Jump to content

kiełbasa Głogowska

kudłaty

Recommended Posts

Moją pierwszą kiełbasę zrobiłem z karkówki ok. 3 kg i szynki ok.2 kg.Mięso zmieliłem dużym sitkiem.Do przyprawienia urzyłem soli kamiennej,majranku,pieprzu i czosnku.Nie podaję proporcji , bo dodawałem wszystko na oko do smaku.Po przyprawieniu wsadziłem mięso do lodówki na 5 godz.Wędziłem drzewem gruszą i jabłonką oraz trocinami z olszyny brzozy w temp. 40-50 st.c przez 4 godz.Po uwędzeniu sparzyłem kiełbasę w temp. ok. 70 st.c przez 30 min.Myślę że jak na debiut jest smaczna.Częstowałem sąsiadów i byli zachwyceni.Zostawiłem 6 pętek w wędzarni i podpiekłem je w temp.80 st.c przez godzinę.Wyszła bardziej sucha , ale w smaku ok.

zdjęcia:

http://imageshack.us/g/824/zdjcie0757.jpg/

witaj. od poczatku do końca wyrób jewst mojego pomysłu.żadnego tłuszczyku nie dałem bo nie przepadam.kiełbasa wyprpdukowana w głogowie k\torunia.Powiem szczerze wyszła rewelacyjnie.sziś smakowałem zimną i jest super.podsuszę ją pare dni i opioszę jak smakuje.Następnym razem sprubuję innych gatunków mięs.z przyprawami eksperymętuję tylko czsu wędzenia i parzenia się trzymam.Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę

witaj.do wykonania tej kiełbasy użyłem ok 3 kg karkówki i ok 2 kg szynki.Jak jużpisałem przyprawy dodawałem po terochu i smakowałem aż stwierdziłem że jest ok.Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.Przepraszam wszystkich których wprowdziłem w błąd.

Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.

To jeśli ktoś mieszka w Krakowie to może napisać że zrobił krakowską choć zrobił pasztetową. Tu obowiązują inne zasady i po jaką cholerę zakładać nowy temat i zaśmiecać to forum nowymi tematami

Guest quartz

No to poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" i nie będzie problemu. Zrobił na tzw. czuja, smakuje mu i chciał się pochwalić. A że niefortunnie nazwę wybrał, bywa. Początki są zawsze trudne. :wink:

P.S. Na zdjęciach to ona wcale na taką chudą nie wygląda.

poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa"

z Głogowa k. Torunia by nie pomylić np. z Głogowem Małopolskim (nieopodal Rzeszowa).

kudłaty, czy dodawałeś peklosoli? Bo kolorek jak na samą sól to superkowy.

dałem tylko sól kamienną

DZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE.

Jeżeli chodzi o nazwę to najlepiej będzie jak będze-Kiełbasa Kudłatego i będzie po sprawie

Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.

wyprubuję przepis Alehara

--------------------------------

Człowiek się całe życie uczy i jeszcze głupi umiera.

Na kiełbase Głogowską ani na Toruńska to wyrób ten za bardzo nie wygląda ale napewno jest b.smaczna i napewno co nie jeden bedzie chciał Twoją kiełbase zrobić i posmakować. Dla dobra Forum oraz powtarzalnosci zrób ją jeszcze raz i odważ proporcję dodatków podczas jej robienia.

Serdecznie pozdrawiam :wink: