Jump to content

pierwsze wędzenie

adamjer

Recommended Posts

fajnie fajnie ja też już nie mogę doczekać się pierwszego wędzenia ale na początek to kupie pare pętek białej i je zadymie wole nie ryzykować większej ilości za pierwszym razem pierwsze wedzenie powinno być już w tygodniu ( mam nadzieję że ukończę projekt)

Zgadzam się z Tobą co do zbyt mocnego przywędzenia , postaram się poprawić :grin:

Niekoniecznie musisz poprawiać.

Jednemu smakują bardziej przewędzone, a drugiemu nie. Sprawa gustu.

Ważne czy Tobie smakują.

Te nacięcia to nie są dobrym pomysłem.Bez nich łatwiej ustawiać kije z wędzonkami.

Czemu tak sądzisz.

adamjer, jak na pierwszy raz to bardzo dobrze wyglądają wędzonki :clap: ,zawsze może być lepiej ale wszystko przyjdzie w swoim czasie ,powodzenia w dalszym zadymianiu .

fajnie fajnie ja też już nie mogę doczekać się pierwszego wędzenia ale na początek to kupie pare pętek białej i je zadymie wole nie ryzykować większej ilości za pierwszym razem

Myślę że o wiele lepszym pomysłem będzie uwędzić kurczaka,niewielki koszt a o smaku nie wspomnę i o wiele zdrowsze niż ta kupna kiełbasa,nie wiadomo z czego :shock:

A tu masz link,POLECAM

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i

Pozdrawiam i życzę smacznego

Bogdan

już nie mogę doczekać się pierwszego wędzenia ale na początek to kupie pare pętek białej

Witam,ja też kupiłem dwie białe i uwędziłem :sad: ale lepiej zrób coś swojego,jaka by nie była ta biała,zawsze będzie biała ze sklepu. Spróbuj zrobić tak jak radzi bogdan b. Szkoda czasu i kasy na białą ze sklepu :sad: .pozdrawiam

narazie to musze jeszcze dokończyć moją wędzarnie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7733

tj drzwiczki do paleniska ( jeszcze ich nie mam ;-( ) narazie jednak dochodze do siebie po weselisku i poprawinach do 1 w nocy :???: dziś napewno nie kiwne palcem a do pracy na 18 niewiem czy iść bo strasznie z alkomatami wariują ( kopalnia)

Rozdałem połowę wędzonek dla rodziny i znajomych . Wędzarnia zdała egzamin (warta tak dużych nakładów pracy z mojej strony)i nawet nie musiałem bardzo kontrolować temperatury bo była bardzo stabilna . Następne wędzenie w połowie października :grin:

[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 12:17 ]

Witam,ja też kupiłem dwie białe i uwędziłem :sad: ale lepiej zrób coś swojego,jaka by nie była ta biała,zawsze będzie biała ze sklepu.

dokładnie tak jest , będę szukał na forum przepisu na kiełbasę .

• 3 weeks later...

adamjer, z fotek i zachowania się siatki wynika, że troszkę z temperaturą przesadziłeś. Kolorek wędzonek również świadczy o mocniejszym zaangażowaniu termicznym. Jak na wędzarnię, osmolenie drzwi i ścianek wędzarni z " elewacja " łącznie w pierwszym wędzeniu, to chyba opalałeś "papą." Tak wiem, trenowałeś na sucho. Jednak cegły - kolor ceramiki ( niebieskawy - jasny granat ) zdradza, że przegrzanie paleniska było zbyt duże.

Poćwicz opalanie, kontrolowanie temperatury i pomiar. Zapewne szybko osiągniesz, to co jest właściwe.

Ps. "Szynki , schab i boczki wyszły pyszne i nie musiałem ich parzyć." to chyba jest przyznanie się. :wink:

Czy mogłbym Twoje zdjecia wykorzystać do Animacji :D ??

Bardzo ladnie!

Niedługo ja wstawie zdjecia z mojego 1 wędzenia!

Jasne, że tak to co podaję na forach jest do dyspozycji :grin: tylko nie podpisuj ich "Tak nie powinno się wędzić" :blush: :grin: