Jump to content

Kwas octowy.


miro

Recommended Posts

Kwas octowy na wędlinach wytwarza się przeważnie w wędzarni, a czy możliwe jest aby wytworzył się po wędzeniu w lodówce ?

 

Pytam ponieważ stało się coś dziwnego.

Wczoraj wędziłem na zimno łososia, temperatura ok. 25C, rzadki dym, czas wędzenia ok. 6h.

Po wędzeniu rybka pachniała i smakowała bez zarzutu.

Zaraz po wędzeniu (ponieważ mam lodówkę NO FROST) łososia włożyłem do szczelnego pojemnika plastikowego i do lodówki.

Dziś rano z ciekawości otwieram pojemnik i widzę w nim sporo wilgoci, a łosoś ma delikatny posmak kwasu octowego.

I mam zagadkę skąd ten kwas ?

Czyżby łosoś się spocił z powodu nagłego spadku temperatury, szczelności pojemnika i przez to wytworzył się wspomniany kwas ?

Link to comment
Share on other sites

Kwas octowy na wędlinach wytwarza się przeważnie w wędzarni, a czy możliwe jest aby wytworzył się po wędzeniu w lodówce

Miro lodówkę należy wyeliminować całkowicie.Kwas octowy powstał podczas wędzenia

6-cio godzinnego,teraz gdy dni będą chłodniejsze problem będzie się nasilał podczas

wędzenia dymnikiem na zimno.to co łosoś pociągnął podczas wędzenia (kwas Octowy)

wydalił w szczelnym pojemniku,być może był włożony jeszcze letnawy do pojemnika.

6godz. wędzenia nonstop dla łososia czy to aby nie za długo...napisz jak wędziłeś

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Marku ale próbowałem łososia po wyciągnięciu z wędzarni i był bardzo dobry.

Łosoś nasoliłem i trzymałem w lodówce w pojemniku 3dni.

Wczoraj ok. 17-tej wyciągnąłem z lodówki, opłukałem i osuszyłem papierowymi ręcznikami.

Osuszałem w piekarniku z termoobiegiem w ok.25C przez 1,5h.

Wędzarnie nagrzałem do 25C, włożyłem łososia, przewiew powietrza i po 30min puściłem rzadki dym z DG. Wędziłem ok. 6h

Łosoś był suchy i nie pocił się, temperatura stała w granicach 25-27C.

Po wędzeniu od razu do pojemnika i do lodówki.

Link to comment
Share on other sites

Marku ale próbowałem łososia po wyciągnięciu z wędzarni i był bardzo dobry.

smak wyrobów prosto po wędzeniu jest bardzo spektakularnym do tego po wystudzeniu.

Łosoś nasoliłem i trzymałem w lodówce w pojemniku 3dni.

Wczoraj ok. 17-tej wyciągnąłem z lodówki, opłukałem i osuszyłem papierowymi ręcznikami.

wszystko ok,lecz soląc go na sucho po co go płukałeś w wodzie (robię tak tylko jak

chce usunąć resztki przypraw o ile stosuje je).

 

Osuszałem w piekarniku z termoobiegiem w ok.25C przez 1,5h.

Wędzarnie nagrzałem do 25C, włożyłem łososia, przewiew powietrza i po 30min puściłem rzadki dym z DG. Wędziłem ok. 6h

Łosoś był suchy i nie pocił się, temperatura stała w granicach 25-27C.

osuszonego łososia z piekarnika (wstępnie zagrzany),przeniosłeś do wędzarni

która była za słabo wygrzana w stosunku do osuszonego mięsa,po czym temp.

w wędzarni była zbyt niska co do produktu poddanego wędzeniu :arrow: nastąpiło

wędzenie na lekko wilgotnego z pozoru osuszonego łososia na który poszedł dym

przez 6 godz. (wystarczy 3,5 do 4 max godz.).

dlatego ja cały proces wędzenia (osadzanie,osuszanie,wędzenie wstępne itp.)

wykonuję od a-z w wędzarni.jestem wrogiem osuszania poza wędzarnią,choć

większość tak robi i jest to propagowane przez wielu na stronce-przepraszam

Was że to piszę jestem temu przeciwny.

Po wędzeniu od razu do pojemnika i do lodówki.

przecież łosoś miał jakieś 15-16'C wewnątrz...nie dałeś mu nawet dychnąć po dymie

nie robi się tak.

to tyle pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

nastąpiło

wędzenie na lekko wilgotnego z pozoru osuszonego łososia na który poszedł dym

przez 6 godz. (wystarczy 3,5 do 4 max godz.).

:!:

ykonuję od a-z w wędzarni

Popieram

nie dałeś mu nawet dychnąć po dymie

Główna przyczyna :!:

Łosoś się "spocił" i związał ze składnikami dymu = "ocet"

Link to comment
Share on other sites

Wędzarnie nagrzałem do 25C, włożyłem łososia, przewiew powietrza i po 30min puściłem rzadki dym z DG.

Prawie od A-Z w wędzarni, ale zgadzam się z Wami.

 

przecież łosoś miał jakieś 15-16'C wewnątrz...nie dałeś mu nawet dychnąć po dymie

I to będzie to. :grin:

 

(wystarczy 3,5 do 4 max godz.)

Mówicie, że za dużo i już dość, bo zamierzałem dziś znowu z 6h powędzić na zimno ?

 

Łosoś jest od rana zawinięty w ręcznik papierowy i jak teraz sprawdzałem posmak kwasu prawie znikł :question:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...