Jump to content

Sterowanie wędzarni

tusiaczek

Recommended Posts

Jako że mam akurat chwilkę czasu gto postanowiłem sobie sprawić cyfrowe sterowanie wędarnią z dymogeneratorem. Mimo że nie jestem biegły w elektryce/elektronice to okazało się być to dziecinnie łatwe. Sterowanie odbywa się a pomocą regulatora - podobnego do opisywanego na forum ES10 zakupionego na popularnym portalu aukcyjnym za całe 100 złociszy. Jako że intencją moją było umieszczenie sterowania "pod dachem" nie chciałem wsadzać całości w obudowę hermetyczną bo nie ma takiej potrzeby. Żeby całość ładnie komponowała się z moją beczułką postanowiłem całość zasadzić w pudełko po herbacie które to akurat rzuciło mi się na oczy :grin: Dodatkowym atutem było to że mieści się tam również pompka więc mam wszystko w jednym miejscu. Żeby w fazie obsuszania pompka nie chodziła bez potrzeby z boku wstawiłem guziczek do włączania/wyłączania pompki. Przewód zasilający grzałkę, przewód termometru i wężyki powietrzne zrobiłem na jakieś 5m ze złaczami hermetycznymi co pozwala mi na swobodne ustawianie wędzarni wedle potrzeb. Założenie było takie żeby zrobić coś co mogę zastosować w każdym miejscu do każdej wędzarni i nie tylko ( będzie także sterować kolumną rektyfikacyjną którą mam zamiar wkrótce zbudować - to tak do kompletu n :grin: )

Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia postanowiłem że za czas jakiś zarówno wędzarnię jak i sterownik przerobię (oczywiście obudowanie) sobie (albo zrobię nowe) na coś w charakterze Steampunk (coś w guście dwóch ostatnich zdjęć - to akurat jest obudowa komputera ale taki właśnie styl mi się marzy - miedź, mosiądz i egzotyczne drewno)

http://img231.imageshack.us/img231/6479/36274917.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/9813/66531708.jpg

http://img695.imageshack.us/img695/9143/59220524.jpg

A tutaj namiastka stylu w jakim chciałbym przebudować wędzarnie i sterowanie:

http://img707.imageshack.us/img707/4812/52556282.jpg

http://img855.imageshack.us/img855/8498/94464824.jpg

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

EXTRA !! :):)

Napisz coś więcej:

- jaki zastosowałeś regulator i dlaczego ten a nie ES 10 lub SC20 ?

- regulatorem sterujesz grzałkę czy może grill elektryczny ( jaka jest moc elementu grzewczego ) ?

Jeśli możesz to napisz więcej szczegółów na temat podłączenia elektrycznego, wstaw również większą ilość zdjęć całego systemu – bardzo interesuje mnie taki sposób sterowania :):)

EXTRA !! :):)

Napisz coś więcej:

- jaki zastosowałeś regulator i dlaczego ten a nie ES 10 lub SC20 ?

- regulatorem sterujesz grzałkę czy może grill elektryczny ( jaka jest moc elementu grzewczego ) ?

Jeśli możesz to napisz więcej szczegółów na temat podłączenia elektrycznego, wstaw również większą ilość zdjęć całego systemu – bardzo interesuje mnie taki sposób sterowania :):)

Sterownik kupiłem dokładnie TEN A czemu nie ES10? Bo taniej, bo ma w komplecie dwa czujniki tak jak SC20 i raczej da się nim sterować dwoma urządzeniami na raz. Grzałka jest 2000 W z grilla ale bez termostatu - miałem taką akurat więc było jak znalazł aczkolwiek myślę ze jest to sporo za duża moc bo jak się nagrzewa to jest skok temperatury o jakieś 3-6`od zadanej zanim zacznie spadać mimo że histereza ustawiona jest na 0,1`C. Po małych obserwacjach zauważyłem że diabelnie ważne jest umiejscowienie samego czujnika - deflektor na tyle zniekształca rozkład temperatury że trzeba się nakombinować z właściwym położeniem ale potem już mniodzio :grin: :grin: A podłączenie jest dziecinnie proste, wpinasz poszczególne kable w gniazda w sterowniku, dokręcasz i gotowe. Nawet w sumie kostek nie potrzeba bo wszystko ładnie się spina. Sprzedający po wytłumaczeni że ja nietechniczny jestem i do czego mi to potrzebne wysłał mi po prostu gotowy schemat który nawet ja skumałem:

http://img155.imageshack.us/img155/2010/schematna20.jpg

Ale piękne to coś jest.

Dlatego też sprawię se cosik w ten deseń. Dostęp do egzotycznego drewna dzięki jednemu koledze mam, innego kolegę na złomowcu co czasem takie rzeczy przynosi że szok też więc to kwestia czasu i mej pomysłowości :grin: A tutaj się spieszył nie będę bo to ma być coś co każdy by bardziej w domu chciał trzymać niż na zewnątrz :cool:

Dzięki zrobionej niedawno beczułce i teraz sterowaniu wiem już co i jak więc zaczynam wielkie zbieractwo części składowych takowego cudeńka :grin:

Tusiaczek,

jeśli dobrze rozumiem to ten sterownik steruje dwoma czujnikami temperatury - czy cena zakupu zawierała je ?

Jeśli nie ta jakie zastosowałeś ?

Dlaczego sterownik do dwóch czujników a nie do jednego ( jaką dużą masz wędzarnię ) ?

Jestem laikiem więc wybacz za moje pytanka, ale jesetm zainteresowany stworzeniem takiego sterowania wiec czym więcej informacji od Ciebie uzyskam tym bedzie mi łatwiej :)

Pozdrawiam Świadziu

Jadąc po kolei: czujniki sa dwa w komplecie z regulatorem, wędzarnie możesz zobaczyć kilka wątków poniżej (Zrobiłem se wędzarnie dwie), regulator jest jak na razie do beczułki ale z założenia mogę go bez problemu podpiąć i do dużej lub jakiejkolwiek innej, co do zasysania powietrza to całość stoi na nóżkach gumowych ok 1cm wysokich a centralnie w dnie skrzyneczki są trzy bolsze otwory (docelowo zasłonięte siateczką zeby jakieś paprochy nie wlatywały) które nie dość że pozwalają na zasysanie powietrza to przy okazji dają takjże chłodzenie całości (podejrzewam że tak całkowicie bez otworów by się troszku grzało), dodatkowo z tyłu skrzyneczki w miejscu wyprowadzenia wężyków powietrznych nie robiłem dziurek na wężyki tylko ładny prostokątny otwór żeby było łatwiej dojść do króćców powietrznych i przy okazji żeby przeciąg był :grin:

a jak w skrzyneczce pompka będzie powietrze zasysać,myślałeś o tym

Tego typu pompki spokojnie sobie radzą - w "zabudowie" :) . Ja mam w domu Atmana AT - 9500( na focie też jest Atman niestety nie widzę który to jest model). W każdym razie pompka pracowała moim akwarium i służyła do zasilania odpieniacza białek ( taki "filtr" stosowany w akwarystyce morskiej). Pompka pracowała w odległości ok 0,8 -1,0 metra od mojej głowy, w pokoju w którym spałem. Nie było mowy o wyłączaniu pompy na noc ze względy na utrzymanie stabilnych warunków w akwa ( zbiornik tylko 120 l), a że mi towarzyszka małżonka głowę suszyła że spać nie może w tym ....hałasie... :)) więc zrobiłem solidną "skrzynkę" żeby pompę wyciszyć . I taka konstrukcje zrobiłem, że prawie cisza zapadła jeśli o pompkę chodziło. No za chwile zaczęły doskwierać inne "hałasy".. ale wziąłem na przetrzymanie i niepodważalny argument .. jakie piękne akwa mamy..:))

W każdym razie pompa jeśli straciła na wydajności to niezauważalnie, a biorąc pod uwagę ze do DG nie potrzebujemy wydajności typu 500 l/h to pompeczka w "tetleyu" sobie spokojnie poradzi, nawet gdyby nie było tam otworów które @tusiaczek już zrobił.

mam w domu Atmana AT - 9500( na focie też jest Atman niestety nie widzę który to jest model).

To Atman 9700 .... ;) więc wydajniejszy....

a biorąc pod uwagę ze do DG nie potrzebujemy wydajności typu 500 l/h

Potrzebujemy od 100 do 300l/h w zależności od komory (to tak standardowo ....) ta zabudowana ma 540l/h to tak w sam raz na zadymienie "stodoły" ..... ale kolega taką dostał bo ma jeszcze inną wiekszą wędzarnię .... ;)

W beczce pracuje na jednym obwodzie i skręcona na minimum ... ;) nic jej w tym pudełku nie bedzie bo Sławek przemyślał i zrobił otwory ... ;)

ta zabudowana ma 540l/h to tak w sam raz na zadymienie "stodoły"

Moj AT-9500 ma również 540 l/h .. ;)... Jak kupowałem swoja pompę ileś tam lat temu to at- 9500 był "najwyższym" modelem ichniej produkcji. Być może się coś pozmieniało. Takich pomp nie używam już od dawna i w każdym razie dobrze że na śmietnik jej nie wyrzuciłem haha.. bo teraz będzie kooperowała z DG i "splagiaconą" (mmmm ale neologizm piękny haha) od Ciebie Robercie wędzarnią z beczułki uczynioną....:))))

Pozdr.

bo teraz będzie kooperowała z DG i "splagiaconą" (mmmm ale neologizm piękny haha) od Ciebie Robercie wędzarnią z beczułki uczynioną....:))))

Niech pracuje i dymi na zdrowie ...... wiesz w Chinach tych pompek robią 450tys rodzai i te same często różnią się cyferkami czy literkami w zależności od rynku przeznaczenia ..... ale masz rację to Over The Top .... na liście Atmana ... ;) mocniejszych nie ma ... ;)

Doszły złączki hermetyczne do czujników i zasilania grzałki więc całość odpalona i się wędzi :grin: :grin:

Termometr z Ikei jest tam kontrolnie - sprawdzam ustawienia sterownika w stosunku do rozkładu temp w komorze.

http://img708.imageshack.us/img708/8215/dscn1246e.jpg

• 1 month later...