Jump to content

ostrobok

klodek4

Recommended Posts

Henio, dzięki za szybką odpowiedz, czyli powinna być dobrutka po hiszpańsku zwą ją jurela lub chicharralla, pozdr.

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 12:43 ]

Henio, a znasz taką rybkę jak LUBINA - DICENTRARCHUS LABRAX i czy ona też może iść w wędzareczkę, fotke zaraz dodam

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 12:44 ]

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 12:48 ]

labraks

Złowiłem już trochę ostroboków i zawsze je wywalam( nawet łuskami można się pokaleczyć) lepiej nałowić makreli jeżeli jest taka możliwość, co do Labraksa( ang.Sea Bass ) to mięso tej ryby jest suche i nie spotkałem się jeszcze z wędzonym a i sam nie mam zamiaru wędzić tej ryby, no chyba że...

Co jest w ostroboku do oprawiania ? Usuwam flaki , myję a skórę z kolcami i tak zostawiam przy jedzeniu.

Masz rację fishtrace makrela i ostrobok to tak jak prawdziwek i podgrzybek. Jak mieszkałem na Kurpiach to szedłem do lasu po prawdziwki a o podgrzybki się potykałem , bo gdybym je zbierał to wracałbym po 15 minutach.Teraz się cieszę jak znajdę maślaka sitarza :grin:

Ryby lubina nie znam.

Ja szczerze mówiąc nie miałem okazji jeść ostroboka. Należy do ryb średnio tłustych(do 5% tłuszczu), ale jeśli to makrelowate, to podejrzewam, że smak może być ok ;) Może nie jest tak tłusty jak makrela(ryba tłusta powyżej 5%tłuszczu), więc na wszelki wypadek zrezygnowałbym z jakichś "wysokich temperatur" 45-50 przez 3,5-4 godzinki wtedy zobacz pod ręką jaka jest ryba. Jeśli palce delikatnie "wchodzą" w tuszkę, to powinno być ok. Dodatkowo sprawdź od środka czy mięsko odchodzi od kręgosłupa. Jeśli tak, to wiadomo, że pora, a jak nie to kolejne pół godz. i sprawdzenie, i tak do skutku, ale wydaje mi się że max.4-4,5 h wystarczy.W zależności od wielkości ryby. Odetnij głowę i powieś za ogon. Ps. nie zapomnij o porządnym osuszeniu przed wędzeniem.Po osuszeniu skóra zrobi się twarda i nie będziesz miał ryzyka, że spadnie. Ja tak robię z makrelkami. Moje makrele wędzone tak wyglądają:

http://img717.imageshack.us/img717/9153/obraz371g.jpg

Pozdrawiam i powodzenia :)

wrzucam kilka fotek i opisik z wnioskami wypłuczone z solanki 1-10% na dole ostrobok, lubina, pstrąg suszenie po wędzeniu konsumpcja

a teraz wnioski z tych trzech rybek osobiście najbardziej mi smakował ostrobok, czuć rodzinną makrelę, troszkę za bardzo wyschła ale to brak doświadczenia, ale super, lubina czyli labraks bardzo, bardzo dobra, tłuściutka choć na taką nie wyglądała, radzę spróbować i najmniej smakował mi pstrąg, ale to może taki sort czułem jakby muł co jest dziwne, ogólnie wszystko wyszło ok!!! zasolenie w dychę, następnym razem będę próbował innych tutejszych ryb i może jakieś krewety i pokuszę sie na inne owoce morza, może jakieś sugestie??????, pozdrawiam

[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 20:27 ]

myth, miałeś rację z temperaturą, ja nie mam termometru i robię na oko w beczce, i może dlatego za bardzo wyschły

[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 20:28 ]

fishtrace, próbuj śmiało labraksa aż sam się zdziwiłem, polecam!!!

[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 20:32 ]

Henio, co do grzybów to w moim rejonie na jesien tylko maślaczki występują, jak mi brakuje pod :cry: tym względem polskich lasów :cry:

klodek4, Ja również czasem jak mam swoje "widzimisie" to wędzę makrelę w beczce, a taka "wariacja" wędzarnicza ... :) zasada jest prosta, najpierw zostawiam rybkę na kijach na zewnątrz, aby wiatr je owiał, jak kolor tęczowy pojawia się na skórze, to ...wkładam rybki do beki, podrzucam więcej drewna, obsuszam jakieś 30-40 minut, a potem worek lniany w moim przypadku ląduje na górze beczki ... z braku termometru na beczce, robię to na "dotyk", tzn. beczka nie może być gorąca, ani zimna, ani - letnia, tak jak byś mógł się do beczki przytulić:) - chociaż nie wiem po co się przytulać do beczki ... w każdym razie, dłonią sprawdzasz co jakiś czas, co jakieś 15 minut ciepłotę beczki. 4-5 h i gotowe ... jak już pisałem sprawdzam mniej więcej po ok 4 h jaka ryba jest i decyduję co dalej ... takim sposobem jeszcze nigdy nie przypaliłem ryby, nie przesuszyłem ... a druga sprawa, to taka, że jeżeli utniesz głowę,powiesisz na dratwie za ogon, to brzuszek sam się otworzy - masz przykład na moich zdjęciach ... to tyle, powodzenia i pozdrawiam :)

dzięki za cenne wskazówki, z czasem pewnie sam nabiorę doświadczenia i będę mógł takowych sam udzielać, z tym obcinaniem głowy cenna rada, powiedz mi jeszcze biorąc pod uwagę gdzie mieszkam, jakie drewno mi radzisz do makrelowatych bo na takowe ostrze docelowo kły!!! pozdrawiam

[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 21:11 ]

Henio, paradoks w tym że tutaj makrela jest bardzo popularną rybą i w miarę tanią a ostroboka niedawno odkryłem i chwała za to!!!!

klodek4, Nie ma tutaj żelaznej zasady odnośnie stosowanego drewna. Nie wiem jakie u Ciebie występuje.... Myślę, że powinieneś się rozejrzeć co z "polskich" gatunków drzew liściastych u Ciebie występuje... a razie "posuchy" proponuję testy z owocowymi liściastymi? Właściwie sam jestem ciekaw jak np. wędzenie wychodzi figowcem, czy pomarańczą, czy cytryną? Hmmm... ? :D :D :D ...

myth, ja ostatnio kupiłem trochę oliwki, winogrona i rodzaju śliwkowatej i tym walczę ale pewnie będę próbował innych które się nawiną i o których Ty wspominasz, laik to laik, do dzieła!!!!!!!

ps. raczej chodzi mi o rade co z tych na moim rynku może się nadawać najlepiej!!!