Marek z Bielska Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 witam zrobiłem coś co za mną chodziło od dawna.przepraszam za wygląd preski,lecz ma ona już ze 40 lat i mimo tylu lat ma się u mnie dobrze (pamiątka od starego masarza). dziś wklejam część fotki mieloneczki,która się studzi w lodówce,jutro reszta fotek wraz z przepisem. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4bfe113f85d8.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d94f7625dc6.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4dc9df990370.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1609b30391c7.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c498263a5a2f.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b64cf2fcd93b.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Taka praska spędza mi sen z powiek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekiaga1 Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 ja w tamtym tygodniu wyrwałem taką za 49 zł na alegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Marku ino pozazdrościć takiej praski i wyrobów.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Marku ino pozazdrościć takiej praski i wyrobówJo nie zazdroszcza bo tyż tako mam. Dla Marka :clap: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Marku a zdradzisz przepis na historyczną mielonkę.Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 dziś wklejam część fotki mieloneczki Bardzo mnie ciekawi przekrój tej mielonki... Marku :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Taka praska spędza mi sen z powiek... Można trafić na niemieckim ebayu. Ja taką mam ..i też tam sobie wylicytowałam A tu zobacz..ile tego: http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=schinkenpresse&_sacat=See-All-Categories Wpisujesz "schinkenpresse" i wyskakuje tyle ..że wybierać,przebierać :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Małgoś, Dzięki właśnie pisałem posta z pytaniem jak tego na e-bayu.de szukać. :clap: Przyda się. Zaczynamy polowanie :grin: Tylko nie każdy sprzedający wysyła do PL. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 8, 2011 Author Report Share Posted September 8, 2011 Luncheon Meat - Legendarny smak pysznej mieloneczki FARSZ 1,70kg x # mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm / # pieprz czarny 1,5g=2,5g # mąka ziemniaczana 40g=68g # woda 30g=51g mięso zmielone wymieszane z powyższymi dodatkami załadowane do preski, parzenie preski w garnku w temp.72'C (preska włożona do zimnej wody) czas 90 min.,po parzeniu studzenie wodą preski,następnie powietrzem i do lodówki razem z preską,na drugi dzień wyciągnięcie i smacznego. można robić w osłonkach poliamidowych,barierowych,to co nie zmieściło się do preski zostało usmażone w postaci pysznych kotlecików bez panierki. pozdrawiam http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9148a3ccdf6.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e98822972198.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/80c5dce306c3.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e82125a44074.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Luncheon Meat - Legendarny smak pysznej mieloneczki Marku bardzo apetycznie wygląda mieloneczka.. :thumbsup: .już wiem co będę robiła w następnym tygodniu :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 PETARDĘ , tylko nie chudą Halusi :rolleyes: :lol: :lol: ''PETADTĘ ''.... będę się trzymała ściśle przepisu Marka to na pewno będzie ''chuda'' inaczej :tongue: Nie mów Gonzo że już tęsknisz za tymi moimi '' chudymi '' wędlinkami :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 # mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm /Nie będzie za słona? Pytam bo nie robię mielonek. A foty wyglądają jakby na 8-ce mielone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 # mięso wp. z szynki (tłuste)I tu mam zonka bo przeważnie mięso z szynki jest chude. Marek pomóż, bo chcę zrobić Twoją mielonkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Jak tłuszczyk oddzielisz :wink:No właśnie jaki tłuszczyk jak tłuszczyku nie ma ? To co mam oddzielać ? A w przekroju widzę że tłuszczyku trochę jest i to nawet nie trochę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 ostaw myszkę, dyszkęChyba dyszkę dla rozbierającego żeby mi tłuszcz zostawił. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 9, 2011 Report Share Posted September 9, 2011 Marek żyjesz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 10, 2011 Author Report Share Posted September 10, 2011 Nie będzie za słona? Pytam bo nie robię mielonek. A foty wyglądają jakby na 8-ce mielone? witam nie jest wogóle słona,smak jest idealny,Pisu wyglądają,lecz rozdrobnienie było na 6mm A w przekroju widzę że tłuszczyku trochę jest i to nawet nie trochę ?Miro żyje byłem zajęty ostatnio troche...przepraszam. Faktycznie skład jak zauważyłeś nie jest trochę tłusty lecz tłusty.ja użyłem części mięsa z szynki (mięsień biodrowy wraz z całym tłuszczem) plus okrawki z formowania szynek,także tłuszczu było +- 35-40% w stosunku do mięsa,taka proporcja gwarantuje wspaniały smak mielonki w postaci na kanapce z pomidorkiem,pokrojona w grubsze plastry smażona-smaczne kotleciki smażone bez tłuszczu :thumbsup: jest to produkt kaloryczny no ale tak chudszy niż kiełbasa węgierska (sklep 70% tłuszczu plus 30% bardzo tłustej dwójki wp.) pozdrawiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Miro żyje byłem zajęty ostatnio troche...przepraszam.Za co przepraszasz, grunt, że żyjesz. :grin: Dzięki za rozjaśnienie w kwestii tłuszczu, trzeba będzie poczynić Twój przepis. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 10, 2011 Author Report Share Posted September 10, 2011 jak zrobisz życzę smacznego,pamiętaj że tłuszczu musi być min.25-30% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Dobra mielonka= tłusta mielonka.Inne to wiór. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 10, 2011 Author Report Share Posted September 10, 2011 Dobra mielonka= tłusta mielonka.Inne to wiór. :smile:witaj niekoniecznie Arku,następna preska jaką zrobię to szynka konserwowa Krakus,lecz taki z dawnych czasów bez stosowania białka sojowego,karagenu itp.najważniejsza w przemyśle mięsnym jest obróbka cieplna :arrow: tak w skróciew jakich cyklach ją zapodać i jak zakończyć.pozdrawiam [ Dodano: Sob 10 Wrz, 2011 20:58 ]Dzięki za rozjaśnienie w kwestii tłuszczu, trzeba będzie poczynić Twój przepis.Mirek na kolację jadłem z papryką i przyszło mi do głowy że następną zrobię właśniez pokrojoną drobno papryką (coś na wzór słynnej niemieckiej mortadeli) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 No Twoja do chudych się nie zalicza :grin: .Takie lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 FARSZ 1,70kg x # mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm / # pieprz czarny 1,5g=2,5g # mąka ziemniaczana 40g=68g # woda 30g=51g Mam pytanie odnośnie tej mąki , w jakim celu się ją dodaje ? Pytam , bo wczoraj robiłem podobną mielonkę , tylko bez mąki i wyszła naprawdę PETARDA Zawsze nam moje mielonki smakowały , ale teraz ja dałem więcej tłustego , to naprawdę rewelacja . Potwierdza się powiedzenie , że tłuszcz jest nośnikiem smaku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 Mam pytanie odnośnie tej mąki , w jakim celu się ją dodaje ?jest dodatkiem ,który w pewnym sensie nadaje jakiś smak,lecz głównie ma rolę stabilizatora tłuszczu w farszu w większości tłustych mielonkach jak i kiełbasach,w przemyśle mąki idzie jak w piekarni :wink: . p.s.a jaka pyszna jest taka mielonka grilowana,czy z patelni mniammm mniam spróbuj to odstawisz wszystkie kiełbasy :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.