Jump to content

Kije wędzarnicze


Jojo

Recommended Posts

Witam serdecznie!

 

Po kilku latach czytania strony i po 2 latach budowy ukończyłem swoją wędzarnie. W sumie to dokończę w tym tygodniu bo muszę tylko osadzi drzwi i zrobi kilka paleń bez wkładu.

W zeszłym tyg uszykowałem kilka ładnych kawałków akacji, które maja posłużyć jako kije do podwieszania wędlin. Kije z akacji okorowałem i sobie teraz leżą do wyschnięcia.

Okorowałem bo wydaje mi się, że tak robił mój dziadek.

Wczoraj znajomy stwierdził, że kije powinny być z korą, bo podobno będą puszczały soki i może mieć to wpływ na smak wędzonek.

 

Proszę o wasze opinie na ten temat.

Jakiego drzewa używacie.

Czy kije powinny by okorowane czy nie.

 

Dziękuję z góry za wasze rady.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nie mam zielonego pojęcia czy akacja ma być okorowana czy nie, ale na chłopski rozum z korą czy bez kory to i tak będzie puszczała soki.

Pytanie czy wysuszona akacja puści jakiekolwiek soki ?

 

Na kije do wędzarni używałem zwykłych kiji do miotły pociętych na odpowiednie długości.

Z czego są zrobione nie wiem.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous
Kije do mioteł bywają robione z drewna świerku lub jodły. Bywają troszkę grubsze z drewna bukowego. Bardzo dobre są kije stosowane do narzędzi ogrodniczych-bukowe.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ciekawe problemy z kijami. Maxell pisał kiedyś, że rurki metalowe mają wadę - nagrzewają się. By jak najmniej było niedowędzonego, można stosować "kije" o przekroju trójkąta, a raczej w przekroju płaszczyzny są wklęsnę. Powierzchnia styku z kiełbasą jest bardzo mała (gdzieś coś takiego widziałem). Ale jest to "sztuka dla sztuki" Nigdy nie przyszłoby mi do głowy mieć problem i zastanawiać się nad kijami do powieszenia w wędzarni. Jak mam chęć to idę do płota, tnę wierzbę energetyczną z którą mam problem bo rośnie jak chwast i mam kije jakie chcę.
Link to comment
Share on other sites

Papcio, ,jak piszesz mój znajomy ,może znasz firma STARZYK z Rydułtów , wędzi właśnie na wklęsłych trójkątach , ale ta minimalna powierzchnia styku i tak nie robi różnicy w smaku ,przecież to tylko mniej niż 1 cm2 na kiełbaskę

 

[ Dodano: Czw 08 Wrz, 2011 23:12 ]

no i znów jestem stołem... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...