Jump to content

Gungay na początku drogi

gungay

Recommended Posts

do soli to waga "1g" jest wystarczająca

Zgadza się, ale pod warunkiem że odważasz sól do kilkunastu kg wyrobu. Wtedy i przyprawy też odważysz z wystarczającą dokładnością. Przy produkcji kilkukilogramowej niestety do przypraw potrzebna jest waga miligramowa, albo bardzo duże doświadczenie i przyprawianie "na oko i na smak".

że odważasz sól do kilkunastu kg wyrobu

Nie mogę się zgodzić z tobą jeżeli na 1 kg dajek od 18g do 20g soli to każda waga z dokładnością 1g da radę.

Przy produkcji kilkukilogramowej niestety do przypraw potrzebna jest waga miligramowa

Tu masz rację.

kolega gungay, pisał o przesoleniu stąd moja uwaga.

Ja mam coś podobnego

http://allegro.pl/elektroniczna-waga-jubilerska-500g-0-1g-i1803476847.html

a bendetto znalazł za 6,79 zł.

gungay, szukałem takiego modelu jak ja mam (kupowałem ok 1 m-ca temu) ale nie znalazłem. Podałem link pierwszej na którą kliknąłem. A co do ceny to trzeba zerknąć na przesyłkę są różne list ekonomiczny np. 8zł.

Zawsze lepiej kupić droższą z tańsza przesyłką niż odwrotnie.

Pozdrawiam.

Tak własnie coś mi się wydaje, że rząd wielkości Ci się pomylił :cool: ale nie martw się teraz już Ci się nie pomyli a dokładniejszą wagę czyli tzw jubilerską to sobie kup -przyda się na pewno :grin:

Małosolni na 2 kg mięsa daliby ok 32 gramów, słonolubni 40 g ; ja dałabym ok 36 g. :grin: