Jump to content

SZYNKA SZWARCWALDZKA

lukial

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Po przeczytaniu tego http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/495-niemcy-szynka-szwarcwaldzka-schwarzwalder-schinken-informacje artykułu bardzo zdziwiło mnie wędzenie sosną zacząłem przeszukiwać forum i na ten temat nic nie udało mi się znaleźć. Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przeraża.

Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przeraża

Chodzi Tobie o metodę zimnego wędzenia sosną, czy o zrobienie orginalnej Schwarzwälder Schinken :question:

:grin:

No przede wszystkim o cały przepis

Dokładnego przepisu na orginalną szynkę sz. nie znam.

Zwiedzałem parę lat temu zakład który takie szynki produkuje. Jeśli dobrze pamiętam to nie ma dokładnej jednej receptury, dlatego że każda firma swojej pilnuje.

Kierować możesz się recepturami na wędliny dojrzewające i wędzone na zimno jak

np. Schinkenspeck

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1601&Itemid=4

Co dotyczy wędzenia to już musisz sam się odważyć na drewno iglaste jak sosna.

Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały proces
. Przepis na Schinkenspeck widziałem i przypadł mi do gustu myślę że jak położę kostkę brukową i altanę przy swojej wędzarni to przetrę szlaki z tą sosną, ale to jeszcze trochę potrwa gdyż pracy mam mnóstwo. W jednym z postów ktoś pisał o tym że dodaje sosnę do wędzenia.

• 2 months later...
  • 1 year later...

Dla zainteresowanych podaje orginalny przepis na "Schwarzwälder Schinken".

Na litr peklowiny daje sie:

120g mieszanki peklujacej

lyzeczka do kawy cukru

polowe (?) zabka czosnku

2 listki laurowe

1 lyzeczka do kawy kolendry

Wedzi sie albo w sosnowych, albo swierkowych wiorach, dodajac 1-2 szyszki do uzyskania typowej ciemnej barwy.

• 1 month later...

Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.

55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x buk

Robię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotek

Edited by Bert69

• 1 month later...

Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.

Kolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną?:)

• 11 months later...

Fotka wyrobów

Witam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken "  :) pozdrawiam

Pewnie słyszałeś także, że użyte mięso musi byś z okolic Szwarcwaldu. My mamy dostęp do naszego mięsa i stosujemy nasze metody. Te kilka gałązek świerku daje łagodny aromat. A nikt nie sprzedaje takich wyrobów pod nazwą szynki Szwarcwaldzkiej, tylko używamy nazewnictwa dla własnych i postowych potrzeb.

Kolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną? :)

Sól z peklosolą 50/50 - ok 70g mieszanki na 1 kg mięsa
Mocno wcieramy w mięcho, wysypujemy na dno, układamy luźno skórą w dół i zasypujemy od góry.
Codziennie masujemy mięso, nie wylewamy powstałego soku.
Po ok 5-7 dniach przy mniejszych kawałkach (0,5–0,7 kg) lub 8-10 przy większych (0,8–1,0 kg)
moczymy w wodzie ok. 1 litr na 1 kg mięsa, która w początkowo ma 40˚C (czas: 1 dzień peklowania x 
1-1,5 godziny moczenia).
Następnie odstawiamy mięso na kratkę w lodówce na 2-3 dni (suszenie (ociekanie) i dojrzewanie).
Przewędzić w zimnym dymie 30˚ - 35˚ przez 2 dni po 7 godzin lub w temperaturze 45˚- 55˚ przez 8 - 10 godzin).
Stygnięcie w wędzarniku do rana. 1 - 2 dni w mieszkaniu na kiju - pałaszowanie.
Wędzę w takiej wędzarnii

A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.

Czytałem trochę ale głównie piszą o świerku. Cytat "To co nadaje tej szynce niepowtarzalny smak to specjalny dym używany do wędzenia, o którym stanowi specjalna mieszanka z szyszek, igieł i zrębek (wiórków) świerkowych. Po uwędzeniu szynka dojrzewa jeszcze 3-4 tygodnie."

post-40967-0-78393200-1420490604_thumb.jpg

post-40967-0-47483400-1420491627_thumb.jpg

post-40967-0-26582600-1420491637_thumb.jpg

Edited by Bert69

Bert96 sam sobie zaprzeczasz - bo wpierw cytujesz Wiesława jednocześnie negując jego wypowiedź :facepalm: a ,

na koniec odnosisz się do postu Pepe , pisząc , że "trochę czytasz" :facepalm:  , i  prawie cytujesz Wiesława , któremu zaprzeczyłeś chwilę wcześniej... :w00t:

No cóż , żal....i nie pisz o sobie "My stosujemy..." , a Gliwice naprawdę leżą niedaleko Szwarcwaldu... :tongue:

Edited by jumbo

• 3 months later...

A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.

Tak gwoli informacji: jodła to jeden z trzech gatunków iglastych, które nie mają żywicy. Poza nią to jeszcze cis i jałowiec.