Jump to content

Wygłuszenie scian

lesniak

Recommended Posts

rozumiem, że jest to ściana boczna wewnętrzna w mieszkaniu? Najłatwiej do sciany przykręcic "łaty" drewniane lub metalowe o grub 5 cm i tak zrobiona konstrukcje wypełnic wełna mineralną, a na to przykręcić podwójnie płyty kartonowo-gipsowe (suchy tynk). Dobrym wygłuszaczem jest też korek. ale to juz większe koszty...

Może tutaj cos znajdziesz:

http://www.dobrzemieszkaj.pl/a/2208,Cisza_za_sciana,,sypialnie

PS już wywaliłem ten styropian, jakoś z rozpędu o nim pomyślałem, można go stosować na podłogi, często stosowany jest do wypełniania przestrzeni miedzy legarami w starym budownictwie w stropach.

Ja mam zrobioną tak ścianę,( tzn wełna i podwójna płyta) łazienka-przedpokój i jest naprawdę cicho, z tym, ze grubość ściany to łacznie (4xpłyta plus stelarz) wynosi ok 150mm.

Styropian rezonuje, więc pozostaje wełna

okładzina powinna powstać nie na łatach tylko na ruszcie z profili mocowanych do ściany wieszakami elastycznymi....

każdy element styczny z elementami nośnymi budynku (wieszaki, profile) podklejony przekładkami

tu przykładowa instrukcja http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/files/etapy_zabudowy/okladziny_na_profilach.pdf

pomijam już że najlepiej byłoby zbudować niezależną ściankę osłonową :wink:

Widziałem jak wygłuszano pomieszczenie sterowni klimatyzacji na Polibudzie w Gdańsku - dziesięć płyt kartonowo gipsowych , a między każdą płytą cienka warstwa wełny mineralnej . Cisza na zewnątrz a w środku uszy bolą .

Posłuchaj Pokemona .