Jump to content

kuter


SMORODINA

Recommended Posts

  • 9 months later...

witam

uwazacie ze napewno was to urzadzenie w pelni zadowoli?

czy bedzie faktycznie w pelni wykorzystane u was w produkcji?

mozna z tego jeszcze zrobic mieszalke dospawac np.koncowke

z lopatami,ale to zalezy od silnika jaki mocny.

dziwie sie ze tego zakladu nie bylo stac na jakis tani kuter,poszli

w samorobki.wg tego co widze do tego garnka nie sa potrzebne

az takie duze noze (noze chyba z kutra).

widze ze zainteresowanie jest duze i uwazam ze gosc dostanie

chyba wiecej niz 600zl za to ustrojstwo,ja bym podszedl do

tego naprawde bez emocji.

pozdrawiam tyngo

Marek

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś już pracował na takim ustrojstwie?

Prosze pamiętać, że podczas kutrowania mięso narażone jest na gwałtowny wzrost temperatury, dlatego m.in. kutry wyposazone sa w wolnoobrotową misę (chłodzoną) i wałek z szybkoobrotowymi nożami. Noże działaja prostopadle do osi obrotu misy.

Tutaj zastosowana jest metoda miksera, z nożami na spodzie naczynia z masą mięsną, co nawet przy krótkotrwałej pracy spowoduje znaczny wzrost temperatury farszu (cały ciężar farszu naciska na nóż, gdzie w normalnym kutrze, noże tną farsz od góry z dużą szybkością, a misa obracając się, przemiszcza następne porcje farszu pod noże - do tego jeszcze chłodzenie i dodatek lodu lub lodowatej zimnej wody...).

Osobiście nie radzę tego kupować, jeszcze za taką cenę. To samo zrobicie blenderem.

Link to comment
Share on other sites

Maxell dzieki ze wyedukowales cala prawde o tym,szczerze dziwie sie ze tyle

nagrzanych osob jest na to...nadaje sie to tylko do robienia pasz,w przeciwnym

razie mieso sie przegrzeje tracac swoje ph a co za tym idzie smak jak i strukture

utleniajac bialko,dlatego w kutrze noze chodza na wolnych obrotach wraz z misa.

prosze nie mylic i nie kojarzyc z mlynkiem koloidalnym ,ktory sluzy takze do

rozdrabniania lecz przeznaczony jest do innych celow,nie bede sie tu rozpisywal

o nim.

rozwiazaniem jest maszynka do miesa sitko moze byc nawet 3 mm oraz bardzo

podkreslam bardzo dobry blender gastronomiczny,ktorych pelno na allegro w duzej wersji i zareczam ze zrobienie 10kg bratu bedzie pestka na ilosc farszu powiedzmy 50kg.jezeli robi sie to sporadycznie to mozna zrobic najprostsza metoda,ale kto z was

i co ile czasu robi po 60kg kielbas na raz?ja nawet nie robie no chyba ze za dwa

tygodnie jak dobrze pojdzie,uwazam ze te 10kg mozna podzielic i czesciowo po

3,3kg jednorazowo skutrowac,potem calosc polaczyc i wio na calosc i mieszac,ale

mozna zrobic np.kielbaske np.slaska potem dodac grubsze kawalki miesa i zrobic

szynkowa,lub zrobic fajnista pieczen z niespodzianka,lub pocisnac jako kabanos,

czy biala mi opcje rodza sie na poczekaniu lub co chca domownicy,zawsze mozna

tak mnie uczyli stworzyc na papierze wizualny system pracy co z czego robimy i ile

tego ma byc.temat naprawde rzeka,jak zarazem podzial obowiazkow jedni miela

mieso np.te 50kg a ja zajmuje sie bratem (masa wiazaca) i na czas jest wszystko

zrobione,jakbym sie zajmowal tym tak jak Szczepan na co dzien to nie byloby czasu

na prowizorke tylko kuter-tutaj uklon dla Szczepana bylem widzialem kawal dobrej

roboty robi i co dzien jest u niego samba....ktos moze nie wierzyc ja widzialem, na

zlocie to byl relax dla Slawka i Szczepana-pozdrawiam Panowie tyngo!

 

tęgo pozdrawiam

Marek

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Odnośnie tego tzw. " ustrojstwa" to nie zawracajcie sobie tym urządzeniem czasu. Byłem posiadaczem takiego urządzenia i po kilku produkcjach sprzedałem je na alegro. Maszyna jest nie poręczna w użytkowaniu , oraz bardzo szybko pali mięso . Jednym słowem do bani.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...