gungay Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Do tej pory czytałem, teraz się odważyłem. Przy sporej pomocy Mira zrobiłem szynkę mieloną "konserwową" wg.DZIADKA. Konsystencja ok, smak do niewielkiej korekty. :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Do tej pory czytałem, teraz się odważyłem. I brawa za odwagę... bardzo ładny wyrób :clap: konystencja ok, smak do niewielkiej korekty. :blush: A reszta do wypracowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 smak do niewielkiej korekty. :blush: a co ze smakiem nie tak? jakie i ile przypraw dałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gungay Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 Jest lekko przesolone i lekko niedopieprzone.Mam wagę która pokazuje od 1g. to odmierzyłem 1g. i odebrałem trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Mam wagę która pokazuje od 1g. to odmierzyłem 1g. i odebrałem trochę.wniosek nasuwa się sam : zainwestuj parę groszy w nową wagę :wink: . Bez względu jakie wyroby będziesz robił ważyć przyprawy będziesz musiał :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Jest lekko przesolone Ale do soli to waga "1g" jest wystarczająca. Sam długo używałem takiej do czasu aż nie kupiłem dokładniejszej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gungay Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 Dzięki za podpowiedzi, a możecie jakąś polecić. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 do soli to waga "1g" jest wystarczająca Zgadza się, ale pod warunkiem że odważasz sól do kilkunastu kg wyrobu. Wtedy i przyprawy też odważysz z wystarczającą dokładnością. Przy produkcji kilkukilogramowej niestety do przypraw potrzebna jest waga miligramowa, albo bardzo duże doświadczenie i przyprawianie "na oko i na smak". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gungay Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 Kupię taką: http://allegro.pl/waga-jubilerska-elektroniczna-tania-wysylka-i1791644357.htmlprzy następnych wyrobach będę dokładny jak jubiler :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 że odważasz sól do kilkunastu kg wyrobu Nie mogę się zgodzić z tobą jeżeli na 1 kg dajek od 18g do 20g soli to każda waga z dokładnością 1g da radę. Przy produkcji kilkukilogramowej niestety do przypraw potrzebna jest waga miligramowa Tu masz rację. kolega gungay, pisał o przesoleniu stąd moja uwaga. Ja mam coś podobnego http://allegro.pl/elektroniczna-waga-jubilerska-500g-0-1g-i1803476847.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gungay Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 Allegro to potęga, waga którą ja znalazłem kosztuje 16,29 zł. a bendetto znalazł za 6,79 zł. :clap: Jednak ta moja w koncowej cenie jest tańsza :lol: , bo mniej przy okazji zarabia poczta :idea: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 a bendetto znalazł za 6,79 zł. gungay, szukałem takiego modelu jak ja mam (kupowałem ok 1 m-ca temu) ale nie znalazłem. Podałem link pierwszej na którą kliknąłem. A co do ceny to trzeba zerknąć na przesyłkę są różne list ekonomiczny np. 8zł. Zawsze lepiej kupić droższą z tańsza przesyłką niż odwrotnie. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Jest lekko przesolone i lekko niedopieprzone. Mam wagę która pokazuje od 1g. to odmierzyłem 1g. i odebrałem trochę.gungay to jaką ilość mielonki robiłeś skoro 1 g to było za dużo :rolleyes: a może masz na myśli 1 dkg :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gungay Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 chudziak: robiłem 2 kg. wiesz że chyba faktycznie zmyliłem dkg z g. Masakra ale się wygłupiłem :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Tak własnie coś mi się wydaje, że rząd wielkości Ci się pomylił ale nie martw się teraz już Ci się nie pomyli a dokładniejszą wagę czyli tzw jubilerską to sobie kup -przyda się na pewno :grin:Małosolni na 2 kg mięsa daliby ok 32 gramów, słonolubni 40 g ; ja dałabym ok 36 g. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gungay Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 "Człowiek się uczy całe zycie,a głupi umiera" - jak powiedział klasyk :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts