kudłaty Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Moją pierwszą kiełbasę zrobiłem z karkówki ok. 3 kg i szynki ok.2 kg.Mięso zmieliłem dużym sitkiem.Do przyprawienia urzyłem soli kamiennej,majranku,pieprzu i czosnku.Nie podaję proporcji , bo dodawałem wszystko na oko do smaku.Po przyprawieniu wsadziłem mięso do lodówki na 5 godz.Wędziłem drzewem gruszą i jabłonką oraz trocinami z olszyny brzozy w temp. 40-50 st.c przez 4 godz.Po uwędzeniu sparzyłem kiełbasę w temp. ok. 70 st.c przez 30 min.Myślę że jak na debiut jest smaczna.Częstowałem sąsiadów i byli zachwyceni.Zostawiłem 6 pętek w wędzarni i podpiekłem je w temp.80 st.c przez godzinę.Wyszła bardziej sucha , ale w smaku ok. zdjęcia:http://imageshack.us/g/824/zdjcie0757.jpg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Robiłeś wg. tego przepisu ? Tu masz ok 40 % tłuszczu, u Ciebie "nie widać" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudłaty Posted August 27, 2011 Author Report Share Posted August 27, 2011 witaj. od poczatku do końca wyrób jewst mojego pomysłu.żadnego tłuszczyku nie dałem bo nie przepadam.kiełbasa wyprpdukowana w głogowie k\torunia.Powiem szczerze wyszła rewelacyjnie.sziś smakowałem zimną i jest super.podsuszę ją pare dni i opioszę jak smakuje.Następnym razem sprubuję innych gatunków mięs.z przyprawami eksperymętuję tylko czsu wędzenia i parzenia się trzymam.Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę To od początku warto by było abyś używał prawidłowych nazw.To co wykonałeś zapewne jest smaczne ,ale na pewno nie można tego nazwać kiełbasą Głogowską.Nie ten skład i nie ten proces technologiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szostek Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 kudłaty, Cześć ! :thumbsup: Czy byłbyś tak dobry i podał skład tej kiełbaski "Głogowskiej k/Torunia". :mellow: [ Dodano: Sob 27 Sie, 2011 16:17 ]kudłaty, Przepraszam nie doczytałem. :blush: :blush: :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudłaty Posted August 27, 2011 Author Report Share Posted August 27, 2011 witaj.do wykonania tej kiełbasy użyłem ok 3 kg karkówki i ok 2 kg szynki.Jak jużpisałem przyprawy dodawałem po terochu i smakowałem aż stwierdziłem że jest ok.Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.Przepraszam wszystkich których wprowdziłem w błąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam. To jeśli ktoś mieszka w Krakowie to może napisać że zrobił krakowską choć zrobił pasztetową. Tu obowiązują inne zasady i po jaką cholerę zakładać nowy temat i zaśmiecać to forum nowymi tematami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 No to poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" i nie będzie problemu. Zrobił na tzw. czuja, smakuje mu i chciał się pochwalić. A że niefortunnie nazwę wybrał, bywa. Początki są zawsze trudne. :wink:P.S. Na zdjęciach to ona wcale na taką chudą nie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" z Głogowa k. Torunia by nie pomylić np. z Głogowem Małopolskim (nieopodal Rzeszowa). kudłaty, czy dodawałeś peklosoli? Bo kolorek jak na samą sól to superkowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudłaty Posted August 27, 2011 Author Report Share Posted August 27, 2011 dałem tylko sól kamiennąDZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE.Jeżeli chodzi o nazwę to najlepiej będzie jak będze-Kiełbasa Kudłatego i będzie po sprawie Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.wyprubuję przepis Alehara --------------------------------Człowiek się całe życie uczy i jeszcze głupi umiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 DZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE. Tu wszyscy są wyrozumiali i większoś też przez to przeszła co Ciebie jeszcze czeka.Trochę więcej dystansu bo nikt nie robi tego złośliwie tylko w imię nauki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Na kiełbase Głogowską ani na Toruńska to wyrób ten za bardzo nie wygląda ale napewno jest b.smaczna i napewno co nie jeden bedzie chciał Twoją kiełbase zrobić i posmakować. Dla dobra Forum oraz powtarzalnosci zrób ją jeszcze raz i odważ proporcję dodatków podczas jej robienia. Serdecznie pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted August 30, 2011 Report Share Posted August 30, 2011 Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.to ja proponuję , byś poświęcił trochę czasu na lekturę np. 16-ki i 21-ki ( to są zbiory przepisów ) i nie będzie problemu ze określeniem nazwy swojego wyrobu :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.