiej skóry..." jeśli kolega będzie nadal konstrukcyjnie przerabiał palenisko, aby walor estetyczny nie zniknął, lub grill ładniej się prezentuje obok pieca chlebowego, to cóż, powodzenia życzyć.... i dodam, może troszkę uszczypliwie, ale to "wytwarzanie" przez ciebie węgla drzewnego w swojej wędzarni ma swoje dobre strony ... możesz użyć go potem do grillowania na swoim "kombajnie" wielozadaniowym, a to wtedy okazuje się, będzie wersja oszczędna :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzus Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 robiłem etapami i próbowałem po drodzejak widać dymu było jak w parowozie i nie miałem z tym problemuzamienic miejscami grilla z wędzarnią juz nie moge ( juro podesle fotki_ale moge skrócić kanał wkuwając sie od tyłu i robiąc dodatkowe palenisko z tyłuspecjalnie nie wykanczałem wszystkiego dopiero wprowadzam sie do nowego domu wiec teraz bede miał czas na wykonczenie wedzarni i wiatyzrobie jutro fotki i opisze jakie moge przyjąć rozwiązania moze ktos bedize mógł doradzić lub odradzićdzieki wszystkim za zainteresowanie p.s. wczorajszy schab "upiekł się" wyśmieniciei serek twarogowy z przepsu ze strony tez pierwsza klasa TYLKO DYMU MALOhehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Myślę, że nie musisz skracać kanału. Przecież to co teraz pokazujesz to tylko namiastka tego co będzie w końcu. Postaw kolego tam gzie ma być komora kawałek dłuższej rury aby wymusić cug, a zobaczysz efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Najgorsze jest to że na podstawie zdjęć możemy "gdybać" Założenia były takie: A widzimy coś takiego: Teraz nie wiadomo czy to zdjęcie okłamuje czy kanał dymowy wygięty jest do góry po czym schodzi w dół ? Do tego dołożyć 2 metry kanału dymowego i odprowadzenie dymu "z boku" cokolwiek to znaczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 czy kanał dymowy wygięty jest do góry po czym schodzi w dół ?mi też jakoś ten kanał jak by przy komorze w dół schodzi... może i problem leży po części również w za małym kącie nachylenia kanału dymowego ? Nachylenie powinno wynosić coś min 8% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzus Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 w sumie do tej pory było ok był dym itd załączam zdjęcie mniej wiecej jak to wygląda teraz robione kilka miesiecy temu ale niewiele na razie zmieniałem oprócz zrobienia drzwiczek sprobuje jutro przepalic i zrobic fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 sprobuje jutro przepalic i zrobic fotki Czekamy na pewno znajdzie się jakieś rozwiązanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Patrząc na ostatnie zdjęcie i cegły przewód dymowy jest ułożony prawie bez nachylenia.Tylko, że te zdjęcia niewiele oddają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Tylko, że te zdjęcia niewiele oddają.Właśnie :smile: Chyba, że zdjęcie przekłamuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.