Jump to content

problem z produkcją dymu!!!

Recommended Posts

Witam

mam taki oto problem

Podczas wędzenia nie "wytwarza" się dym, wędziłem mokrym, świeżym owocowym i dębem półsuchym. z temperaturą nie ma problemu śmiało operuje między 40-70

ale wcale nie ma dymu. pojawił się w początkowej fazie a potem znikł.

palenisko mam wyłożone szamotem i kanał dymny ceramiczny (załączam fotki z procesu budowy moze to cos pomoze)

drewno wypala się na wegiel drzewny nie na popiół

drzwiczki mam prowizoryczne wiec raczej szczelne nie sa

moze ktoś bedize w stanie podpowiedziec gdzie tkwi problem, wczesniej było w porządku

od 2 wędzen zamiast wedzonek mam pieczenie (chociaz równie pyszne)

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

wcale nie ma dymu. pojawił się w początkowej fazie a potem znikł.

Jeżeli na ten piękny żar, który pokazałeś na czwartym zdjęciu położysz gruby kawał drewna i przysypiesz lekko wilgotnymi trocinami to d y m b y ć m u s i. Wszystkie płomienie powinny być zduszone oraz mocno ograniczony dopływ powietrza do paleniska.

Jak nie masz drzwiczek to przystaw blachą.

Jeżeli na ten piękny żar, który pokazałeś na czwartym zdjęciu położysz gruby kawał drewna i przysypiesz lekko wilgotnymi trocinami to d y m b y ć m u s i. Wszystkie płomienie powinny być zduszone oraz mocno ograniczony dopływ powietrza do paleniska.

Jak nie masz drzwiczek to przystaw blachą.

Dokładnie EAnna pierwsze wygrzewam wędzarnie rozpalając drewno jak się wypali dokładam drewno na ten żar i zamykam palenisko blachą. Przygasi sie i dym idzie że cho cho. A później w miarę dodaję zmoczonych trocin na ogień(żar).

problem w tym że nic nie pomaga

nawet moczyłem drzewo w wiadrze z wodą

drzwiczek nie mam ale ma na wymiar dociętą blachę z uchwytem

wedzarnia bedzie dopiero wyknczana dlatego mam jeszcze mozliwosc przerobienia tego czy owego

długość kanału dymowego ok 2 metry

zastanawiam sie czy nie ma wpływu fakt, że rura dymowa w palenisku nie jest na górze tylko z boku, ale działało dobrze co widac na fotkach nawet

Witaj dzus, ,masz za mocny cug,przystaw 3/4 rury i przymknij drzwiczki ( blachę) i musi dymić- nawet suche drewno , ograniczając dopływ powietrza będzie kopcić że ho ho .

Przede wszystkim to wstaw aktualne fotki a jeżeli te są aktualne to buduj dalej bez obaw ,będzie dobrze .

A nie wydaje się Wam, że przekrój kanału + jego długość może powodować brak dymu? Musi bardzo dobrze napalić w palenisku aby wysłać ciepło do komory, a wtedy może zapomnieć o dymie .... zapach będzie, ale już nie taki i tym podobne historie ... duża temperatura spalania drewna itd.... itd ... AndyAndy mógłby tutaj bardzo pomóc ... ;)

dotychczas po zamknięciu "drzwiczek" wedzarnia funkcjonowała normalnie, nie miałem problemów z dymem.

spróbuję przerobic palenisko ( w sumie miałem zamiar przeniesc wlot na drugą stronę żeby nie dytmic na wiatę) wiec mam okazję pobawić się i poeksperymentować

dzieki za pomoc

poinformuje o efektach, moze pomoze to komus uniknąć błędów w przyszłości

Proszę spojrzeć na to zdjęcie:

Obrazek

Widać na nim otwartą komorę spalania, brak dymu na wylocie, ale przy palenisku dymi aż miło, czemu ?

Temu, że dym wybrał prostszą drogę niż 2-metrowy kanał dymowy.

Popieram w zupełności .... miro

Więc kwestia leży w doborze długości kanału. Narazie palenisko zostaw w spokoju. Nie podajesz danych co do przekroju kanału (okrąg,kwadrat, prostokąt) jakie wymiary, jaka średnica? Sam miałem podobne problemy jakiś czas temu po przestawieniu mojej wędzarni, ale dzięki pomocy koleżanek i kolegów z forum moje urządzonko nadal działa, ba działa lepiej .... :grin: :clap:

Ja osobiście, jeśli było by to możliwe zamieniłbym miejsce grilla z miejscem wędzarni, podejrzewam, że problem by zniknął ... :)

[ Dodano: Nie 31 Lip, 2011 12:04 ]

dzus napisał,

drewno wypala się na wegiel drzewny nie na popiół

Zbyt duża temperatura spalania drewna!!!

Miałem podobne problemy. Żeby wygrzać wędzarnię muszę bardzo mocno napalić w palenisku, i potem, co bym nie włożył to dymu jak na lekarstwo. Pewnie dopala się po drodze do komory. W tej sytuacji zamknięcie paleniska spowoduje produkcję śmierdzącego dymu. Teraz wędzarnię wygrzewam grzałką elektryczną a w palenisku palę delikatnie (drewno kładę na ciemno czerwony żar) i wreszcie dym bardzo ładnie pachnie i kolor wędzonek też ładny.

Ja osobiście, jeśli było by to możliwe zamieniłbym miejsce grilla z miejscem wędzarni, podejrzewam, że problem by zniknął .

Popieram całkowicie

...wedzarnia bedzie dopiero wyknczana

dlatego mam jeszcze mozliwosc przerobienia tego czy owego...

Dzus, jeśli czytałeś porady Dziadka na temat techniki

wędzenia i budowy wędzarni to warto wyciągnąć wnioski. :cool:

Powinno to ciebie skłonić do "przeprojektowania"

twojej wędzarni, bo "przeca" nie chodzi o to

by wędzarnia pełniła funkcje "ogrodowego krasnala"? :cool:

Skoro ma być "tanio" i dobrze to komora

z "paleniskiem bezpośrednim" z uchylnym dachem?

A może to za bardzo odbiega od "stylu" ....... ? :grin:

.

Nie ma co "chopa" zniechęcać do wędzenia i budowy wędzarni. Dobrze by było, aby po prostu użył wyszukiwarki i znalazł odpowiedzi na niektóre z nurtujących go pytań. Wnioski musi zacząć wyciągać sam. Każdy tutaj służy poradą, lepszą lub jeszcze lepszą :D Jeśli ich nie słucha to tak jak wyżej napisałem wyszukiwarka i leci z koksem ...a jak nie ... to hmm... mój ojciec zwykł mawiać "... kto się nie słucha ojca i matki, ten się słucha psiej skóry..." jeśli kolega będzie nadal konstrukcyjnie przerabiał palenisko, aby walor estetyczny nie zniknął, lub grill ładniej się prezentuje obok pieca chlebowego, to cóż, powodzenia życzyć.... i dodam, może troszkę uszczypliwie, ale to "wytwarzanie" przez ciebie węgla drzewnego w swojej wędzarni ma swoje dobre strony ... możesz użyć go potem do grillowania na swoim "kombajnie" wielozadaniowym, a to wtedy okazuje się, będzie wersja oszczędna :lol: Pozdrawiam :)

robiłem etapami i próbowałem po drodze

jak widać dymu było jak w parowozie i nie miałem z tym problemu

zamienic miejscami grilla z wędzarnią juz nie moge ( juro podesle fotki_

ale moge skrócić kanał wkuwając sie od tyłu i robiąc dodatkowe palenisko z tyłu

specjalnie nie wykanczałem wszystkiego

dopiero wprowadzam sie do nowego domu wiec teraz bede miał czas na wykonczenie wedzarni i wiaty

zrobie jutro fotki i opisze jakie moge przyjąć rozwiązania moze ktos bedize mógł doradzić lub odradzić

dzieki wszystkim za zainteresowanie

p.s. wczorajszy schab "upiekł się" wyśmienicie

i serek twarogowy z przepsu ze strony tez pierwsza klasa

TYLKO DYMU MALO

hehe

Najgorsze jest to że na podstawie zdjęć możemy "gdybać"

Założenia były takie:

A widzimy coś takiego:

Teraz nie wiadomo czy to zdjęcie okłamuje czy kanał dymowy wygięty jest do góry po czym schodzi w dół ?

Do tego dołożyć 2 metry kanału dymowego i odprowadzenie dymu "z boku" cokolwiek to znaczy.

czy kanał dymowy wygięty jest do góry po czym schodzi w dół ?

mi też jakoś ten kanał jak by przy komorze w dół schodzi... może i problem leży po części również w za małym kącie nachylenia kanału dymowego ? Nachylenie powinno wynosić coś min 8%

w sumie do tej pory było ok był dym itd

załączam zdjęcie mniej wiecej jak to wygląda teraz robione kilka miesiecy temu ale niewiele na razie zmieniałem oprócz zrobienia drzwiczek

sprobuje jutro przepalic i zrobic fotki