Jump to content

Obiad w 30 minut

Jacek

Recommended Posts

Schab bez kości :wink: rozbijasz tłuczkiem na cienkie plastry, pieprzysz i opruszasz mąką.

Kładziesz na rozgrzany tłuszcz, smażysz delikatnie z jednej strony, odwracasz na druga stronę i dodajesz posiekaną cebulę ewentualnie dopieprzając.

Kiedy cebula się zeszkli solisz i podajesz + chleb

Czas przygotowania ok 10-15 min.

A ja robię "chińszczyznę"...

Przygotowuję piersi kurczaka albo uda pocięte w paski..zalewam je olejem +przyprawy i odstawiam na 15 min.

Wok rozgrzewam ,wrzucam mięso i jak się zetnie białko ...wrzucam warzywa (mieszanka chińska).Dodaję sos sojowy...czasami mleczko kokosowe(zależy jaki mam nastrój ..czy słodko..czy ostro.. :cool: :grin: :wink: ). W misce zaparzam makaron (sojowy lub inny) .Dodaję do całości..podsmażam..i gotowe :cool:

Druga propozycja to zapiekanka.

Na patelnię trochę tłuszczu a potem to co masz w lodówce i co lubisz.

Ja daję jakąś wędlinę, cebulę, trochę czosnku, pomidory pocięte w plasterki, solę i pieprzę + oregano wg uznania.

Na to rozbijam jajka i przykrywam plastrami żółtego sera, posypuję papryką słodką i ponownie trochę oregano.

Smażę na małym ogniu ok. 5-8 minut pod przykryciem.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 150C górną grzałką.

Ściągam pokrywkę i do piekarnika prawie na samą górę.

Kiedy ser się przyrumieni danie gotowe.

Czas 15 minut.

albo... :cool:

800 g krewetek

3 – 4 ząbki czosnku

1,5 łyżki curry

1 ostra papryczka

1 cebula

4 pomidory

1 ananas

mleczko kokosowe

2 łyżki oleju

sól

Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej.

Dorzucić posiekany czosnek, wsypać łagodne curry, chwilę prażyć w tłuszczu na patelni.

Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę, wrzucić na patelnię. Dusić wszystko razem.

Dodać posiekaną ostrą papryczkę a następnie wlać część mleczka kokosowego. Ananasa obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dorzucić do sosu. Posolić, popieprzyć, wymieszać.

Dusić dalej, kontrolując ilość płynu (jeśli sos będzie za gęsty, dodać jeszcze sok z kokosa).

Na 3 – 4 minuty przed końcem gotowania wrzucić krewetki (bez skorupek, podgotowane).

Przepis z neta..ale wypróbowany niejednokrotnie .. :thumbsup:

Trzecia propozycja :wink:

Na rozgrzany olej z oliwek wrzucamy dwa trzy posiekane ząbki czosnku i lekko rumienimy.

Dodajemy sparzone i obrane ze skórki, pokrojonne pomidory )dwa trzy w zależności od ilości gości).

Dodajemy co lubimy: pieczarki, cebulę, natkę pietruszki, szczypiorek co kto lubi.

Doprawiamy solą i pieprzem + przyprawy też takie jakie lubimy.

Krótko dusimy i dodajemy posiekane lub mielone mięso drobiowe, wieprzowe np krewetki.

Dusimy ok. 10-15 min.

Jeśli mamy za gest sos dolewamy gorącej wody dusimy 5min.

W tym samym czasie gotujemy makaron tak żeby był Al dente.

Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i na talerz.

Posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem + ewentualnie parmezan.

Czas 20-30 minut.

Do krewetek można dodać pod koniec śmietanę.

[ Dodano: Pią 02 Wrz, 2011 21:10 ]

Danie w pięć minut. :wink:

Talerz smarujesz masłem lub margaryną.

Na talerz rozkładamy plasterki szynki + posiekana cebula + posiekany czosnek + pomidor, sól pieprz.

Na górę rozbita jajka + sól + pieprz.

Do mikrofalówki na FULL mocy na 2-3 minuty.

Gotowe. :wink:

Praktycznie każdy makaron z sosem.

Sosu zazwyczaj nie robi się dłużej niż gotuje makaron, a jego smak i zawartość pozostawiam inwencji twórczej gotującego. Możliwości są ogromne np. na bazie pomidorów, śmietany, czy oliwy.

:shock: Dzisiejsze danie - spaghetti - Wstawiam wodę (osoloną + łyżka oleju) na makaron, w tym czasie -kroję cebulkę i podgrzewam smalec. Wsypuję i podduszam, odsuwam i dodaję mięso mielone , (WODA wrze-wsypuję makaron) do mięska dodaję przyprawy + szklankę wody (rosołu) z 3-ma łyżeczkami koncentratu pomidorowego... Makaron już jest al'dente. Sos doprowadzam do wrzenia ! Na talerze i gotowe... :thumbsup: Chyba dłużej to pisałam, niż zrobiłam... :grin:

Kolejna propozycja. :grin:

Kiełbasa biała na rozgrzany tłuszcz do rondla.

Podsmażamy z dwóch stron, dodajemy cebulę i czosnek + przyprawy wg uznania ( daję: pieprz, sól, majeranek, oregano i papryka słodka)

Dusimy 5 min + dolewamy trochę gorącej wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 C na 15-20 min.

Gotowe.

Ahh tam.. Nie znacie sie na szybkiej, prostej kuchni :tongue:

Nie każdy ma takie cos jak owoce morza itp w lodówce.

Moje propozycje na szybki obiad to:

..1.. Makaron z sosem pomidorowym. (koncentrat)

..2.. Nalesniki z cukrem

..3.. Ziemniaki smazone z cebulka

..4.. Jajka sadzone na ziemniaczkach pure

Takie zkladniki ma chyba kazdy w swoim domku pod reką..

prosto, tanio , szybko :grin:

• 4 months later...

Myślę, że małe odświeżenie tematu nie zaszkodzi a może być naprawdę smacznie;)

Pierwsza, bardzo szybka potrawa do 15 minut pracy.

Smażony ser, z czym go podamy zależy tylko od naszej inwencji i zaopatrzenia w lodówce.

http://img703.imageshack.us/img703/3900/sermaly.jpg

Ser pleśniowy, polecam Turek choć ten załączony na obrazku był z Biedronki. Obtaczamy w jajku i panierce, panierka może być zarówno z bułki tartej jak i startych krakersów. Obsmażamy z dwóch stron na gorącym oleju następnie zmniejszamy gaz/moc i dajemy mu ładnie się dorumienić, sprawdzając jednocześnie czy jest miękki w środku.

W przypadku problemów z nierozpuszczeniem się sera, polecam po przysmażeniu zakrycie pokrywką patelni.

Do serka obowiązkowo jakieś sosiki, choćby ketchup, majonez czy sos tatarski i warzywka.

Smażony serek świetnie współgra z frytkami, choć ja zrobiłem z tostami posmarowanymi serkiem z łososiem skropionym cytrynką.

Smacznego:)

Druga moja propozycja to tortilki. Większość ludzi robi z kurczaka, sam z resztą bardzo długi czas tak przyrządzałem to danie znajomym, jednak często wśród smakoszów czerwonego mięsa można usłyszeć, że: "kurczak to nie mięso" a w szczególności kurczak produkcji przemysłowej.

http://img43.imageshack.us/img43/457/gotowez.jpg

Do zrobienia potrzebujemy:

Kawałek schabu-najlepiej zmrożony

Cebula

Zioła i przyprawy w tym przyprawa Gyros/Kebab

Papryka

Pomidor

Sałata

Ser

SOSY:

Ketchup

Sos czosnkowy:

W proporcjach 1:1:1 jogurt naturalny, majonez, śmietana 18%

Czosnek w zależności od gustu

Zioła

Sól.

Schab kroimy w 0,5cm plastry a następnie w paseczki, dlatego najlepiej robić to na zmrożonym- jest łatwiej. Pokrojone mięsko polewamy olejem,

mieszamy z przyprawami i ziołami. Ja używałem: papryki czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu kolorowego, ziół prowansalskich, bazylii oraz przyprawy kebab.

Zostawiamy w lodówce na godzinkę, lecz nie jest to obowiązkowe. Mięsko smażymy, gdy białko już nam się zetnie, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy dalej, na końcu możemy dolać wody na patelnie i przykryć pokrywą by mięsko zmiękło.

Warzywa myjemy i kroimy, jakie warzywa wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji, proszę nie popełnić mojego błędu i nie dać sałaty najbardziej na zewnątrz, ponieważ więdnie podczas podpiekania.

Gdy mamy już wszystko gotowe zaczynamy nakładanie na tortilki:

http://img713.imageshack.us/img713/8432/61121407.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/6584/29184454.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/1756/86627841.jpg

Tortille zawijamy, można przebić wykałaczką i kładziemy na patelnie by miejsce zawinięcia się zrumieniło, a następnie odwracamy by ser się roztopił.

http://img820.imageshack.us/img820/5018/93568557.jpg

Teraz pozostaje nam już tylko konsumpcja:)

Smacznego

Ja na szybko robię coś takiego:

Składniki:

paczka makaronu spaghetti

mały bakłażan

2 ząbki czosnku

słoik zmiksowanych pomidorów

świeża bazylia

2 łyżki oliwy

ser żółty tarty

cukier, sól, chili, pieprz

1 cebula

Przygotowanie:

Bakłażan i cebulę pokroić w małe paseczki (ja kroję w bardzo małą kosteczkę jak cebulę, jak jest większa to dzieci odkładają na bok i nie chcą jeść) , Jak nie ma czasu ten proces można pominąć: posolić dość dobrze bakłażana, ułożyć na durszlaku i odczekać od 30 – 60 minut. Gdy bakłażan puści sok, myjemy go pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nastawiamy spaghetti wg przepisu na torebce, a w tym czasie na rozgrzany olej włożyć grubo pokrojony czosnek, jak się podsmaży, wyciągamy go i zjadamy. Wrzucamy bakłażana i zaczynamy podsmażać. Po 5 minutach dodajemy pokrojone listki bazyli (co najmniej 10), solimy i pieprzymy do smaku. Jak bakłażan się usmaży wlewamy słoik pomidorów, dodajemy pokrojone listki Bazyli (ok. 5 szt.) solimy, dodajemy troszeczkę chilli, pieprzu. Gotujemy aż sos zrobi się gęściejszy. W tym czasie spaghetti się ugotuje, odcedzamy, i wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy sosem, mieszamy i natychmiast podajemy. Posypać najlepiej parmezanem tartym.