Jump to content

Cheddar marmurkowy


Shadow

Recommended Posts

W weekend popełniłem ser typu cheddar.

Czy się udał, sprawdzimy na zlocie WM :thumbsup:

Wykonane z 30L mleka. Wyszło 4,3 kg

W ramach eksperymentu część zapakowałem próżniowo, a część zawoskowałem.

 

Część się grzeje

 

a tu kultura bakterii

dodatkowo użyłem do jednej części duży jogurt, a do drugiej śmietanę (nie termizowaną)

Oczywiście w celach kulturowych

 

foremki

 

barwienie

 

cięcie

 

osuszanie

 

jaśniejszy serek

 

ciemniejszy serek

 

zmielony i wymieszany skrzep

http://images49.fotosik.pl/1064/67312872e1b61eb9med.jpg

 

po formowaniu

http://images46.fotosik.pl/1048/3a331376722263b2med.jpg

 

wosk

http://images43.fotosik.pl/1090/5469e4086342da18med.jpg

 

woskowanie

http://images35.fotosik.pl/903/30f9741cb6046db8med.jpg

 

po woskowaniu

http://images50.fotosik.pl/1100/4a125e05c50aa454med.jpg

 

zapakowane próżniowo

http://images49.fotosik.pl/1064/096f3ef2b8cce754med.jpg

Link to comment
Share on other sites

czy na woskowanie nie za wcześnie?

ale może warto jednak wcześniej w celu jego zabezpieczenia?

Wyszedłem z założenia, że środowisko lodówki domowej, w której są przechowywane różne produkty, może być szkodliwe dla serów ze względu na grzyby i bakterie oraz obce zapachy. Dlatego postanowiłem je wyizolować. Z jakim skutkiem - zobaczymy.

Pierwszy raz woskowałem ser.

 

:cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jedną paczkę skonsumowaliśmy na zlocie WM tydzień temu, wczoraj otworzyłem drugą w domu na spokojnie w celach oceny organoleptycznej.

Obia masy różnią się od siebie konsystencją.

Jaśniejsza szczepiona jogurtem naturalnym jest zdecydowanie bardziej miękka, można by powiedzieć kremowa. Ciemniejsza szczepiona śmietaną jest twardsza. Za jakiś miesiąc otworzę paczki z jednobarwnymi serami, w celach dalszej oceny. Ale już dzisiaj mogę powiedzieć, że nacisk sera był zdecydowanie zbyt krótki.

Ser jest zbyt miękki, jak na cheddara, a pomiędzy ziarnami sera widać małe wolne przestrzenie. Słoność jak najbardziej odpowiednia - 25g soli wagowo na 1 kg skrzepu.

Czad :grin: Pierwsze koty za płoty.

 

PZDR

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Dzięki chłopaki.

 

Sam byłem w szoku.

Ser ma już pięć miesięcy.

Co trzeba nadmienić jest z mleka niepasteryzowanego.

Nabrał twardości, kruchości, a co najważniejsze ostrości.

 

Kurcze, trzeba się zabrać za następną produkcję, bo zostały mi tylko dwa kawałki.

Mam nadzieję, że do Bukowiny starczy.

 

PZDR

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dzisiaj przyszedł czas na goudę w postaci krągłych kuleczek, po 1,6 kg każda

 

Oprócz 30 L mleczka poszło

1,5 g szczepionki choozit mm101 lyo 25 dcu

3 g chlorku wapnia

3 ml annato

1 duży jogurt naturalny

 

 

Foremka zakupiona w lidlu za 30 zł jako urządzenie do gotowania ryżu.

Metalowa klamra pomaga docisnąc skrzep.

Teraz serek dojrzewa w lodówce w woreczkach próżniowych.

Niestety ubolewam, bo nie zmieścił się i musiałem pociachać w ćwiary. :???:

 

 

Wyszło dość tanio, bo z 30 L uzyskałem lekko ponad 5 kg, czyli 6 zł za kg

 

Pozdrówka

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Wczorajsza produkcja.

 

 

Pierwsza z pHmetrem. Po zakupie mleczko miało pH 6,73.

 

 

Po godzinie od dodania szczepionki i jogurtu miało już 6,42. Dodano podpuszczkę na planowane ścięcie 45 min. Po 3h od zaszczepienia - 6,22, po 4h - 5,7, po 5h - 5,23.

Start fermentacji w 31C, po pocięciu skrzepu częściowy odbiór serwatki i podgrzewanie do 35C poprzez podgrzanie odebranej serwatki i dodanie części przy szybkim mieszaniu, by mezofile nie umarły.

 

Poniżej chedaryzacja, mielenie i solenie po mieleniu...

 

 

...oraz prasowanie i formowanie

 

 

...a teraz pakowanie do dojrzewania

 

http://images40.fotosik.pl/1496/e8781cf5de9e9dc1med.jpg

http://images41.fotosik.pl/1450/1bd2a461e23bff45med.jpg

http://images40.fotosik.pl/1496/c185bdd377e277e6med.jpg

http://images38.fotosik.pl/1495/7f9ac193459b38e0med.jpg

 

kulka waży 1,5kg. Bedzie jak znalazł na zlot WM, ale w październiku

 

a tu nasza kotka, co pomagała przy produkcji....nie przeszkadzając :cool:

 

http://images38.fotosik.pl/1495/82d10b19a59a5d28med.jpg

Link to comment
Share on other sites

:grin: Daniel :grin: :clap: co by nasze spotkania nie przerodziły się w serowe :grin: właśnie w tej chwili mleko się ścina i na piątek już zamówione. :grin: Z mięsem też nie ziewam,w czwartek wędzenie dlatego dzisiaj robię sery żeby je uwędzić. :grin:

 

Serdecznie Was pozdrawiamy :grin: kotka też :grin:

Link to comment
Share on other sites

:grin: Daniel :grin: :clap: co by nasze spotkania nie przerodziły się w serowe

Ja tam problemu nie widzę. Nie schudniemy od tego. :grin:

Ostatnio zrobiłem niezłą fetę, ale fotorelacji nie ma :blush: .

Na zlocie żonka planuje sałatkę grecką, więc będzie jak znalazł.

 

Właśnie rozważam zakup drugiej lodówki, by zapewnić serkom mieszkanko.

:cool:

 

Dzięki za pozdrowienia.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...