lukial Posted August 6, 2011 Report Share Posted August 6, 2011 Witam serdecznie. Po przeczytaniu tego http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/495-niemcy-szynka-szwarcwaldzka-schwarzwalder-schinken-informacje artykułu bardzo zdziwiło mnie wędzenie sosną zacząłem przeszukiwać forum i na ten temat nic nie udało mi się znaleźć. Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przeraża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted August 6, 2011 Report Share Posted August 6, 2011 Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przerażaChodzi Tobie o metodę zimnego wędzenia sosną, czy o zrobienie orginalnej Schwarzwälder Schinken :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukial Posted August 6, 2011 Author Report Share Posted August 6, 2011 No przede wszystkim o cały przepis ale o sośnie też nic nie znalazłem a to właśnie ten punkt przepisu mnie zdziwił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 No przede wszystkim o cały przepisDokładnego przepisu na orginalną szynkę sz. nie znam. Zwiedzałem parę lat temu zakład który takie szynki produkuje. Jeśli dobrze pamiętam to nie ma dokładnej jednej receptury, dlatego że każda firma swojej pilnuje. Kierować możesz się recepturami na wędliny dojrzewające i wędzone na zimno jak np. Schinkenspeck http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1601&Itemid=4 Co dotyczy wędzenia to już musisz sam się odważyć na drewno iglaste jak sosna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukial Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały proces . Przepis na Schinkenspeck widziałem i przypadł mi do gustu myślę że jak położę kostkę brukową i altanę przy swojej wędzarni to przetrę szlaki z tą sosną, ale to jeszcze trochę potrwa gdyż pracy mam mnóstwo. W jednym z postów ktoś pisał o tym że dodaje sosnę do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały procesAle ten świat jest mały, właśnie tą firme zwiedzałem :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukial Posted August 10, 2011 Author Report Share Posted August 10, 2011 Jestem w 99% pewien że w przepisie jest błąd gdyż szynka jest wędzona drzewem jodłowym a nie sosnowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Jestem w 99% pewien że w przepisie jest błądTen 1% to dopuszczalna mieszanka jodły, sosny i świerku. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomala Posted October 19, 2011 Report Share Posted October 19, 2011 Niedawno wędziłem olchą szynkę na gorąco i parzoną i na koniec a było już ciemno przez nieuwagę wrzuciłem dwie szczapy sosny.Szynka wyszła o bardzo ciekawym,lekko żywicznym zapachu.Mnie i moim znajomym bardzo smakowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert69 Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Miejsce - Gliwice (własna wędzarnia)Data - 26.10.2013 r. 8:00 STARTProces - Wędzenie (buk 40%, buk 55%, igliwie i szyszki jodły 5%)Produkt - SchikenWyniki po wędzeniu - wizualne (zdjęcia) i smakowe (opis) 27.10.2013 r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomcio Kielbaska Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Dla zainteresowanych podaje orginalny przepis na "Schwarzwälder Schinken".Na litr peklowiny daje sie:120g mieszanki peklujacejlyzeczka do kawy cukrupolowe (?) zabka czosnku2 listki laurowe1 lyzeczka do kawy kolendry Wedzi sie albo w sosnowych, albo swierkowych wiorach, dodajac 1-2 szyszki do uzyskania typowej ciemnej barwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Tomcio Kielbaska ," na litr peklowiny " to marynata czy mieso ? , ja rozumie ze jest to marynata , jak dlugo pelklujemy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Szynka z czarnego lasu od dawna mnie intryguje. U nas w sklepach sprzedają coś z tą nazwą ale szynka trochę podwędzona i gotowana, i sztucznie okopcona. Żaden oryginał. W krótkiej przyszłości spróbuje zrobić swoją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 ale szynka trochę podwędzona i gotowana, i sztucznie okopcona. Żaden oryginał. W krótkiej przyszłości spróbuje zrobić swoją. Nie wspominaj o kopceniu, bo dostanie Ci się od pucusia sterylnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomcio Kielbaska Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Szynke pekluje sie na mokro przez dwa tygodnie, obsusza jeden dzien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert69 Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 (edited) Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x bukRobię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotek Edited December 3, 2013 by Bert69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszezg Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x bukRobię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotekKolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KURP Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 tu masz kolego zdjęcie mojego Schinkenspeck'a https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/?p=300810 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) Witam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken " pozdrawiam Edited January 15, 2014 by wiesław gil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert69 Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 (edited) Fotka wyrobówWitam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken " pozdrawiamPewnie słyszałeś także, że użyte mięso musi byś z okolic Szwarcwaldu. My mamy dostęp do naszego mięsa i stosujemy nasze metody. Te kilka gałązek świerku daje łagodny aromat. A nikt nie sprzedaje takich wyrobów pod nazwą szynki Szwarcwaldzkiej, tylko używamy nazewnictwa dla własnych i postowych potrzeb. Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x bukRobię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotekKolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną? Sól z peklosolą 50/50 - ok 70g mieszanki na 1 kg mięsaMocno wcieramy w mięcho, wysypujemy na dno, układamy luźno skórą w dół i zasypujemy od góry.Codziennie masujemy mięso, nie wylewamy powstałego soku.Po ok 5-7 dniach przy mniejszych kawałkach (0,5–0,7 kg) lub 8-10 przy większych (0,8–1,0 kg)moczymy w wodzie ok. 1 litr na 1 kg mięsa, która w początkowo ma 40˚C (czas: 1 dzień peklowania x 1-1,5 godziny moczenia).Następnie odstawiamy mięso na kratkę w lodówce na 2-3 dni (suszenie (ociekanie) i dojrzewanie).Przewędzić w zimnym dymie 30˚ - 35˚ przez 2 dni po 7 godzin lub w temperaturze 45˚- 55˚ przez 8 - 10 godzin).Stygnięcie w wędzarniku do rana. 1 - 2 dni w mieszkaniu na kiju - pałaszowanie.Wędzę w takiej wędzarniiA ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.Czytałem trochę ale głównie piszą o świerku. Cytat "To co nadaje tej szynce niepowtarzalny smak to specjalny dym używany do wędzenia, o którym stanowi specjalna mieszanka z szyszek, igieł i zrębek (wiórków) świerkowych. Po uwędzeniu szynka dojrzewa jeszcze 3-4 tygodnie." Edited January 5, 2015 by Bert69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 (edited) Bert96 sam sobie zaprzeczasz - bo wpierw cytujesz Wiesława jednocześnie negując jego wypowiedź a , na koniec odnosisz się do postu Pepe , pisząc , że "trochę czytasz" , i prawie cytujesz Wiesława , któremu zaprzeczyłeś chwilę wcześniej... No cóż , żal....i nie pisz o sobie "My stosujemy..." , a Gliwice naprawdę leżą niedaleko Szwarcwaldu... Edited January 6, 2015 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw57 Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.Tak gwoli informacji: jodła to jeden z trzech gatunków iglastych, które nie mają żywicy. Poza nią to jeszcze cis i jałowiec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts