Jump to content

kiełbasa Głogowska


kudłaty

Recommended Posts

Moją pierwszą kiełbasę zrobiłem z karkówki ok. 3 kg i szynki ok.2 kg.Mięso zmieliłem dużym sitkiem.Do przyprawienia urzyłem soli kamiennej,majranku,pieprzu i czosnku.Nie podaję proporcji , bo dodawałem wszystko na oko do smaku.Po przyprawieniu wsadziłem mięso do lodówki na 5 godz.Wędziłem drzewem gruszą i jabłonką oraz trocinami z olszyny brzozy w temp. 40-50 st.c przez 4 godz.Po uwędzeniu sparzyłem kiełbasę w temp. ok. 70 st.c przez 30 min.Myślę że jak na debiut jest smaczna.Częstowałem sąsiadów i byli zachwyceni.Zostawiłem 6 pętek w wędzarni i podpiekłem je w temp.80 st.c przez godzinę.Wyszła bardziej sucha , ale w smaku ok.

 

zdjęcia:

http://imageshack.us/g/824/zdjcie0757.jpg/

Link to comment
Share on other sites

witaj. od poczatku do końca wyrób jewst mojego pomysłu.żadnego tłuszczyku nie dałem bo nie przepadam.kiełbasa wyprpdukowana w głogowie k\torunia.Powiem szczerze wyszła rewelacyjnie.sziś smakowałem zimną i jest super.podsuszę ją pare dni i opioszę jak smakuje.Następnym razem sprubuję innych gatunków mięs.z przyprawami eksperymętuję tylko czsu wędzenia i parzenia się trzymam.Tak naprawdę to dopiero zaczynam tą przygodę
Link to comment
Share on other sites

witaj.do wykonania tej kiełbasy użyłem ok 3 kg karkówki i ok 2 kg szynki.Jak jużpisałem przyprawy dodawałem po terochu i smakowałem aż stwierdziłem że jest ok.Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.Przepraszam wszystkich których wprowdziłem w błąd.
Link to comment
Share on other sites

Nie jest to typowa kiełbasa Głogowska.Ja tylko użyłem do nazwy miejscowośc w kturej mieszkam.

To jeśli ktoś mieszka w Krakowie to może napisać że zrobił krakowską choć zrobił pasztetową. Tu obowiązują inne zasady i po jaką cholerę zakładać nowy temat i zaśmiecać to forum nowymi tematami
Link to comment
Share on other sites

Guest quartz

No to poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa" i nie będzie problemu. Zrobił na tzw. czuja, smakuje mu i chciał się pochwalić. A że niefortunnie nazwę wybrał, bywa. Początki są zawsze trudne. :wink:

P.S. Na zdjęciach to ona wcale na taką chudą nie wygląda.

Link to comment
Share on other sites

poprośmy admina, niech zmieni tytuł na: "Kiełbasa Kudłatego z Głogowa"

z Głogowa k. Torunia by nie pomylić np. z Głogowem Małopolskim (nieopodal Rzeszowa).

kudłaty, czy dodawałeś peklosoli? Bo kolorek jak na samą sól to superkowy.

Link to comment
Share on other sites

dałem tylko sól kamienną

DZIĘKI QUARTZ ZA ZROZUMIENIE.

Jeżeli chodzi o nazwę to najlepiej będzie jak będze-Kiełbasa Kudłatego i będzie po sprawie

Nawet nie wiedziałem że jest Kiełbasa Głogowska.Przepraszam wszystkich za plagiat.Poprawie się.

wyprubuję przepis Alehara

--------------------------------

Człowiek się całe życie uczy i jeszcze głupi umiera.

Link to comment
Share on other sites

Na kiełbase Głogowską ani na Toruńska to wyrób ten za bardzo nie wygląda ale napewno jest b.smaczna i napewno co nie jeden bedzie chciał Twoją kiełbase zrobić i posmakować. Dla dobra Forum oraz powtarzalnosci zrób ją jeszcze raz i odważ proporcję dodatków podczas jej robienia.

 

Serdecznie pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...