Jojo Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Witam serdecznie! Po kilku latach czytania strony i po 2 latach budowy ukończyłem swoją wędzarnie. W sumie to dokończę w tym tygodniu bo muszę tylko osadzi drzwi i zrobi kilka paleń bez wkładu. W zeszłym tyg uszykowałem kilka ładnych kawałków akacji, które maja posłużyć jako kije do podwieszania wędlin. Kije z akacji okorowałem i sobie teraz leżą do wyschnięcia. Okorowałem bo wydaje mi się, że tak robił mój dziadek. Wczoraj znajomy stwierdził, że kije powinny być z korą, bo podobno będą puszczały soki i może mieć to wpływ na smak wędzonek. Proszę o wasze opinie na ten temat.Jakiego drzewa używacie. Czy kije powinny by okorowane czy nie. Dziękuję z góry za wasze rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Nie mam zielonego pojęcia czy akacja ma być okorowana czy nie, ale na chłopski rozum z korą czy bez kory to i tak będzie puszczała soki.Pytanie czy wysuszona akacja puści jakiekolwiek soki ? Na kije do wędzarni używałem zwykłych kiji do miotły pociętych na odpowiednie długości.Z czego są zrobione nie wiem. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Kije do mioteł bywają robione z drewna świerku lub jodły. Bywają troszkę grubsze z drewna bukowego. Bardzo dobre są kije stosowane do narzędzi ogrodniczych-bukowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Przypadek nietypowy :grin: Najlepiej z cienkiej rurki nierdzewki.Soku nie puści napewno. :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Jak będziesz wygrzewał wędzarnie to z kijami i po problemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KMY Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 ja mam kije bukowe od grabi 22mm średnicy oraz od szpadla 32mm, wysuszone, o sokach nie ma mowy. dla mnie najlepsze, okrągłe, bez sęków, bo toczone, oczywiście nowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Ja mam z bambusa - super mi służą juz ponad 2 lata... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 musi sok "puszczać".jeśli dobrze wysuszone i przez odpowiedni czas nie puści soku w tym znaczeniu :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Witam ! Ja używam kije z leszczyny ... są super :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek.b Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Do kiełbas kije cienkie, od miotły - zostawiają mniejsze ślady niedowędzenia. Do szynek itp. kije od grabi w zupełności wystarczą. W moich okolicach kije są bukowe. Przynajmniej na takie wyglądają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roland Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 a metalowe rurki chromowane czy niklowane mogą być ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 :grin: oczywiście :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Jakiego drzewa używacie. Czy kije powinny by okorowane czy nie.Ja używam kije od miotły drewniane, przycięte na odpowiednią długość.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 pokemon15, Ja mam ten sam patent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Kije od starego karnisza, chyba dąb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Ja pręty fi12 z dospawanymi dużymi podkładkami na końcu każdego pręta. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 oj bedzie dlugi watek , jak kazdy napisze jakie stosuje kije :grin: ile tam mamy uzytkownikow foerum , 10000 ??? :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Nie będzie tak źle, aktywnych jest z 50- ciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Gonzo, ???? WTF? Ja zrozumiałem jedynie ironię w poście kolegiromk, a Ty chyba robisz rozbiór logiczny zdania???? :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Gonzo, ... a poza tym ja Tobie nie ubliżam.... więc hamuj się, bo "statut 7 kiełbasek" nie robi z Ciebie nikogo wyjątkowego na tym forum, ani z resztą na żadnym innym .... :shock: pozdrawiam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Toście temat fachowo rozwinęli :grin: Idę szukać kalkulatora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Ciekawe problemy z kijami. Maxell pisał kiedyś, że rurki metalowe mają wadę - nagrzewają się. By jak najmniej było niedowędzonego, można stosować "kije" o przekroju trójkąta, a raczej w przekroju płaszczyzny są wklęsnę. Powierzchnia styku z kiełbasą jest bardzo mała (gdzieś coś takiego widziałem). Ale jest to "sztuka dla sztuki" Nigdy nie przyszłoby mi do głowy mieć problem i zastanawiać się nad kijami do powieszenia w wędzarni. Jak mam chęć to idę do płota, tnę wierzbę energetyczną z którą mam problem bo rośnie jak chwast i mam kije jakie chcę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Papcio, ,jak piszesz mój znajomy ,może znasz firma STARZYK z Rydułtów , wędzi właśnie na wklęsłych trójkątach , ale ta minimalna powierzchnia styku i tak nie robi różnicy w smaku ,przecież to tylko mniej niż 1 cm2 na kiełbaskę [ Dodano: Czw 08 Wrz, 2011 23:12 ]no i znów jestem stołem... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 a metalowe rurki chromowane czy niklowane mogą być ??ja mam chromonikielinę -łatwe w utrzymaniu czystości przetrę szmatka i jak nowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 9, 2011 Report Share Posted September 9, 2011 Koledzy od sześciu lat zajmuję się wędzeniem wędlin.Poszedłem do sklepu kupiłem 10 kijków bukowych i mam je do dzisiaj.Nigdy bym nie pomyślał że zakup kijków do wędzenia zajmie wam tyle czasu,i że będziecie mieć z tym takie problemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts