Jacek Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Są Takie sytuacje że rodzina głodna a obiadu nie ma i trzeba szybko coś przyrządzić. Macie jakieś pomysły by w 30 minut talerze były na stole? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 w 30 minut można bardzo duzo zrobić, zależy kto ma jakie ruchy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Schab bez kości :wink: rozbijasz tłuczkiem na cienkie plastry, pieprzysz i opruszasz mąką.Kładziesz na rozgrzany tłuszcz, smażysz delikatnie z jednej strony, odwracasz na druga stronę i dodajesz posiekaną cebulę ewentualnie dopieprzając.Kiedy cebula się zeszkli solisz i podajesz + chleb Czas przygotowania ok 10-15 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Kurde co to za temat bo nijak nie mogę skumać :grin: :grin: :grin: Chyba na złe forum weszłam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Ziemniaki gotowane, mizeria i maślanka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Grilowany łosoś (patelnia grilowa) i jakies warzywka do tego :wink: Skrzydełka w soli smażone w głębokim oleju. Skrzydełka doprawiasz solą i wrzucasz na głęboki olej. Pyszne chrupiace i tuczące :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 A ja robię "chińszczyznę"...Przygotowuję piersi kurczaka albo uda pocięte w paski..zalewam je olejem +przyprawy i odstawiam na 15 min.Wok rozgrzewam ,wrzucam mięso i jak się zetnie białko ...wrzucam warzywa (mieszanka chińska).Dodaję sos sojowy...czasami mleczko kokosowe(zależy jaki mam nastrój ..czy słodko..czy ostro.. :grin: :wink: ). W misce zaparzam makaron (sojowy lub inny) .Dodaję do całości..podsmażam..i gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Druga propozycja to zapiekanka. Na patelnię trochę tłuszczu a potem to co masz w lodówce i co lubisz.Ja daję jakąś wędlinę, cebulę, trochę czosnku, pomidory pocięte w plasterki, solę i pieprzę + oregano wg uznania.Na to rozbijam jajka i przykrywam plastrami żółtego sera, posypuję papryką słodką i ponownie trochę oregano.Smażę na małym ogniu ok. 5-8 minut pod przykryciem.W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 150C górną grzałką.Ściągam pokrywkę i do piekarnika prawie na samą górę.Kiedy ser się przyrumieni danie gotowe.Czas 15 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 albo... 800 g krewetek3 – 4 ząbki czosnku1,5 łyżki curry1 ostra papryczka1 cebula4 pomidory1 ananasmleczko kokosowe2 łyżki olejusól Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej.Dorzucić posiekany czosnek, wsypać łagodne curry, chwilę prażyć w tłuszczu na patelni.Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę, wrzucić na patelnię. Dusić wszystko razem.Dodać posiekaną ostrą papryczkę a następnie wlać część mleczka kokosowego. Ananasa obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dorzucić do sosu. Posolić, popieprzyć, wymieszać.Dusić dalej, kontrolując ilość płynu (jeśli sos będzie za gęsty, dodać jeszcze sok z kokosa).Na 3 – 4 minuty przed końcem gotowania wrzucić krewetki (bez skorupek, podgotowane). Przepis z neta..ale wypróbowany niejednokrotnie .. :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Jacek, może to pomoże http://www.kuchnia.tv/program/full/30-minut-jamiego_34535 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Trzecia propozycja :wink: Na rozgrzany olej z oliwek wrzucamy dwa trzy posiekane ząbki czosnku i lekko rumienimy.Dodajemy sparzone i obrane ze skórki, pokrojonne pomidory )dwa trzy w zależności od ilości gości).Dodajemy co lubimy: pieczarki, cebulę, natkę pietruszki, szczypiorek co kto lubi.Doprawiamy solą i pieprzem + przyprawy też takie jakie lubimy.Krótko dusimy i dodajemy posiekane lub mielone mięso drobiowe, wieprzowe np krewetki.Dusimy ok. 10-15 min.Jeśli mamy za gest sos dolewamy gorącej wody dusimy 5min.W tym samym czasie gotujemy makaron tak żeby był Al dente.Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i na talerz.Posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem + ewentualnie parmezan.Czas 20-30 minut. Do krewetek można dodać pod koniec śmietanę. [ Dodano: Pią 02 Wrz, 2011 21:10 ]Danie w pięć minut. :wink: Talerz smarujesz masłem lub margaryną.Na talerz rozkładamy plasterki szynki + posiekana cebula + posiekany czosnek + pomidor, sól pieprz.Na górę rozbita jajka + sól + pieprz.Do mikrofalówki na FULL mocy na 2-3 minuty.Gotowe. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Praktycznie każdy makaron z sosem. Sosu zazwyczaj nie robi się dłużej niż gotuje makaron, a jego smak i zawartość pozostawiam inwencji twórczej gotującego. Możliwości są ogromne np. na bazie pomidorów, śmietany, czy oliwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 :shock: Dzisiejsze danie - spaghetti - Wstawiam wodę (osoloną + łyżka oleju) na makaron, w tym czasie -kroję cebulkę i podgrzewam smalec. Wsypuję i podduszam, odsuwam i dodaję mięso mielone , (WODA wrze-wsypuję makaron) do mięska dodaję przyprawy + szklankę wody (rosołu) z 3-ma łyżeczkami koncentratu pomidorowego... Makaron już jest al'dente. Sos doprowadzam do wrzenia ! Na talerze i gotowe... :thumbsup: Chyba dłużej to pisałam, niż zrobiłam... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Kolejna propozycja. :grin: Kiełbasa biała na rozgrzany tłuszcz do rondla.Podsmażamy z dwóch stron, dodajemy cebulę i czosnek + przyprawy wg uznania ( daję: pieprz, sól, majeranek, oregano i papryka słodka)Dusimy 5 min + dolewamy trochę gorącej wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 C na 15-20 min.Gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Ahh tam.. Nie znacie sie na szybkiej, prostej kuchni :tongue: Nie każdy ma takie cos jak owoce morza itp w lodówce. Moje propozycje na szybki obiad to: ..1.. Makaron z sosem pomidorowym. (koncentrat)..2.. Nalesniki z cukrem..3.. Ziemniaki smazone z cebulka..4.. Jajka sadzone na ziemniaczkach pure Takie zkladniki ma chyba kazdy w swoim domku pod reką.. prosto, tanio , szybko :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted September 3, 2011 Report Share Posted September 3, 2011 Szybkie są placki zmieniaczane, a jak się ma elektryczną maszynkę z przystawka do tarcia to jeszcze dobry sos grzybowy się zdąży do nich wyprodukować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_Zaleski Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Myślę, że małe odświeżenie tematu nie zaszkodzi a może być naprawdę smacznie;) Pierwsza, bardzo szybka potrawa do 15 minut pracy. Smażony ser, z czym go podamy zależy tylko od naszej inwencji i zaopatrzenia w lodówce. http://img703.imageshack.us/img703/3900/sermaly.jpg Ser pleśniowy, polecam Turek choć ten załączony na obrazku był z Biedronki. Obtaczamy w jajku i panierce, panierka może być zarówno z bułki tartej jak i startych krakersów. Obsmażamy z dwóch stron na gorącym oleju następnie zmniejszamy gaz/moc i dajemy mu ładnie się dorumienić, sprawdzając jednocześnie czy jest miękki w środku. W przypadku problemów z nierozpuszczeniem się sera, polecam po przysmażeniu zakrycie pokrywką patelni. Do serka obowiązkowo jakieś sosiki, choćby ketchup, majonez czy sos tatarski i warzywka. Smażony serek świetnie współgra z frytkami, choć ja zrobiłem z tostami posmarowanymi serkiem z łososiem skropionym cytrynką. Smacznego:) Druga moja propozycja to tortilki. Większość ludzi robi z kurczaka, sam z resztą bardzo długi czas tak przyrządzałem to danie znajomym, jednak często wśród smakoszów czerwonego mięsa można usłyszeć, że: "kurczak to nie mięso" a w szczególności kurczak produkcji przemysłowej. http://img43.imageshack.us/img43/457/gotowez.jpg Do zrobienia potrzebujemy: Kawałek schabu-najlepiej zmrożony Cebula Zioła i przyprawy w tym przyprawa Gyros/Kebab Papryka Pomidor Sałata Ser SOSY: Ketchup Sos czosnkowy: W proporcjach 1:1:1 jogurt naturalny, majonez, śmietana 18% Czosnek w zależności od gustu Zioła Sól. Schab kroimy w 0,5cm plastry a następnie w paseczki, dlatego najlepiej robić to na zmrożonym- jest łatwiej. Pokrojone mięsko polewamy olejem, mieszamy z przyprawami i ziołami. Ja używałem: papryki czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu kolorowego, ziół prowansalskich, bazylii oraz przyprawy kebab. Zostawiamy w lodówce na godzinkę, lecz nie jest to obowiązkowe. Mięsko smażymy, gdy białko już nam się zetnie, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy dalej, na końcu możemy dolać wody na patelnie i przykryć pokrywą by mięsko zmiękło. Warzywa myjemy i kroimy, jakie warzywa wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji, proszę nie popełnić mojego błędu i nie dać sałaty najbardziej na zewnątrz, ponieważ więdnie podczas podpiekania. Gdy mamy już wszystko gotowe zaczynamy nakładanie na tortilki: http://img713.imageshack.us/img713/8432/61121407.jpg http://img600.imageshack.us/img600/6584/29184454.jpg http://img440.imageshack.us/img440/1756/86627841.jpg Tortille zawijamy, można przebić wykałaczką i kładziemy na patelnie by miejsce zawinięcia się zrumieniło, a następnie odwracamy by ser się roztopił. http://img820.imageshack.us/img820/5018/93568557.jpg Teraz pozostaje nam już tylko konsumpcja:) Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Ja na szybko robię coś takiego:Składniki:paczka makaronu spaghettimały bakłażan2 ząbki czosnkusłoik zmiksowanych pomidorówświeża bazylia2 łyżki oliwyser żółty tartycukier, sól, chili, pieprz1 cebula Przygotowanie:Bakłażan i cebulę pokroić w małe paseczki (ja kroję w bardzo małą kosteczkę jak cebulę, jak jest większa to dzieci odkładają na bok i nie chcą jeść) , Jak nie ma czasu ten proces można pominąć: posolić dość dobrze bakłażana, ułożyć na durszlaku i odczekać od 30 – 60 minut. Gdy bakłażan puści sok, myjemy go pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nastawiamy spaghetti wg przepisu na torebce, a w tym czasie na rozgrzany olej włożyć grubo pokrojony czosnek, jak się podsmaży, wyciągamy go i zjadamy. Wrzucamy bakłażana i zaczynamy podsmażać. Po 5 minutach dodajemy pokrojone listki bazyli (co najmniej 10), solimy i pieprzymy do smaku. Jak bakłażan się usmaży wlewamy słoik pomidorów, dodajemy pokrojone listki Bazyli (ok. 5 szt.) solimy, dodajemy troszeczkę chilli, pieprzu. Gotujemy aż sos zrobi się gęściejszy. W tym czasie spaghetti się ugotuje, odcedzamy, i wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy sosem, mieszamy i natychmiast podajemy. Posypać najlepiej parmezanem tartym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts