Jump to content

Obiad w 30 minut


Jacek

Recommended Posts

Schab bez kości :wink: rozbijasz tłuczkiem na cienkie plastry, pieprzysz i opruszasz mąką.

Kładziesz na rozgrzany tłuszcz, smażysz delikatnie z jednej strony, odwracasz na druga stronę i dodajesz posiekaną cebulę ewentualnie dopieprzając.

Kiedy cebula się zeszkli solisz i podajesz + chleb

 

Czas przygotowania ok 10-15 min.

Link to comment
Share on other sites

A ja robię "chińszczyznę"...

Przygotowuję piersi kurczaka albo uda pocięte w paski..zalewam je olejem +przyprawy i odstawiam na 15 min.

Wok rozgrzewam ,wrzucam mięso i jak się zetnie białko ...wrzucam warzywa (mieszanka chińska).Dodaję sos sojowy...czasami mleczko kokosowe(zależy jaki mam nastrój ..czy słodko..czy ostro.. :cool: :grin: :wink: ). W misce zaparzam makaron (sojowy lub inny) .Dodaję do całości..podsmażam..i gotowe :cool:

Link to comment
Share on other sites

Druga propozycja to zapiekanka.

 

Na patelnię trochę tłuszczu a potem to co masz w lodówce i co lubisz.

Ja daję jakąś wędlinę, cebulę, trochę czosnku, pomidory pocięte w plasterki, solę i pieprzę + oregano wg uznania.

Na to rozbijam jajka i przykrywam plastrami żółtego sera, posypuję papryką słodką i ponownie trochę oregano.

Smażę na małym ogniu ok. 5-8 minut pod przykryciem.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 150C górną grzałką.

Ściągam pokrywkę i do piekarnika prawie na samą górę.

Kiedy ser się przyrumieni danie gotowe.

Czas 15 minut.

Link to comment
Share on other sites

albo... :cool:

800 g krewetek

3 – 4 ząbki czosnku

1,5 łyżki curry

1 ostra papryczka

1 cebula

4 pomidory

1 ananas

mleczko kokosowe

2 łyżki oleju

sól

 

Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej.

Dorzucić posiekany czosnek, wsypać łagodne curry, chwilę prażyć w tłuszczu na patelni.

Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę, wrzucić na patelnię. Dusić wszystko razem.

Dodać posiekaną ostrą papryczkę a następnie wlać część mleczka kokosowego. Ananasa obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dorzucić do sosu. Posolić, popieprzyć, wymieszać.

Dusić dalej, kontrolując ilość płynu (jeśli sos będzie za gęsty, dodać jeszcze sok z kokosa).

Na 3 – 4 minuty przed końcem gotowania wrzucić krewetki (bez skorupek, podgotowane).

 

 

Przepis z neta..ale wypróbowany niejednokrotnie .. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Trzecia propozycja :wink:

 

Na rozgrzany olej z oliwek wrzucamy dwa trzy posiekane ząbki czosnku i lekko rumienimy.

Dodajemy sparzone i obrane ze skórki, pokrojonne pomidory )dwa trzy w zależności od ilości gości).

Dodajemy co lubimy: pieczarki, cebulę, natkę pietruszki, szczypiorek co kto lubi.

Doprawiamy solą i pieprzem + przyprawy też takie jakie lubimy.

Krótko dusimy i dodajemy posiekane lub mielone mięso drobiowe, wieprzowe np krewetki.

Dusimy ok. 10-15 min.

Jeśli mamy za gest sos dolewamy gorącej wody dusimy 5min.

W tym samym czasie gotujemy makaron tak żeby był Al dente.

Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i na talerz.

Posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem + ewentualnie parmezan.

Czas 20-30 minut.

 

Do krewetek można dodać pod koniec śmietanę.

 

[ Dodano: Pią 02 Wrz, 2011 21:10 ]

Danie w pięć minut. :wink:

 

Talerz smarujesz masłem lub margaryną.

Na talerz rozkładamy plasterki szynki + posiekana cebula + posiekany czosnek + pomidor, sól pieprz.

Na górę rozbita jajka + sól + pieprz.

Do mikrofalówki na FULL mocy na 2-3 minuty.

Gotowe. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Praktycznie każdy makaron z sosem.

 

Sosu zazwyczaj nie robi się dłużej niż gotuje makaron, a jego smak i zawartość pozostawiam inwencji twórczej gotującego. Możliwości są ogromne np. na bazie pomidorów, śmietany, czy oliwy.

Link to comment
Share on other sites

:shock: Dzisiejsze danie - spaghetti - Wstawiam wodę (osoloną + łyżka oleju) na makaron, w tym czasie -kroję cebulkę i podgrzewam smalec. Wsypuję i podduszam, odsuwam i dodaję mięso mielone , (WODA wrze-wsypuję makaron) do mięska dodaję przyprawy + szklankę wody (rosołu) z 3-ma łyżeczkami koncentratu pomidorowego... Makaron już jest al'dente. Sos doprowadzam do wrzenia ! Na talerze i gotowe... :thumbsup: Chyba dłużej to pisałam, niż zrobiłam... :grin:
Link to comment
Share on other sites

Kolejna propozycja. :grin:

Kiełbasa biała na rozgrzany tłuszcz do rondla.

Podsmażamy z dwóch stron, dodajemy cebulę i czosnek + przyprawy wg uznania ( daję: pieprz, sól, majeranek, oregano i papryka słodka)

Dusimy 5 min + dolewamy trochę gorącej wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 C na 15-20 min.

Gotowe.

Link to comment
Share on other sites

Ahh tam.. Nie znacie sie na szybkiej, prostej kuchni :tongue:

 

Nie każdy ma takie cos jak owoce morza itp w lodówce.

 

Moje propozycje na szybki obiad to:

 

..1.. Makaron z sosem pomidorowym. (koncentrat)

..2.. Nalesniki z cukrem

..3.. Ziemniaki smazone z cebulka

..4.. Jajka sadzone na ziemniaczkach pure

 

Takie zkladniki ma chyba kazdy w swoim domku pod reką..

 

prosto, tanio , szybko :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Myślę, że małe odświeżenie tematu nie zaszkodzi a może być naprawdę smacznie;)

 

Pierwsza, bardzo szybka potrawa do 15 minut pracy.

Smażony ser, z czym go podamy zależy tylko od naszej inwencji i zaopatrzenia w lodówce.

http://img703.imageshack.us/img703/3900/sermaly.jpg

 

Ser pleśniowy, polecam Turek choć ten załączony na obrazku był z Biedronki. Obtaczamy w jajku i panierce, panierka może być zarówno z bułki tartej jak i startych krakersów. Obsmażamy z dwóch stron na gorącym oleju następnie zmniejszamy gaz/moc i dajemy mu ładnie się dorumienić, sprawdzając jednocześnie czy jest miękki w środku.

W przypadku problemów z nierozpuszczeniem się sera, polecam po przysmażeniu zakrycie pokrywką patelni.

Do serka obowiązkowo jakieś sosiki, choćby ketchup, majonez czy sos tatarski i warzywka.

Smażony serek świetnie współgra z frytkami, choć ja zrobiłem z tostami posmarowanymi serkiem z łososiem skropionym cytrynką.

Smacznego:)

 

Druga moja propozycja to tortilki. Większość ludzi robi z kurczaka, sam z resztą bardzo długi czas tak przyrządzałem to danie znajomym, jednak często wśród smakoszów czerwonego mięsa można usłyszeć, że: "kurczak to nie mięso" a w szczególności kurczak produkcji przemysłowej.

 

http://img43.imageshack.us/img43/457/gotowez.jpg

Do zrobienia potrzebujemy:

Kawałek schabu-najlepiej zmrożony

Cebula

Zioła i przyprawy w tym przyprawa Gyros/Kebab

Papryka

Pomidor

Sałata

Ser

 

SOSY:

Ketchup

Sos czosnkowy:

W proporcjach 1:1:1 jogurt naturalny, majonez, śmietana 18%

Czosnek w zależności od gustu

Zioła

Sól.

 

Schab kroimy w 0,5cm plastry a następnie w paseczki, dlatego najlepiej robić to na zmrożonym- jest łatwiej. Pokrojone mięsko polewamy olejem,

mieszamy z przyprawami i ziołami. Ja używałem: papryki czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu kolorowego, ziół prowansalskich, bazylii oraz przyprawy kebab.

Zostawiamy w lodówce na godzinkę, lecz nie jest to obowiązkowe. Mięsko smażymy, gdy białko już nam się zetnie, dodajemy pokrojoną cebule i smażymy dalej, na końcu możemy dolać wody na patelnie i przykryć pokrywą by mięsko zmiękło.

 

Warzywa myjemy i kroimy, jakie warzywa wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji, proszę nie popełnić mojego błędu i nie dać sałaty najbardziej na zewnątrz, ponieważ więdnie podczas podpiekania.

 

Gdy mamy już wszystko gotowe zaczynamy nakładanie na tortilki:

 

http://img713.imageshack.us/img713/8432/61121407.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/6584/29184454.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/1756/86627841.jpg

 

Tortille zawijamy, można przebić wykałaczką i kładziemy na patelnie by miejsce zawinięcia się zrumieniło, a następnie odwracamy by ser się roztopił.

 

http://img820.imageshack.us/img820/5018/93568557.jpg

 

Teraz pozostaje nam już tylko konsumpcja:)

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Ja na szybko robię coś takiego:

Składniki:

paczka makaronu spaghetti

mały bakłażan

2 ząbki czosnku

słoik zmiksowanych pomidorów

świeża bazylia

2 łyżki oliwy

ser żółty tarty

cukier, sól, chili, pieprz

1 cebula

 

Przygotowanie:

Bakłażan i cebulę pokroić w małe paseczki (ja kroję w bardzo małą kosteczkę jak cebulę, jak jest większa to dzieci odkładają na bok i nie chcą jeść) , Jak nie ma czasu ten proces można pominąć: posolić dość dobrze bakłażana, ułożyć na durszlaku i odczekać od 30 – 60 minut. Gdy bakłażan puści sok, myjemy go pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nastawiamy spaghetti wg przepisu na torebce, a w tym czasie na rozgrzany olej włożyć grubo pokrojony czosnek, jak się podsmaży, wyciągamy go i zjadamy. Wrzucamy bakłażana i zaczynamy podsmażać. Po 5 minutach dodajemy pokrojone listki bazyli (co najmniej 10), solimy i pieprzymy do smaku. Jak bakłażan się usmaży wlewamy słoik pomidorów, dodajemy pokrojone listki Bazyli (ok. 5 szt.) solimy, dodajemy troszeczkę chilli, pieprzu. Gotujemy aż sos zrobi się gęściejszy. W tym czasie spaghetti się ugotuje, odcedzamy, i wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy sosem, mieszamy i natychmiast podajemy. Posypać najlepiej parmezanem tartym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...