adamjer Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 wędzenie trwało 4 godz. smakuje wyśmienicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 adamjer, Bardzo ładnie!!Gratulacje. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Jak na pierwszy raz to nie źle.Dla mnie trochę za mocno.Ten deflektor z cegieł to kiepski pomysł.W wędzarni zmienił bym jeszcze podpórki do kijów.Te nacięcia to nie są dobrym pomysłem.Bez nich łatwiej ustawiać kije z wędzonkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roland Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 fajnie fajnie ja też już nie mogę doczekać się pierwszego wędzenia ale na początek to kupie pare pętek białej i je zadymie wole nie ryzykować większej ilości za pierwszym razem pierwsze wedzenie powinno być już w tygodniu ( mam nadzieję że ukończę projekt) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjer Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 arkadiusz, Ten deflektor z cegieł to kiepski pomysł. będzie zmieniony, wygięta blacha przymocowana do tylnej ścianki komory wędzarniczej. Zgadzam się z Tobą co do zbyt mocnego przywędzenia , postaram się poprawić :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Zgadzam się z Tobą co do zbyt mocnego przywędzenia , postaram się poprawić :grin:Niekoniecznie musisz poprawiać. Jednemu smakują bardziej przewędzone, a drugiemu nie. Sprawa gustu. Ważne czy Tobie smakują. Te nacięcia to nie są dobrym pomysłem.Bez nich łatwiej ustawiać kije z wędzonkami.Czemu tak sądzisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjer Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 miro, smakuje bardzo :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 To nic nie zmieniaj, tylko rozkoszuj się smakiem własnego wyrobu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 adamjer, jak na pierwszy raz to bardzo dobrze wyglądają wędzonki :clap: ,zawsze może być lepiej ale wszystko przyjdzie w swoim czasie ,powodzenia w dalszym zadymianiu . fajnie fajnie ja też już nie mogę doczekać się pierwszego wędzenia ale na początek to kupie pare pętek białej i je zadymie wole nie ryzykować większej ilości za pierwszym razem Myślę że o wiele lepszym pomysłem będzie uwędzić kurczaka,niewielki koszt a o smaku nie wspomnę i o wiele zdrowsze niż ta kupna kiełbasa,nie wiadomo z czego :shock: A tu masz link,POLECAM http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i Pozdrawiam i życzę smacznego Bogdan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Czemu tak sądzisz. Nie jesteś ograniczony odstepami nacięć w belkach. A teraz ja Ciebie zapytam. Czemu te nacięcia mają służyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wowansw Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 już nie mogę doczekać się pierwszego wędzenia ale na początek to kupie pare pętek białej Witam,ja też kupiłem dwie białe i uwędziłem :sad: ale lepiej zrób coś swojego,jaka by nie była ta biała,zawsze będzie biała ze sklepu. Spróbuj zrobić tak jak radzi bogdan b. Szkoda czasu i kasy na białą ze sklepu :sad: .pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roland Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 narazie to musze jeszcze dokończyć moją wędzarnie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7733tj drzwiczki do paleniska ( jeszcze ich nie mam ;-( ) narazie jednak dochodze do siebie po weselisku i poprawinach do 1 w nocy :???: dziś napewno nie kiwne palcem a do pracy na 18 niewiem czy iść bo strasznie z alkomatami wariują ( kopalnia) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Ładne wędzonki :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjer Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 Rozdałem połowę wędzonek dla rodziny i znajomych . Wędzarnia zdała egzamin (warta tak dużych nakładów pracy z mojej strony)i nawet nie musiałem bardzo kontrolować temperatury bo była bardzo stabilna . Następne wędzenie w połowie października :grin: [ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 12:17 ]Witam,ja też kupiłem dwie białe i uwędziłem :sad: ale lepiej zrób coś swojego,jaka by nie była ta biała,zawsze będzie biała ze sklepu.dokładnie tak jest , będę szukał na forum przepisu na kiełbasę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjer Posted September 27, 2011 Author Report Share Posted September 27, 2011 Dziś mięso zapeklowane a w sobotę 2 wędzenie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 adamjer, z fotek i zachowania się siatki wynika, że troszkę z temperaturą przesadziłeś. Kolorek wędzonek również świadczy o mocniejszym zaangażowaniu termicznym. Jak na wędzarnię, osmolenie drzwi i ścianek wędzarni z " elewacja " łącznie w pierwszym wędzeniu, to chyba opalałeś "papą." Tak wiem, trenowałeś na sucho. Jednak cegły - kolor ceramiki ( niebieskawy - jasny granat ) zdradza, że przegrzanie paleniska było zbyt duże. Poćwicz opalanie, kontrolowanie temperatury i pomiar. Zapewne szybko osiągniesz, to co jest właściwe. Ps. "Szynki , schab i boczki wyszły pyszne i nie musiałem ich parzyć." to chyba jest przyznanie się. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 w sobotę 2 wędzenie to teraz namieszałeś, będzie trzeba zmienić tytuł tematu :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandder Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 adamjer, Czy mogłbym Twoje zdjecia wykorzystać do Animacji ?? Bardzo ladnie! Niedługo ja wstawie zdjecia z mojego 1 wędzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjer Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 Czy mogłbym Twoje zdjecia wykorzystać do Animacji ?? Bardzo ladnie! Niedługo ja wstawie zdjecia z mojego 1 wędzenia!Jasne, że tak to co podaję na forach jest do dyspozycji :grin: tylko nie podpisuj ich "Tak nie powinno się wędzić" :blush: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 ....zachowania się siatki wynika, że troszkę z temperaturą przesadziłeś. Kolorek wędzonek również świadczy o mocniejszym zaangażowaniu termicznym. Andy, co wywnioskowałeś z "zachowania się siatki" ? Kolorek ?? dla mnie bardzo OK. Może rzecz gustu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 WitamPięknie uwędzone Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts