Jump to content

Kije wędzarnicze

Jojo

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Po kilku latach czytania strony i po 2 latach budowy ukończyłem swoją wędzarnie. W sumie to dokończę w tym tygodniu bo muszę tylko osadzi drzwi i zrobi kilka paleń bez wkładu.

W zeszłym tyg uszykowałem kilka ładnych kawałków akacji, które maja posłużyć jako kije do podwieszania wędlin. Kije z akacji okorowałem i sobie teraz leżą do wyschnięcia.

Okorowałem bo wydaje mi się, że tak robił mój dziadek.

Wczoraj znajomy stwierdził, że kije powinny być z korą, bo podobno będą puszczały soki i może mieć to wpływ na smak wędzonek.

Proszę o wasze opinie na ten temat.

Jakiego drzewa używacie.

Czy kije powinny by okorowane czy nie.

Dziękuję z góry za wasze rady.

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nie mam zielonego pojęcia czy akacja ma być okorowana czy nie, ale na chłopski rozum z korą czy bez kory to i tak będzie puszczała soki.

Pytanie czy wysuszona akacja puści jakiekolwiek soki ?

Na kije do wędzarni używałem zwykłych kiji do miotły pociętych na odpowiednie długości.

Z czego są zrobione nie wiem.

Pozdrawiam.

Guest Anonymous
Kije do mioteł bywają robione z drewna świerku lub jodły. Bywają troszkę grubsze z drewna bukowego. Bardzo dobre są kije stosowane do narzędzi ogrodniczych-bukowe.

• 2 weeks later...
Ciekawe problemy z kijami. Maxell pisał kiedyś, że rurki metalowe mają wadę - nagrzewają się. By jak najmniej było niedowędzonego, można stosować "kije" o przekroju trójkąta, a raczej w przekroju płaszczyzny są wklęsnę. Powierzchnia styku z kiełbasą jest bardzo mała (gdzieś coś takiego widziałem). Ale jest to "sztuka dla sztuki" Nigdy nie przyszłoby mi do głowy mieć problem i zastanawiać się nad kijami do powieszenia w wędzarni. Jak mam chęć to idę do płota, tnę wierzbę energetyczną z którą mam problem bo rośnie jak chwast i mam kije jakie chcę.

Papcio, ,jak piszesz mój znajomy ,może znasz firma STARZYK z Rydułtów , wędzi właśnie na wklęsłych trójkątach , ale ta minimalna powierzchnia styku i tak nie robi różnicy w smaku ,przecież to tylko mniej niż 1 cm2 na kiełbaskę

[ Dodano: Czw 08 Wrz, 2011 23:12 ]

no i znów jestem stołem... :grin: