myth Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 No więc i ja postanowiłem założyć swój wątek, aby wiecznie nie przeszukiwać całego forum, aby co nie co wrzucić... Oto moje wędzonko z piątku, mój rzeźnik aż za bardzo się spisał, bo tak chudego mięcha na kiełbachę już dawno nie miałem, a dodatkowo miałem całą szynkę ok 12,5 kg bez kości, którą dodałem .... tłuszczu było jak na lekarstwo, ale kiełbaska pyszna, myślałem, że będzie za sucha, ale nie Oto "kawałeczki" mięcha : http://img819.imageshack.us/img819/3712/p9070190.jpg Przygotowane do zmielenia: http://img15.imageshack.us/img15/127/p9070193.jpg http://img833.imageshack.us/img833/7058/p9070194d.jpg Wiaterek wiał dość spory, więc elegancko osuszyło kiełbaskę: http://img11.imageshack.us/img11/3050/p9090199.jpg Pogoda dopisywała jak na wrzesień http://img69.imageshack.us/img69/8596/p9090203.jpg Osuszałem ok 45 minut w wędzarni: http://img684.imageshack.us/img684/4867/p9090204.jpg No i w efekcie po 4,5 godz. : http://img831.imageshack.us/img831/1235/p9090209.jpg Testowałem również folię celulozową, do środeczka powędrował ser: http://img233.imageshack.us/img233/2403/p9090211.jpg ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej?? Czas wędzenia, był identyczny jak dla kiełbasy. Temp. to 45-57 stopni. A tak w środku wygląda: http://img850.imageshack.us/img850/5375/p9090216.jpg http://img268.imageshack.us/img268/2206/p9090219.jpg No to tyle z tego wędzonka Postaram się umieścić troszkę więcej z moich wędzeń etc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 kiełbasa bardzo apetycznie wygląda :thumbsup: :thumbsup: Gdzie Ty mieszkasz? Widoki masz niesamowite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Witam ! Ładne kiełbaski Ci wyszły :thumbsup: :clap: Krajobraz tez masz fajny... :grin: Ciekawe jak serek ? :thumbsup: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 Dzięki, a miejscem mojej tułaczki jest Islandia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Czy kiełbasa ma jakąś nazwe ?Z jakiej recepty korzystałeś ? Fajnie wygląda :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 O serku pisałem w opisie pod zdjęciami. Zawiodłem się, bo wędzonki nie czuć muszę więcej poczytać co i jak.... gdzieś popełniam błąd, ale nie wiem gdzie .... trudno, nic się nie stało, ser pyszny i tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej Strona nie ma znaczenia,ale za krótko wędziłeś o przynajmniej 2h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 Gregtom, ja nazywam ją swojska jest to najprostsza kiełbasa, którą m.in. wykonuję od lat. Taki nasz rodzinny przepis istnieje w mojej rodzinie od 10-tek lat Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 No to Myth dawaj no szybko recepturke na strone :smile: . Dla mnie jako zielonego bardzo interesuje prosty i sprawdzony przepis. Dzieki z góry :wink: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Myślę,że serek należy wędzić bez zbędnych powłok.Ale tylko zimnym dymem 35 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 Ela, ale co, jeśli ta właśnie folia jest do tego przeznaczona? Podobno ma być przepuszczalna dla dymu... :shock: [ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 12:55 ]A tak wyglądało wędzenie sprzed tygodnia, poprzedzone tygodniowym peklowaniem na sucho. Wbrew pozorom i przestrogom nie wyszło suche(mam na myśli mięsko).Peklowanie przebiegało tak: tu akurat przekładanie mięcha, te spod spodu wędrują na górę, a z góry na spód. http://img850.imageshack.us/img850/9756/p9010186t.jpghttp://img690.imageshack.us/img690/3198/p9010188.jpghttp://img834.imageshack.us/img834/6393/p9010189.jpghttp://img41.imageshack.us/img41/5772/p9010198.jpghttp://img827.imageshack.us/img827/5682/p9010183.jpghttp://img691.imageshack.us/img691/7320/photo0367d.jpghttp://img849.imageshack.us/img849/7581/photo0370i.jpghttp://img813.imageshack.us/img813/2161/p9040186.jpgWędzone ok 5 h, osuszanie w wędzarni 1 h i 2 godzinki na powietrzu. Temp. wędzenia 50 - 56 stopni.Parzenie:szynki do 70 stopni w środku, boczki 72 stopnie w środku, ok 2 h,polędwica do 60 stopni w środku. Ogonówka tak samo jak szynka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 W takim razie zwracam honor :lol: Nie spotkałam się z taką folią,a serki zawsze wędzę golusieńkie :grin: Natomiast reszta wyrobów wygląda imponująco,gratulacje :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 Ela, a w jaki sposób wędzisz serki? Mam na myśli czas i temp.? I jaki rodzaj sera jest najlepszy? Jaka zawartość tłuszczu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Ja robię serki z koziego mleka.Te o których piszę,podobne w smaku,konsystencji do naszych oscypków.Czyli dość zwarte.Po kąpieli solankowej,osuszaniu,nadziewam w siateczki,robię pętelki ze sznurka i tak wędzę.Temp.do 35 st-czas to jakieś 4 godz. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu,to powiem szczerze,że nie wiem.Mówią,ze kozie mleko tłuste,ale nie sprawdzałam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 12, 2011 Author Report Share Posted September 12, 2011 Wyglądają pysznie , a zapewne jeszcze lepiej smakują :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 :blush: Dziękuję :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Eluś, podesłałabyś taki serek :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 myth, a co to są za kiełbaski nad przekrojoną szynka. Wyglądają apetycznie. Jaki skład i proces wędzenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 Eluś, podesłałabyś taki serek :wink:Madlinko,sezon mleczny zmierza ku końcowi.Robię teraz dojrzewające na zimę :lol: i twarożki,które doskonale sie mrożą.Ale w okolicy maja w przyszłym roku-będą dostępne. Bardzo proszę przypomnij mi o sobie i wtedy prześlę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 12, 2011 Report Share Posted September 12, 2011 ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej??Strona nie ma znaczenia. Folia przepuszcza dym ale zapobiega ubytkom podczas wędzenia. Zaskoczyłeś mnie z tym kolorem ? Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej. Muszę to obadać przy sobotnim wędzeniu. Część zrobię z folią, a część bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Ale w okolicy maja w przyszłym roku-będą dostępne. Bardzo proszę przypomnij mi o sobie i wtedy prześlę.kochana jesteś :* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej. Przy serze i mięsie jest tak samo.Jak w folii to musisz sobie zarezerwować więcej czasu bo inaczej wyjdzie bladziocha.Wędząc w folii nigdy nie uzyskałem takiego koloru jak bez.Zawsze wychodzą jaśniejsze mimo wydłużonego czasu wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Zawsze wychodzą jaśniejsze I to niestety prawda ..... jak sery żółte to zawsze wędzę do 35st ...... i bez folii .... w wyższych popłyną .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klodek4 Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Myth - fajnie że wrzucasz to w jedno miejsce, dobry ruch, prosimy o więcej :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted September 16, 2011 Author Report Share Posted September 16, 2011 NO i w końcu na moją zupkę Thai przyszedł czas Produkty, prawie większość na planie http://img35.imageshack.us/img35/4158/p9120271.jpg Mleko i jabłuszko, por, papryczka poszły do wywaru http://img689.imageshack.us/img689/7121/p9120275.jpg Pora na owoce morza http://img64.imageshack.us/img64/7025/p9120277.jpg Słodki sos chilli, mango, plus czosnek chilli jako urozmaicenie http://img705.imageshack.us/img705/8606/p9120280.jpg ...jak już wspominałem, można modyfikować wedle uznania ... smaki to podstawa I finalnie : http://img823.imageshack.us/img823/7886/p9120281.jpg http://img716.imageshack.us/img716/4564/p9120283.jpg http://img23.imageshack.us/img23/683/p9120284.jpg Tak to właśnie wygląda w moim wykonaniu Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.