lesniak Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Witam mam taki problem mianowicie kolega remontuje mieszkanie i chciałby wygłuszyć ścianę miedzy sąsiadami czy ktoś wie jak to zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 rozumiem, że jest to ściana boczna wewnętrzna w mieszkaniu? Najłatwiej do sciany przykręcic "łaty" drewniane lub metalowe o grub 5 cm i tak zrobiona konstrukcje wypełnic wełna mineralną, a na to przykręcić podwójnie płyty kartonowo-gipsowe (suchy tynk). Dobrym wygłuszaczem jest też korek. ale to juz większe koszty... Może tutaj cos znajdziesz: http://www.dobrzemieszkaj.pl/a/2208,Cisza_za_sciana,,sypialnie PS już wywaliłem ten styropian, jakoś z rozpędu o nim pomyślałem, można go stosować na podłogi, często stosowany jest do wypełniania przestrzeni miedzy legarami w starym budownictwie w stropach. Ja mam zrobioną tak ścianę,( tzn wełna i podwójna płyta) łazienka-przedpokój i jest naprawdę cicho, z tym, ze grubość ściany to łacznie (4xpłyta plus stelarz) wynosi ok 150mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Jako budowlaniec popieram poradę pokemona tylko nie dawaj styropianu tylko wełnę mineralną bo styropian nie przepuszcza powietrza i ściana nie oddycha! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Styropian rezonuje, więc pozostaje wełna okładzina powinna powstać nie na łatach tylko na ruszcie z profili mocowanych do ściany wieszakami elastycznymi.... każdy element styczny z elementami nośnymi budynku (wieszaki, profile) podklejony przekładkami tu przykładowa instrukcja http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/files/etapy_zabudowy/okladziny_na_profilach.pdf pomijam już że najlepiej byłoby zbudować niezależną ściankę osłonową :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 Dziękuje za pomoc też koledze mówiłem o wełnie mineralnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Widziałem jak wygłuszano pomieszczenie sterowni klimatyzacji na Polibudzie w Gdańsku - dziesięć płyt kartonowo gipsowych , a między każdą płytą cienka warstwa wełny mineralnej . Cisza na zewnątrz a w środku uszy bolą . Posłuchaj Pokemona . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Nie wiem czy znacie metodę wygłuszania przy pomocy opakowań na jajka: Podobno bardzo skuteczna rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 1, 2011 Report Share Posted August 1, 2011 Tą metodę ( na jajka) stosuję się by zlikwidować pogłos , echo , czy jak to zwał w studiach nagrań itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts