Malinowy Bzyk Posted August 9, 2011 Report Share Posted August 9, 2011 Ostatnio znajomym który jest 80 letnim rzeźnikiem opowiadał mi o swoim mistrzu a mianowicie o tym jak on potrafił pięknie robić rożne rzeczy z mięsa itp. ( niestety tajemnice zabrał do grobu)Znajomy mówił, ze brał 2 podgardla, łączył je ze sobą poprzez nacinanie w odpowiednich miejscach, do środka wpychał farsz a to wszystko wkładał do kątnicy wołowej.Po obróbce termicznej , odpowiednio przeciętej wyglądało to jak liść dębu. Wie może ktoś jak to się robi?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted August 9, 2011 Report Share Posted August 9, 2011 Znajomy mówił, ze brał 2 podgardla, łączył je ze sobą poprzez nacinanie w odpowiednich miejscach, do środka wpychał farsz a to wszystko wkładał do kątnicy wołowej.Po obróbce termicznej , odpowiednio przeciętej wyglądało to jak liść dębu. Wie może ktoś jak to się robi?? Nie wiem, jak wykonywał mistrz masarski. Z treści zrozumiałem, że "liść dębu" stanowi farsz upakowany na jego kształt. Ponadto nie wyobrażam sobie dwóch złożonych podgardli do kątnicy wołowej. Najpierw podgardle było przycięte, później faszerowane a na koniec do kątnicy. Niech twój znajomy narysuje "podgardlowy liść dębu". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted August 9, 2011 Author Report Share Posted August 9, 2011 Dodam ze te podgardla były ze skóra,odwrócone do siebie(i do środka farsz). ,,Lisc debu" stanowił przekrój całego elementu,tylko musiał w odpowiedni sposób ,z odpowiedniej strony kroić. Ciekawi mnie to bardzo i chętnie sam bym to zrobił ale nie mam pojęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.