Jump to content

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


myth

Recommended Posts

No więc i ja postanowiłem założyć swój wątek, aby wiecznie nie przeszukiwać całego forum, aby co nie co wrzucić... :D

 

Oto moje wędzonko z piątku, mój rzeźnik aż za bardzo się spisał, bo tak chudego mięcha na kiełbachę już dawno nie miałem, a dodatkowo miałem całą szynkę ok 12,5 kg bez kości, którą dodałem .... tłuszczu było jak na lekarstwo, ale kiełbaska pyszna, myślałem, że będzie za sucha, ale nie :)

 

Oto "kawałeczki" mięcha :

 

http://img819.imageshack.us/img819/3712/p9070190.jpg

 

Przygotowane do zmielenia:

 

http://img15.imageshack.us/img15/127/p9070193.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/7058/p9070194d.jpg

 

Wiaterek wiał dość spory, więc elegancko osuszyło kiełbaskę:

 

http://img11.imageshack.us/img11/3050/p9090199.jpg

 

Pogoda dopisywała jak na wrzesień :)

 

http://img69.imageshack.us/img69/8596/p9090203.jpg

 

Osuszałem ok 45 minut w wędzarni:

 

http://img684.imageshack.us/img684/4867/p9090204.jpg

 

No i w efekcie po 4,5 godz. :

 

http://img831.imageshack.us/img831/1235/p9090209.jpg

 

Testowałem również folię celulozową, do środeczka powędrował ser:

 

http://img233.imageshack.us/img233/2403/p9090211.jpg

 

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej?? Czas wędzenia, był identyczny jak dla kiełbasy. Temp. to 45-57 stopni.

 

A tak w środku wygląda:

http://img850.imageshack.us/img850/5375/p9090216.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/2206/p9090219.jpg

 

No to tyle z tego wędzonka :)

Postaram się umieścić troszkę więcej z moich wędzeń etc.

Pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 426
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

O serku pisałem w opisie pod zdjęciami. Zawiodłem się, bo wędzonki nie czuć :( muszę więcej poczytać co i jak.... gdzieś popełniam błąd, ale nie wiem gdzie :( .... trudno, nic się nie stało, ser pyszny i tak :)
Link to comment
Share on other sites

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej

Strona nie ma znaczenia,ale za krótko wędziłeś o przynajmniej 2h.

Link to comment
Share on other sites

Ela, ale co, jeśli ta właśnie folia jest do tego przeznaczona? Podobno ma być przepuszczalna dla dymu... :shock:

 

[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 12:55 ]

A tak wyglądało wędzenie sprzed tygodnia, poprzedzone tygodniowym peklowaniem na sucho. Wbrew pozorom i przestrogom nie wyszło suche(mam na myśli mięsko).

Peklowanie przebiegało tak: tu akurat przekładanie mięcha, te spod spodu wędrują na górę, a z góry na spód.

 

http://img850.imageshack.us/img850/9756/p9010186t.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/3198/p9010188.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/6393/p9010189.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/5772/p9010198.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/5682/p9010183.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/7320/photo0367d.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/7581/photo0370i.jpg

http://img813.imageshack.us/img813/2161/p9040186.jpg

Wędzone ok 5 h, osuszanie w wędzarni 1 h i 2 godzinki na powietrzu.

Temp. wędzenia 50 - 56 stopni.

Parzenie:

szynki do 70 stopni w środku, boczki 72 stopnie w środku, ok 2 h,

polędwica do 60 stopni w środku. Ogonówka tak samo jak szynka.

Link to comment
Share on other sites

Ja robię serki z koziego mleka.Te o których piszę,podobne w smaku,konsystencji do naszych oscypków.Czyli dość zwarte.Po kąpieli solankowej,osuszaniu,nadziewam w siateczki,robię pętelki ze sznurka i tak wędzę.Temp.do 35 st-czas to jakieś 4 godz.

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu,to powiem szczerze,że nie wiem.Mówią,ze kozie mleko tłuste,ale nie sprawdzałam.

Link to comment
Share on other sites

Eluś, podesłałabyś taki serek :wink:

Madlinko,sezon mleczny zmierza ku końcowi.Robię teraz dojrzewające na zimę :lol: i twarożki,które doskonale sie mrożą.Ale w okolicy maja w przyszłym roku-będą dostępne.

Bardzo proszę przypomnij mi o sobie i wtedy prześlę.

Link to comment
Share on other sites

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej??

Strona nie ma znaczenia.

Folia przepuszcza dym ale zapobiega ubytkom podczas wędzenia.

Zaskoczyłeś mnie z tym kolorem ?

Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej.

Muszę to obadać przy sobotnim wędzeniu.

Część zrobię z folią, a część bez.

Link to comment
Share on other sites

Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej.

Przy serze i mięsie jest tak samo.Jak w folii to musisz sobie zarezerwować więcej czasu bo inaczej wyjdzie bladziocha.Wędząc w folii nigdy nie uzyskałem takiego koloru jak bez.Zawsze wychodzą jaśniejsze mimo wydłużonego czasu wędzenia.

Link to comment
Share on other sites

NO i w końcu na moją zupkę Thai przyszedł czas :)

Produkty, prawie większość na planie :)

 

http://img35.imageshack.us/img35/4158/p9120271.jpg

 

Mleko i jabłuszko, por, papryczka poszły do wywaru :D

http://img689.imageshack.us/img689/7121/p9120275.jpg

 

Pora na owoce morza :)

http://img64.imageshack.us/img64/7025/p9120277.jpg

 

Słodki sos chilli, mango, plus czosnek chilli jako urozmaicenie :)

http://img705.imageshack.us/img705/8606/p9120280.jpg

...jak już wspominałem, można modyfikować wedle uznania ... smaki to podstawa :)

 

I finalnie :

http://img823.imageshack.us/img823/7886/p9120281.jpg

 

http://img716.imageshack.us/img716/4564/p9120283.jpg

 

http://img23.imageshack.us/img23/683/p9120284.jpg

 

Tak to właśnie wygląda w moim wykonaniu :)

 

Smacznego :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...