Jump to content

Liść dębu

Malinowy Bzyk

Recommended Posts

Ostatnio znajomym który jest 80 letnim rzeźnikiem opowiadał mi o swoim mistrzu a mianowicie o tym jak on potrafił pięknie robić rożne rzeczy z mięsa itp. ( niestety tajemnice zabrał do grobu)Znajomy mówił, ze brał 2 podgardla, łączył je ze sobą poprzez nacinanie w odpowiednich miejscach, do środka wpychał farsz a to wszystko wkładał do kątnicy wołowej.Po obróbce termicznej , odpowiednio przeciętej wyglądało to jak liść dębu. Wie może ktoś jak to się robi??

Znajomy mówił, ze brał 2 podgardla, łączył je ze sobą poprzez nacinanie w odpowiednich miejscach, do środka wpychał farsz a to wszystko wkładał do kątnicy wołowej.Po obróbce termicznej , odpowiednio przeciętej wyglądało to jak liść dębu. Wie może ktoś jak to się robi??

Nie wiem, jak wykonywał mistrz masarski. Z treści zrozumiałem, że "liść dębu" stanowi farsz upakowany na jego kształt. Ponadto nie wyobrażam sobie dwóch złożonych podgardli do kątnicy wołowej. Najpierw podgardle było przycięte, później faszerowane a na koniec do kątnicy.

Niech twój znajomy narysuje "podgardlowy liść dębu".

Dodam ze te podgardla były ze skóra,odwrócone do siebie(i do środka farsz). ,,Lisc debu" stanowił przekrój całego elementu,tylko musiał w odpowiedni sposób

,z odpowiedniej strony kroić. Ciekawi mnie to bardzo i chętnie sam bym to zrobił ale nie mam pojęcia.