Jump to content

Liść dębu


Malinowy Bzyk

Recommended Posts

Ostatnio znajomym który jest 80 letnim rzeźnikiem opowiadał mi o swoim mistrzu a mianowicie o tym jak on potrafił pięknie robić rożne rzeczy z mięsa itp. ( niestety tajemnice zabrał do grobu)Znajomy mówił, ze brał 2 podgardla, łączył je ze sobą poprzez nacinanie w odpowiednich miejscach, do środka wpychał farsz a to wszystko wkładał do kątnicy wołowej.Po obróbce termicznej , odpowiednio przeciętej wyglądało to jak liść dębu. Wie może ktoś jak to się robi??
Link to comment
Share on other sites

Znajomy mówił, ze brał 2 podgardla, łączył je ze sobą poprzez nacinanie w odpowiednich miejscach, do środka wpychał farsz a to wszystko wkładał do kątnicy wołowej.Po obróbce termicznej , odpowiednio przeciętej wyglądało to jak liść dębu. Wie może ktoś jak to się robi??

Nie wiem, jak wykonywał mistrz masarski. Z treści zrozumiałem, że "liść dębu" stanowi farsz upakowany na jego kształt. Ponadto nie wyobrażam sobie dwóch złożonych podgardli do kątnicy wołowej. Najpierw podgardle było przycięte, później faszerowane a na koniec do kątnicy.

Niech twój znajomy narysuje "podgardlowy liść dębu".

Link to comment
Share on other sites

Dodam ze te podgardla były ze skóra,odwrócone do siebie(i do środka farsz). ,,Lisc debu" stanowił przekrój całego elementu,tylko musiał w odpowiedni sposób

,z odpowiedniej strony kroić. Ciekawi mnie to bardzo i chętnie sam bym to zrobił ale nie mam pojęcia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...